Плюсове и минуси на машините във фитнес залите | Анализ, видео и коментар

Плюсове и минуси на машините във фитнес залите | Анализ, видео и коментар

Много хора, по мое наблюдение, използват машини във фитнес залите. Но си задавам въпроса:

“Знаят ли защо да ги употребяват?”

В смисъл, имат ли представа какво натоварване оказва машината върху мускула, увеличават ли те интензивността на тренировката си например и т.н. Отговорът е сравнително по-прост: фитнес любителите използват машини във фитнес залите, просто защото машината определя траекторията на движение. Това за фитнес потребителите е лесно изпълнимо. И достатъчно: той сяда на уреда и тренира.

Машините във фитнес залите са лесни за употреба и приложение и това отделно спестява много време на трениращия, защото, в търсене на правилния отговор – какво да правя за гърди, дупе и т.н. клиентът на залата намира машината за “тази проблемна зона”.

Идеята на този материал обаче е съвсем друга. Клиентите ще продължават да предпочитат машините пред свободните тежести в залата, но фактите поне трябва да се отбележат. Тези факти за ценителите на енциклопедични знания:

ПЛЮСОВЕ ПРИ РАБОТА НА МАШИНИ

1. БЕЗОПАСНОСТ

При използване на машини не трябва да мислите за баланса на щангата например или как дъмбелът може да ви се стовари върху главата. Просто при машините, сядате удобно и заемате позиция. Движите ръкохватките в плоскостта, която е предопределена от машината и това е. В повечето случаи при нея няма нужда от тренировъчен партньор или фитнес треньор. Ето ви видео пример:

2. ПО-БЪРЗО ТЕМПО

За смяна на тежестта например, машината “предлага” по-бърза смяна на тежестта. Веднага можете да сложите 3-4 диска по-малко тежест, в горепосочения случай с трицепсовото разгъване на скрипец. Докато при щанга или гира, трябва да оставите тежестта на стойката и т.н. Само по този начин, увеличавате интензивността на фитнес тренировкта. Това е голям плюс за машините.

3. СУПЕР ЗА НАЧИНАЕЩИ

Биомеханиката на движението е предопределено с машините. Тя налага правилното положение на тялото и движението на тежестта само в една плоскост. Това е добре, ако сте некоординирани, каквито обикновено са начинаещите. А дори ако сте клиент на залата, но с определени оплаквания или заболявания, също! Започвайки своите кръгови тренировки, няма нищо лощо в това, да се ползват и само машини, за да се приспособят мускулите и нервната система към натоварванията, преди да минат към свободни тежести, с които да изпълняват тежките серии.

4. СУПЕР И ЗА НАПРЕДНАЛИ

Плюсовете на свободните тежести (щанги и гири) са безпорни, но след 1-2 тежки упражнения те могат да изолират мускула по-добре и значително да намалят ролята на стабилизиращите мускули. На машина те могат да натоварят и конкретна изоставаща мускулна група. Или чрез машина да се приложи принципа на предварителната умора!

5. ПО-МАЛЪК РИСК ОТ ТРАВМИ

Тъй като ограничава движението, машината сваля стреса от ставата, което помага при възстановяването от травми. Тя премахва и нуждата да вдигнете щангата или дъмбелите до изходно положение, което понякога е по-опасно от самото упражнение.

6. УВЕЛИЧАВА ИНТЕНЗИВНОСТТА

При някои машини може да тренирате и след мускулен отказ, което при свободните тежести не е толкова лесно. Някои машини за изтласквания за гърди например, имат подложка за крака и щом стигнете до отказ, може да бутате и с тях, което си е форсирано повторение. Дроп сериите са много по-лесни: вадите ограничителя и сменяте бързо тежестта, а негативните повторения, пиковата контракция и частичните повторения са по-безопасни.

7. ПОСТОЯННО НАТОВАРВАНЕ

При машината няма точка, след която натоварването в мускула намалява – както е при свободните тежести. Във всеки момент от движението, вие имате натоварване, използвайки машините. Ето още един пример с машина, за да видите, какво означава безконечно натоварване от точка А –> Б –> А:

МИНУСИ ПРИ РАБОТА НА МАШИНИ

1. РАЗМЕРЪТ НА МАШИНИТЕ НЕ Е ЗА ВСЕКИ

Машините се произвеждат по стандарт на фирмите производители и не всичките от тях отговарят на различните конституционални типове тяло. Въпреки, че индустрията вече обръща внимание на тази точка … Голяма част от машините, които фитнес залите закупуват, просто за да напълнят салона, не отговарят на параметрите и телосложения на фитнес клиентите от различните типове тела. Понякога трудно сядате на машината, трудно слагате повече или по-малко тежест към магазина с тежести и т.н. Това е неудобство. И опция да загубите клиент завинаги, ако сте собственик на такава зала с такива машини.

2. ТРЕНИРАТЕ САМО В ЕДНА ПЛОСКОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО

Тъй като само бутате или дърпате (сгъвате), работите върху мускула само в една плоскост на движението. Ето тук, свободните тежести са по-добри.

3. АКТИВНОСТТА НА СТАБИЛИЗИРАЩИТЕ МУСКУЛИ НАМАЛЯВА

Тъй като движението се определя от машината, тялото няма нужда да работи така здраво, за да запази правилното изпълнение и да балансира с тежестта и оттук работата на спомагателните мускули от центъра на тялото (корем, долна част на гърба) намалява.

4. НЕ ИМИТИРАТ ДЕЙНОСТИ В РЕАЛНОТО ВСЕКИДНЕВИЕ

Машините, създадени в помощ на тялото, не могат да повторят задачите и проблемите, с които се сбъскваме в ежедневието. Ако разчитате само на машината, може да загубите координация и баланс и ще ви е по-трудно да изградите бързина и експлозивност, което се получава при тренировки със свободни тежести. За някои спортове това може да окаже решаващо кариерно бъдеще, дори!

5. НЕПРАКТИЧНИ СА ЗА ДОМАШНИ УСЛОВИЯ

Ако тренирате в къщи, дори с минимален комплект машини излиза доста скъпо в сравнение със свободните тежести. Машината винаги е по-скъпа от пакет свободни тежести.

Обратно към раздел “Фитнес”.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив