Храненето след 18 часа – разбиване на мита

27/10/2014 / Уелнес и FAQ
Храненето след 18 часа – разбиване на мита

Здравейте Деси,

да – много често се сблъсквам с този въпрос (проблем). Той си е наистина мит! Накратко – всичко е строго индивидуално. Ако броят на вшите порции храна е около 5, няма как да ги изконсумирате в рамките на часовия диапазон примерно 8.00 ч – 18-19.00 ч!

Усвояването на поетите калории и хронологията на макронутриентите (вижте повече за тръбопроводната теория при хранене) определя всичко във вашия диетичен ден. А той е продиктуван и от търсената Ви цел – това може да е поддържане на теглото, може да е хранене за повече издържливост или хранене при конкретно проблемно състояние, например хранене при диабет, т.е. – цели много!

Късното хранене (вечеря) не трябва да бъде определено във времето като постулат, валиден за всички хора по света, за всички раси и да се твърди, че това е здравословно! Часът на хранене зависи както от поставената и търсена цел, индивидуалната хранителна (диетична) стратегия, още и от естеството на храната. Или … всичко зависи от това какво ядем, а не кога – визирам конкретно дори вечерните часове.

Ако Вие вечеряте в 18 часа, легнете да спите към 23.00 и се събудите към 7.00, това прави точно 13 часа глад за тялото! Което не е здравословно!

Помня, така отговорих на мой клиент наскоро, пак по същата тема. Изпитва ли тялото глад, това означава забавяне на метаболизма (друга тема), на обмяната на веществата. Това означава и запас на мазнини! Но … ядем ли често и по малко (грубо казано) – ние държим метаболизма бърз и не позволяваме тялото да трупа мазнини. Абстрахирайки се от целта Ви (както споделих, това може да е хранене за отслабване, за покачване на тегло или просто за здраве), твърдо заявявам, че храненето след 18 часа е мит! Отделно, некорекно е, някой да твърди това, като общовалиден постулат.

Какво обаче можем да хапнем преди сън?

Единствения макронутриент, който не трябва да ядем преди сън, това са въглехидратите! Причината – освободената сравнително бързо в кръвта глюкоза няма да намери своето предназначение като възстановяваща нивата на гликоген суровина. В тази връзка, можем да ядем на вечеря или преди сън единствено:

  • фиброносни храни

Или … можете да си ядете извара с краставица, ядки, печени меса (пилешко месо, телешко, риба сьомга филе и т.н.), всички видове сезонни зеленчуци, пт плодовете ябълка, ананас и други варианти, разбира се.

Както казах по-горе, ако имате конкретна цел, хранене (диета) според тази цел, трябва да се внимава в конкретния грамаж на храната и конкретната комбинация и хронология. Но суровините (източниците), храните – ето, споделих ви примери, които не са „фатални“, ако се консумират дори и в 23 часа. Така че, за мен като диетолог и биолог, горното твърдение, за хранене след 18 часа, като вредно и лошо е освен мит и лъжа, реално е така! Или пък просто неверен физиологически факт … твърдян от човек/хора, които не разглеждат храненето индивидуално, като потребности и план.

Разбира се, единственото нездравословно нещо е да изядете подходяща храна за късно вечерно хранене и да си легнете след 15 минути. Това е грешно! Минимум 1 час преди сън, изжяте последната хапка храна.

Обратно към раздел „FAQ“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив