Кардио-фитнес тренировка за напреднали тип 8 х 8

кардио-фитнес тренировка

С настъпването на зимата, бих искал да ви споделя една моя щура кардио-фитнес тренировка, която наскоро приложих. От сега искам да кажа, че трябва да сте на първо място леко луди и щури и не на последно място да кипите от енергия. Фитнес програма е много различна от стандартните режими за трениране, като например сплит програмите.

Необходими са ви около 70 мин. свободбно време, 2 литра вода, фитнес екип, свободни из залата уреди и кардио машини, Mp3 плейър с хубава музика и спортна злоба. Не са малко тези фактори, но те веднъж ми бяха всичките “под ръка” и затова направих най-щурата си програма. Нямаше замисъл, нямаше стратегия, имаше цел – да бъда свеж и доволен от себе си.

Преди да продължите сърфирането в блога ми, вижте моите предложения, които са на фокус, в интернет магазин BelchoHristov.Net. От 12 години разработвам в качеството си на биолог, диетолог и фитнес експерт индивидуални програми на хранене, тренировки и суплементиране, като по този начин обхващам над 110 проблемни състояния, измежду които са и:

Фитнес програма

В повечето случаи аз винаги имам изградена стратегия в главата си, метри преди да вляза в салона. Докато слушам надъхваща душата ми музика, аз построявам моята фитнес стратегия. Разбира се, всичко може да пропадне, ако видя, че залата е пълна с хора или всеки си има работа по уредите за 20 минути напред във времето. Не мога да ги виня тези хора, нямам такова морално право.

За целта винаги прибягвам до план Б – конструктивно да преразгледам задачите си за дадената ми фитнес тренировка на база това, което имам свободно като машини или уреди. В конкретният случай и ден, аз имах цялата зала на разположение – дали заради лошите климатични условия или заради факта, че беше петък вечер, аз бях почти сам в залата. От самото ми влизане грейна една усмивка, която “показах” само на огледалото, защото пред него загрявам моите стави и мускули.

Заредих музиката с моите любими групи – напоследък прослушах наново Angra, Sonata Arctica и др. Първата пътека беше свободна и аз се запътих към нея. Започнах бавно да загрявам на нея при скорост 5.3 км/ч. Зазяпах се в телевизорите пред мен, но не даваха нищо интересно, с изключение на политически предавания, които в този момент не исках да слушам/гледам.

Веднага в главата ми хрумна следната идея: интервално кардио, в рамките на 8 минути, последвало от серия до отказ. Щуро, но ми хрумна. Т.е. 8 мускулни групи със серии до отказ след 15-то повторение и интервално кардио в стил 1:1 – минута крос, минута спринт. Ето какво се получи: фитнес системата ми 8 х 8.

Кростренажор

Измежду тези 8 мускулни групи, като:

  • гърди
  • гръб
  • рамена
  • бицепс
  • трицепс
  • предно бедро
  • задно бедро
  • прасец

аз приложих 2 вида кардио-уреди:

  • бягаща пътека
  • кростренажор

Схемата на тяхното ползване беше семпла. както казах имах на пътеката 1 минута спринт с 1 минута лек тръс. Кростренажора го изпозлвах с 1 минута силно и бързо педалиране, а другата 1 минута я позлвах като време за почивка – много леко и плавно поддържах и успокоявах пулса ми. Из между тази ротация на кардио уредите, след всеки 8 минути зор, аз слизах и минавах към следните фитнес движения:

Гърди

Гръб

Рамена

Бицепс

Трицепс

Предна част на бедрата

Задна част на бедрата

Прасец

Заложих на оптимално-висока тежест, с която да изпълнявам последните 14 – 15 повторения с чийтинг. Все пак заложих и на прецизната техника на изпълнение. И веднага след една работна серия преминавах или на кростренажор или на пътека за следващите 8 мин. кардио дейност.

Важни забележки

Не изпълнявайте тази програма, когато не сте уверени в себе си или дори когато не сте възстановени на 100 % от последната ви тренировка. Можете да я изпълните тази примерна програма три пъти седмично – в дните понеделник, сряда и петък, когато преди това имате около 200 грама въглехидрати за деня вече изконсумирани и поне 200 грама протеин. Мазнините ви, знаете са около 40 грама ежедневно.

Друга важна според мен забележка е, че трябва да сте добре загряли ставно, мускулно и цялостно. Никога не подхождайте прибързано към работа с тежестите, ако не сте изпълнили 3-те важни загрявки. Пийте вода между отделните сетове кардио-работна серия. Дишайте дълбоко и се насладете на ефекта, след края на тренировката ви. Успех!

belchohristovcom_969Ако Ви допада методиката ми на работа и искате да се възползвате от моите фитнес услуги, свържете се с мен, през формата за контакт. Можете да станете и фен на BelchoHristov.Com във Facebook още сега. Така ще покажете, че уважавате и искате най-популярният личен фитнес блог за България да бъде четен и посещавам. Благодаря ви!

Белчо Христов

Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

Връзки: за контакт с мен | за въпрос към мен | за поръчка на продукт или услуга – 052/72 05 72.

Следете и всичко по темата с моите индивидуални курсове по темите “Хранене” и “Персонален фитнес треньор” тук.

И вместо заключение, отново с една лека насока за всички вас: в интернет магазин BelchoHristov.Net аз предлагам единствено и само работещи решения, за всички ваши оплаквания и проблеми. Аз не лекувам! Като биолог практик намирам най-правилното решение! Често, базисът - това е нашата храна. И не само:
BelchoHristov.Net

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Пчелно млечице и Мед – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Медът съществува от както свят светува. Безпорен факт! Следи от неговата употреба са открити при всички цивилизации. Медът още тогава...