Травми след тренировка

Травми след тренировка

За видовете травми (външни и вътрешни) вече стана на въпрос. Нека разгледаме ситуации, в които самата тренировка причинява травми.

Неправилно проведената аеробна тренировка (кардио например) може да доведе до сериозни травми. За някои от основните проблеми на двигателният апарат и гръбначния стълб. Травмите са нежелани, защото провалят тренировъчния процес и работоспособността ни. Възстановяването е трудно и продължително.

Спортистите например в аеробните спортове (напръв поглед – невинни натоварвания, липсват силови упражнения и тежест) не са застраховани срещу увреждания в лумбалната област, т.е. една сериозна травма. В много случаи аеробните упражнения може да се окажат дори по-опасни за тази част на гърба.

Това е така, защото те се изпълняват с много повторения и голяма скорост на съкращения. Това излага спортиста на голяма опасност. Важно е движенията в тези спортове да се изпълняват с висока степен на интензивност на нервното им пулсиране. Връзката мозък–мускул е от огромно значение за безопасното и ефективно провеждане на аеробната тренировка.

Усещането, че са в отлична форма (и може да повишат нивото на натоварване) също може да доведе спортистите в аеробните дисциплини до травма. Те често надхвърлят разумните граници на своите възможности, като увеличават повторенията, скоростта на съкращението и третия компонент, прилагат прекалено голяма амплитуда на критичен потенциал. Много от тях считат, че е необходимо да се разтягат твърде много или прекалено бързо да изпълняват обръщания.

Един от най-сериозните трудове, посветени на травмите в лумбалната област при усукващи движения, е изследването на Дж. Хоригън (Horrigan, Joseph, M. Sports Medicine, IronMan Magazine, June 1991, стр. 80).

Повечето хора не осъзнават сериозната опасност от травми, която се крие в обръщанията и усукващите движения.

Долната част на гръбначния стълб, която наричаме още поясната област, се състои от 5 костни сегмента, наречени прешлени. Между тях са разположени дискове – пръстеновидни образования състоящи се от няколко слоя плътна фиброзна материя. Центърът им е изграден от гъсто пихтиесто вещество.

Дисковете изпълняват няколко функции, включително и разпределението на тежестта върху гръбначния стълб. Необходимо е да познаваме анатомията и функционирането на долната гръбна област. Нейната биомеханика се различава от другите части на гръбначния стълб! Основните дейности на долната лумбална област са сгъването и разгъването. Те ни дават възможност да се навеждаме напред и назад. Често, причини по време на тренировки в тази зона, а и като цяло причини за травми, както казах по време на самата тренировка са:

  • неправилно или неосъществено (непроведено) цялостно загряване
  • неправилно или неосъществено (непроведено) специфично загряване
  • неправилно или неосъществено (непроведено) ставно загряване

При силовите спортове и фитнес тренировките (анаеробните спортове), примери за такива движения наблюдаваме при изпълнение на коремни преси с повдигане на краката (обратни коремни преси или при крънч коремни преси), разгъвания на гърба и фитнес упражненията с мъртва тяга. В обръщанията всъщност няма особено голямо въртеливо движение между отделните лумбални прешлени. То е само на 5 градуса. Това означава, че можете да се извъртате в лумбалната област най-много на 30 градуса! Това не позволява да се извършват особено големи въртеливи движения!

Човешкото тяло извършва въртене чрез други части на гръбначния стълб. Най-голямо въртеливо движение може да се извърши от шията, където обръщането може да достигне до 60–80 градуса. Да допуснем, че всички части на тялото работят без травма. Не забравяйте, че лумбалната област на гръбнака не може да извърши голямо въртеливо движение. Всичко е съвсем просто.

Ако принуждаваме някоя част на тялото да изпълнява не типично за нея действие, не само се излагаме на опасност да получим евентуална травма, а направо си причиняваме сами увреждания, които са да си го кажем – досадни и излишни и нездравословни. Затова, спазвайте и прилагайте 3-те златни закони на загряването, описани като причини за травма по време на тренировка, малко по-горе.

Обратно към раздел “Фитнес”.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив