Възстановяване след стероиден цикъл – как да действате професионално?

Преди около седмица най-много, получих на електронната поща е-мейл от мой читател. С молба за помощ! Вижте неговият е-мейл, дословно споделен (с негово разрешение) пред всички вас:

„Здравейте,

редовно следя блога Ви и извличам доста голяма полза от Вашите съвети и статии. И тъй като виждам, че доста разбирате от работата си, бих искал да се обърна за помощ. Направих лек цикъл с тестостерон енантат и дианабол. До колкото знам, при употребата на тестостерон организмът свиква с набавянето му чрез външен фактор (инжекции) и спира да го произвежда.

Нъкъде не открих отговор за това какво точно се презви след цикъла, за да се възстанови баланса в организма (казаха ми прегнил, но той вече не се произвежда). Ако може да ме посъветвате какво да правя по този проблем и дали въобще имам нужда от нещо, защото все пак цикъла беше лек. Благодаря Ви предварително, разбира се ще заплатя за услугата по определен от Вас начин.

Лека вечер,

Кристиян“

Преди да започна този материал, искам да отбележа няколко много важни момента: само един път съм писал в блога ми, през тези 5 години за стероидите:

Опитът (изцяло по литературни данни, обмяна на опит чрез платени консултации със Чарлз Глас, много четене и анализи и приложение при състезатели културисти, когато съм работил с тях), който имам считам за уместен, ще го поднеса като информативен – най-малкото, защото наистина никъде не се е писало нищо по тази тема!

Уговорката ни обаче, нека е следната: да не забравяте, че аз толерирам и развивам натуралният спорт и хранене и демонстрирам точно това чрез блога, визията ми и присъствието в реалния живот! Както и не мога нито да възспра или забраня употребата на стероиди при тези хора, които ги ползват! Това е единствено и само тяхно собствено решение. Но ето с какво мога да съм полезен по тази тема?

Виждате сами, че това го правя безвъзмездно! Единственото, което е коректно да спомена тук, че си позволих предложение към Кристиян, човека, който ми писа това писмо, да споделя мнението и опита си през страниците на най-четеният фитнес блог за България. Това е. Защото наистина ми направи впечатление следното – „Не можах да намеря никъде информация за това какво се прави след стероиден цикъл!“. Така пишеше Кристиян, нали?

Този материал не съдържа индивидуална информация или съвет, а просто виждане!

Използваните препарати (стероиди) са сравнително евтини Кристиян. Но по-скъпо, в буквалният смисъл на думата излиза процедурата на „излизане“ от стероидния цикъл – превенцията и овлядяването на ситуацията. Ето защо:

Тестостерон енантат – това е инжекционен стероид, който има следните характерни качества: повишава драстично мускулната сила и мускулната маса. Макар и това да е свързано със задръжка на вода (течност) в подкожието. Този вид тестостерон се инжектира (по препоръка на западни ендокринолози) веднъж на всеки десет дни. Т.е. има т. нар. депо ефект – на натрупване. Което не прави, както пишеш Кристиян цикълът лек, а професионален – по план. Особено ако ти е за първи път!

Дианабол – това е таблетен орален стероид и има силен анаболен и андрогенен ефект. Тези негови качества водят до драматичен растеж на силата и мускулната маса. Dianabol също има висока трансформация в DHT (дехидротестостерон) в тялото, което предизвиква акне и много от приемащите го имат проблеми с него. Тъй като Кристиян споменаваш за лек цикъл, допускам, че тук става дума за разумен прием на тези таблети в мг, нали?

Като цяло, това е горе долу комбинация, правилна и ефективна. Не коментирам другите важни моменти – стил на фитнес тренировки и хранене, по време на цикъла. Ето защо, уместно е точно тук дебело да подчертая, че хард кор бодибилдинга е несравним със фитнес тренировките за натурално трениращи! Всъщност, стероидите и техния страничен ефект, който се търси, са именно покачване на силата и хипертрофия на мускулната маса. Това са си реално лекарства, създадени за пациаенти (хора) с някакъв недостиг на тестостерон или специфична нужда.

Тъй като са външен фактор, независимо че са таблети и/или инжекции, след вкарване на тестостерон в кръвната плазма, нещо би следвало да се получи и случи в тялото – в случая, това е следното последствие – подава се сигнал към тестисите на мъжа, собственото производство на тестостерон да спре. Защо ли? Защото за единици време в кръвта нахлуват от 0.5 до 1 мл разтвор на тестостерон! Токова количество в такава едица обем Кристиян тялото не може да произведе за 1 ден или дори седмица. Затова такива цикли с тях, стероидите, не се правят за по-дълъг период от 8-12 седмици. Особено тези, които са тежките препарати – с деопо ефект, като гореспоменатите.

Именно, защото производството на тестостерон е спряло след 2-рата седмица на 100% е хубаво, при започване на стероиден цикъл да се направи следното, цитирам думите на Чарлз Глас:

„На всички състезатели Мр. Олипмия Белчо, понеже ме питаш за „тайните ми“, които съм тренирал, давам следният съвет – да приемат провирон, сутрин на гладно, след сън, всеки ден от самото начало!“

Провирон: този продукт не оказва влияние на собственото производство на тестостерон след стероидния цикъл. Затова неговата употреба за увеличаване на спермогенезата може да се използва единствено по време на самия цикъл. Т.е. това е малка грешка, която се допуска у прилагащите стероиди – не мислят за по-важните неща, а именно процесите в тялото. Без разбира се да ги обиждам, та дори и това да е моят читател Кристиян. Съгласни сте с мен, нали?

Разбирайте ме правилно – в самото начало, за мен е допусната грешка. Провирон напълно предотвратява ароматизацията на самите стероиди. Той спира задържането на вода в организма, както и твърде нежеланата гинекомастия. Отделно, след прием на провирон, се приема прегнил – от 1 до 2 инжекции в рамките на 2 седмици (обикновено 5 000 гами) след приключване на употребата на дианабол и енантат, както и кломифен цитрат с определена схема, зависеща от кг-те на индивида, след покачването на тегло през тези 8-12 седмици.

Какво е още по-важното след самия цикъл?

Виждате, това не е прегнила, примерно! А самите хранителни добавки:

  • трибестан
  • рибено масло
  • детоксикатор на черния дроб
  • витамини и минерали + антиоксидатни
  • хранителни похвати различен начин на тренировки

Трибестан

Тази хранителна добавка има най-различни търгоски разновидности. Бих посъветвал Кристиян да полза този продукт, който освен трибулус, използва и едни добавени билки към същата основна съставка – мака, както и билки кудзу и ям. Такъв продукт има фирма Weider. 4 дражета дневно са една добра гаранция, че този продукт ще даде нужното, а именно:

  • възстановяване на производство на напълно натурален начин
  • даване на клетъчни сигнали и моста от връзки между мозък и тестиси – чрез тези билки

Особено, ако е ползван провирон! А прегнила си е задължителен, редом с кломифен цитрата. Виждаде моите аргументи, нали? Ако не, върнете материала и го изчетете внимателно ред по ред. Т.е. предлагам продукт на база употреба на други.

Рибено масло

Изчиства тестостероновият рецептор! Нахлуването на толкова много анаболен хормон в кръвното русло притъпява рецепторите. Важно е, когато се прави изход от цикъл, да се изчисти мястото, през което ще нахлува след това собственият (ендогенен) тестостерон. Нали? Е, това е начина.

До около 10 дражета по 1 грам са достатъчни, в деня. Или по 2 дражета в петте фитнес хранения. В тази връзка, диетата след стероиден цикъл, трябва, заради омега мазнините, да не съдържа други мазнини (зехтин, маслини, ядки), а повече въглехидрат – от към калорийната равносметка.

Детоксикатор на черния дроб

Има такива подукти на една друга компания – NOW Foods. Успоредно със самият цикъл, навремето се препоръчваше в старите книги прием на карсил, но за мен лично, той е слаб. Кристиян може да премине на Liver Detoxifier & Regenerator.

Витамини и минерали

Конкретно препоръчвам Anavite витамините, които неслучайно са приемат и разфасовката стига за 2 месеца. В тях, освен витами и минерали се съдържа 1 разновидност на л-карнитин – тартаратната му форма + бета аланин! Освен повече подвижност във флагеумите на сперматозоидите (мъжкитеполови клетки), с цел избягване на стерилност в първите дни след стероиден цикъл, което е нормално, е добавен и бета аланин – той ще подобри клетъчното pH.

Хранене и диета

Както казах, малко се намаляват мазнините, а компенсацията в калориите се набавя от въглехидрати със среден ГИ. За да се запази малко или много силата на мускула и неговият обем! Понеже говорим и за основен период. Гликемичният индекс е среден, за да не се омазнява излишно тялото (нищо, че човекът излизащ от цикъл е в основен период) с повече мазнини и ненужно е да се вдига инсулина в кръвта.

Белтъчините леко пък се намалят, може би с 1/4, аз така бих препоръчал. Защото липсата на онзи тестостеронов водопад от молекули (независимо, че депо ефекта на препаратите е в сила до 3-4 седмици след спирането им, ако са били и оригинални?), по време на прием на тестостерон енантат и дианабол, вече няма и не може да оползотворява храната – протеините в месото, яйцата, рибата, протеина на прах, на 100%, а вече както е по правилата на натуралното хранене – на 65%. В тази връзка, препоръчвам протеинът на прах да съдържа ензими и пробиотици – има такива продукти, защото „химията“ малко или много променя чревната флора. Съгласни ли сте с мен?

Фитнес тренировки

Почивките между сериите се намаляват! Повишавате интензивността, без да се притеснявате от загуба на мускулна тъкан – затова препоръчвам и малко повече въглехидрати, нали? Кардио – задължително до 3 пъти седмично. Защо? За да може то (кардиото) да повиши кръвното разпространения на собствен тестостерон и растежен хормон до всички зони на вашите мускули и твоите разбира се, Кристиян.

Изводи

Виждате сами, че доста неща включих в съветите и виждането ми. Спор няма, че излизането от стероиден цикъл струва повече пари и средства. Но ако желаете да го направите правилно, за мен това е пътя! Друг просто не че няма, но това е най-правилният и този, който ще съхрани постигнатото. Което е с цената все пак на вашето здраве, поетите рискове и т.н. Кои са рисковете на анаболните стероиди ли?

  • продуктите да са оригинални
  • инфекциите и възпалителни процеси при инжектиране на препарати
  • кръвното налагяне – ако имате скрити проблеми
  • емоционалната стабилност и ментална нагласа
  • потентността и работата на всички жлези с вътрепна секреция
  • да отключите болестни гени

В тази връзка, употребата на стероиди е личен избор. Виждате, аз давам физиологочни насоки, анализи и логика. Малцина са тези, които лично познавам и прилагат това, което ви споделих. Кристиян – помоли ме, ето моето виждане. Приложи моите съвети, за да съхраниш здравето си и предполагам постигнатото. То няма да е никак малко.

Аз например, никога не съм бил във върхова форма, такава като от списанията по културизъм и обяснимо защо! Аз съм си достигал такава форма, но в сферата на натуралното и максимално допустимото. И понеже все пак отговарям на въпроса ти Кристиян в медия, която отразява всичко, в което аз вярвам, ме послушай. Потърси ме на мейл, пак, за да ти дам още по-индивидуални насоки и продължи да тренираш и да се храниш без анаболни стероиди. Освен, ако не ти харесва максимума, който сам съм извлякъл без тях в продължение на 16 години. 🙂

Белчо Христов

P.S. Това, което прочетохте беше 1:1 е-мейл консултация, такава, каквато предлагам изобщо. А защо си предложих услугите безплатно на Кристиян, преценете сами всички вие. А до тогава, бъдете силни и здрави. Желая ви го от все сърце.

Ако Ви допада методиката ми на работа и искате да се възползвате от моите фитнес услуги, свържете се с мен, през формата за контакт. Можете да станете и фен на BelchoHristov.Com във Facebook още сега. Така ще покажете, че уважавате и искате най-популярният фитнес блог в България да бъде четен и посещаван. Благодаря ви!

Ако имате нужда от експресна моя намеса, моля вижте как чрез skype връзка, може това да стане още утре. Онлайн програмите за обучение и индивидуално развитие по теми като отслабване и покачване на тегло, развивам и разработвам в продължение на 5 години, всеки ден. В тази война с килограмите, аз нямам загубена битка! Понякога обаче, имам отзовали се войници. Ти ще воюваш ли?

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив