Автогенна тренировка – описание, действие и ползи (приложение)

Автогенна тренировка – описание, действие и ползи (приложение)

Автогенната тренировка е мощна техника за концентрация и се използва предимно от силно мотивирани хора, както и от професионални атлету, по време на подготовката им за състезания, за възстановяване на умствената способност и концентрация, както и за мотивация на спортуващия и в определени моменти трябва да премахне състоянията на изтощение и психическо превъзбуждане толкова бързо колкото е възможно.

Произход

Автогенната тренировка (обучение) е техника, разработена в началото на миналия век от H. Шулц и се състои в саморелаксация чрез концентрация, която чрез автовнушение води до хипнотично състояние и предизвиква намаляване на състоянието на съзнанието с оптимална мускулна деконтракция.

Области на приложение

Тази техника за концентрация се използва предимно в спортa както по време на подготвителната фаза, така и по време на състезание, за да възстанови умствените способности и концентрацията/мотивацията на спортиста и може в определени моменти да премахне състояния на изтощение и психическо превъзбуждане. Автогенното обучение изисква непрекъснато практикуване на едно или повече упражнения през деня. Можем да разграничим по-ниско и по-високо ниво, първото от които е силно приложимо към спортa, второто от които не е.

Долно ниво

Има шест упражнения за по-ниско ниво, които трябва да се изпълняват последователно:

  1. Упражнение за тежест “дясната ръка е много тежка”. Дясната ръка се използва като еталон, тъй като дясната ръка е добре представена в предфронталните свити (включително двигателната зона) и следователно получените излъчвания засягат и други области на кората на мозъка. Но защо тежест? Този аспект се отнася до намаляване на мускулния тонус поради релаксация (явление, което също е доказано с помощта на електромиографски записи).
  2. Упражняване на топлина “дясната ръка е много гореща”. С понижаване на мускулния тонус се наблюдава намаляване на съдовия тонус, което води до разширяване на кръвоносните съдове и последващо повишаване на температурата на кожата. Едновременно с това има намаляване на сърдечната честота и кръвното налягане, което допълнително насърчава релаксация и възстановяване.
  3. Упражняване на сърцето “сърцето бие много нежно и със сила”. Това упражнение позволява допълнително забавяне на сърдечния ритъм, което води до ситуация, която може да се нарече успокоително или трофобластично.
  4. Дихателни упражнения „дишането трябва да е спокойно и слънчево“. Продължителните издишвания водят до силно отпускане, особено в крайниците.
  5. Упражняване на слънчевия сплит “слънчевият сплит излъчва топлина”. С увеличен приток на кръв към органите в коремната област се предизвиква психо-вегетативна релаксация, с едновременно регулиране на стомашните сокове, което води до засилено движение на червата и по-гладко храносмилане, както и до деконстазия на кръвта вътре в коремната кухина.
  6. Упражняване на главата “челото е приятно готино”. Всички тези упражнения имат функцията да позволяват отпускане на мускулната тъкан и затихване на възбудимостта на свързаните с нея нервни структури, което води до общо подобрение и ускоряване на психологическото повторно стабилизиране. За да преминете към следващото упражнение, целта на предишното трябва да бъде постигната, докато в края на сесията е най-добре да се върнете в състояние на бдителност чрез формули, които са на практика обратната страна на шестте представени упражнения. като извършване на няколко малки изометрични контракции.

Заключения и ползи

Ако е правилно асимилиран и изпълнен този сет от техники, автогенната тренировка намалява или премахва физическата умора и потиска емоционалното напрежение. Затова тя е много полезна и ефективна за тези хора с тревожност, или за спортистите, които имат дълго време за чакане преди състезание,

Недостатъци: ако човек асимилира неправилно автогенната тренировка, това е напълно безполезно и релаксацията може да се окаже вредна за работата ви. 

Обратно към раздел “Фитнес”.

Публикувано от
Специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив