Папая (ферментирала) – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Папая (ферментирала) – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Ще ви разкажа 5 неща, които може да не знаете за ферментиралата папая, която е мощно природно лекарство, което винаги използвам при работа с клиенти.

1. Каква е историята на папаята?

Растението папая е родом от тропическите райони на Централна Америка, има повече от 20 различни вида и първите новини за него датират от 1519 г., където се споменава в пътеписите на известен Ернан Кортес. Кортесите бяха изключително приветливо приети от ацтеките. Туземците приготвиха разкошен банкет, в който им бяха предложени странни плодове, подобни на пъпеш, които, изглежда, помогнаха за храносмилането. Въпреки това, ацтеките не бяха единствените, които знаеха свойствата на папаята. Австралийските аборигени също са знаели за него и са го използвали от векове. Изследователи като Христофор Колумб, Марко Поло, Васко да Гама, Магелан при завръщането си у дома от дълги пътувания до най-екзотичните земи отчитат широко използване на папая сред различните популации, с които те влизат в контакт.

2. Как се прави ферментираната папая?

Процесът на ферментация на папая включва зрели, но все още зелени плодове, за да се получи максимумът на биоактивни принципи и ензими и да се подобрят всички нейни полезни свойства. За ферментация се използват пулпа, семена, кори, листа от папая, ферментирали заедно със зелен чай, пресен лимонов сок и определена мая, комбуча. Пулът от полезни вещества, които се получават от това 100% асимилиращо се съединение (поради ферментация, която е форма на предварително храносмилане) е изключително естествено докосване, което е трудно да се съпостави.

3. Ферментирала папая: полезни свойства

Славата на ферментиралата папая в света на хранителните лекарства е родена в края на 80-те години от известния френски имунолог Люк Монтейнер, който отбелязва нейните имуностимулиращи и антиоксидантни ефекти. Днес ферментираната папая се превърна в една от най-използваните хранителни добавки от антистареещи лекарства поради потенциалния си контрастен ефект при оксидативен стрес.

Папаята е един от основните източници на антиоксиданти и наскоро научихме, че антиоксидантите от папая играят много важна роля в защитата на тялото … Сравнихме пет различни вида плодове и два различни вида зеленчуци и установихме, че папаята, а тропически плод … е един от най-богатите източници на антиоксиданти, двадесет пъти по-мощен от витамин Е.“ – думи на Професор Люк Монтание (Париж, 26 октомври 2000 г.)

Свойствата на ферментиралата папая произлизат от много високата концентрация на многобройни ензими, основни биокатализатори за предизвикване на физиологичните реакции за цял живот (не само за храносмилателните процеси!), Минерални соли и витамини, които имат много мощна антиоксидантна активност и др. Неузрелият плод на папаята съдържа много повече ензими от зрелия и сред тях най-важните са папаин, химопапаин и папиализозим. В допълнение към тези ензими, в комплекса на папая Фито намираме в силно бионалична форма значителни количества антиоксиданти като:

  • селен
  • витамин Е 
  • витамин Ц
  • провитамин А
  • каротиноиди с голямо количество (ликопен и В-криптоксантин)
  • флавоноидите
  • рибофлавин
  • витамин В2, ниацин (В3) и тиамин (В1)
  • минерални соли и микроелементи – калций, фосфор, желязо, магнезий и калий

4. Предимства на ферментиралата папая според изследванията

Антиоксидант: последните проучвания потвърждават потенциалните ободряващи ефекти поради високата концентрация на елементи с висока антиоксидантна сила и ензими. Трябва също така да вземем предвид, че съвременното хранене често е с ниско съдържание на витамини, минерали, ензими и че готвенето и съхраняването на храни допълнително ги изчерпва. Оттук и значението на прием на правилните добавки.

Имуностимулант: ферментираната папая често се препоръчва за укрепване на имунната система и помага на тялото да се защити от външни агресии, особено в промяната на сезоните, когато грипът, бактериите и вирусите се разпространяват и в периоди на силен стрес.

Превенция на неразположенията: ферментиралата папая изглежда намалява честотата на някои дегенеративни сърдечно-съдови и кожни заболявания. Флавоноидите също регулират пропускливостта на кръвоносните съдове, насърчавайки микроциркулацията и кръвообращението като цяло, предлагайки по-голяма вазопротекция.

Храносмилателна: традиционно известна като отличен храносмилателен тоник, папаята е вид протеолитичен ензим, тоест благоприятства за бързо „разглобяване“ и усвояване на протеини. Това означава, че освен че подобрява храносмилането, противодейства на образуването на отпадъчни вещества в организма.

5. Ферментирала папая: противопоказания, които трябва да имате предвид

Трябва да се избягва по време на бременност и кърмене, тъй като няма проучвания, които да доказват неговата безопасност в тези деликатни периоди. Сушената папая увеличава усвояването на желязо и следователно трябва да се избягва, ако се приемат добавки с желязо. И накрая, обърнете внимание на взаимодействието с някои лекарства: винаги потърсете съветите на лекар, за да избегнете неприятни странични ефекти.

Обратно към раздел “Добавки”.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив