Ползите от „Мъртва тяга“ за мъже и жени. Анализи и разбиване на митове.

Клас / Фитнес тренировки

Мъртвата тяга е фитнес упражнение, което изисква солидна доза техника. Въпреки това, лично аз намирам неговите ползи като многопластови и за жени и за мъже. В индивидуалните програми и работа с клиенти, наистина почти винаги го добавям, като основната разлика в различните програми (заради целите на клиентите ми) са обема физическа работа, под формата на работни повторения и почивки между сериите.

Мъртвата тяга е фитнес упражнението, което изгражда сила, мускулна маса, придава атлетичен и естетичен вид на тялото и за мъже и за жени, подобрява психиката и увеличава самочувствието. Мъртватя тяга помага и за много функционални ползи в самото ни ежедневие и бит. Затова, този огромен чар а налице, когато аз като ментор, трябва да оперирам с избора ми и намирането на място в програмата на всеки. Казах ли всеки?

Мъртватя тяга и за жени и за мъже спомага за изграждането на мускулна и костна маса, укрепва кръста и долната част на гърба, увеличава взривната сила и гъвкавостта. Изпълнено дори след оперативни намеси, например след травми или заболяване, мъртватя тяга спомага за по-бързото възстановяване, изобщо.

Освен сила и естетика, правилното изпълнение на мъртва тяга осигурява една чудесна и  изправена стойка. Затова в програмите и работа с клиенти страдащи от сколиоза или остеопороза, мъртвата тяга е налице.

Мъртвата тяга е чудесен избор като упражнение в програми за релеф и отслабване, както за мъже, така и за жени. Виждате сами, използвам и двата пола като опции, тъй като е погрешно твърдението, че мъртвата тяга е „мъжко упражнение“. Енергоразхода и обема кръв който тягата придава, осигурява всичко това. Мъртвата тяга оптимизира и работата на ендокринните жлези. Мъртвата тяга е много добро упражнение за покачване на силата. Хора, дори неспортуващи, ако интегрират мъртва тяга във новата си фитнес програма, дори и тя да е на кръгов принцип, ще усетят ползите много скоро.

Или нека в подточки да изредя още няколко момента за мъртвата тяга:

  • Използването на упражнения от типа на мъртва тяга подобряват двигателната функция на тялото. Изследване, проведено на тази тема, показва, че тестваните са имали по-добре координирани бедрени и колянни стави след 6 седмична програма, включваща мъртва тяга и клек. Това намаля вероятността от наранявания и контузии в тези части на тялото.
  • Мъртвата тяга увеличава здравината на костите, като така намаля вероятността от фрактури.
  • Движението на мъртвата тяга е естествено и изпълняваното му ще ви помогне да правите всекидневните си занимания с лекота и елегантност. Без повече болки в гърба след като носите тежките торби с пилешките пържоли.
  • Базирано на наблюдения върху ефектите на клековете върху по-възрастни хора, подобни тренировки с мъртва тяга също биха подобрили баланса, скоростта на вървене и качеството на живота.

И ето, че не прочетохте никъде, как мъртвата тяга била само за мъже, че не е за жени и т.н. Мъртвата тяга е за всеки, който иска да бъде здрав – и физически и психически дори. Използвайте това уникално фитнес упражнение!

До тук в материала, беше разгледано следното упражнение:

За индивидуални програми, изберете:

ОБРАТНО ПО КЛАСНИТЕ СТАИ НА МЕДИЯТА: