Тренировъчна методика SST (Sarcoplasma Stimulating Training) – описание, действие, ползи и приложение

Тренировъчна методика SST (Sarcoplasma Stimulating Training) – описание, действие, ползи и приложение

Фитнес понятия като прогресивно нарастване на механичното напрежение, мускулни увреждания и метаболитен стрес трябва да бъдат разбрани, тъй като те допринасят за синергичен начин за адаптивна реакция или адаптивна реакция на мускулите. Но кои са възможните пътища, които водят до саркоплазматична стимулация (SST), включваща тези метаболитни пътища? Нека се потопим в недрата на една сравнително не толкова популярна, но работеща фитнес концепция, с която можете да развиете мускули, дори ако:

  • тренирате в домашни условия
  • тренирате във фитнес зала

SST: какво е това?

SST буквално означава Sarcoplasma Stimulating Training – тренировка за саркоплазмена стимулация. Работен метод, състоящ се от упражнения, изпълнявани при 70-80% от едно максимално работно повторение до концентрична недостатъчност, да се повтори два пъти с интервали за почивка от 20 секунди между тях.

SST, на английския акроним Sarcoplasma Stimulating Training е методика на тренировки, която има за цел максимална мускулна хипертрофия чрез саркоплазмени механизми, тоест чрез увеличаване на съдържанието на мускулни влакна, в допълнение към течностите и други съединения, които подпомагат обема на мускулните влакна.

Този метод на обучение включва тренировъчни техники, които вече са ни добре известни, като Пауза-Почивка (Rest-Pause), Дроп серии (Drop Sets) или дори Продължителни серии (Super Slow series).

Важното в действителност е да уморите мускула до степен, че той вече не може да се движи. И това изтощение се случва по такъв интензивен начин, че обучението със системата SST обикновено не отнема повече от 30 или 40 минути. В противен случай вероятно правите нещо нередно или не прилагате правилно необходимия интензитет.

И така, важно е да се покаже, че големи обеми тренировки се прецизират за кратко време, демонстрирайки колко интензивен и кратък е този метод, един от основните принципи за мускулна хипертрофия.

Как работи SST?

Системата SST се състои от изпълнение на фитнес упражнение, което може да се изпълни с достатъчно тегло, за да можете да изпълните около 8 работни повторения, но в някои случаи можете да изпълните до 10 повторения. След достигане на този брой повторения, които отново трябва да запомним, съвпадат с мускулната ви недостатъчност, трябва да направите пауза за 10 до 15 секунди и отново да извършите колкото се може повече повторения със същото това натоварване.

Достигайки при мускулна недостатъчност (мускулният ви гликоген е на изчерпване), процесът се изпълнява отново и последователно, докато успеете да извършите еднократно повторение. Буквално последно такова! След като това се случи, ще намалите натоварването с 20%, като изпълните същия процес във втората работна серия. Общото намаление при 20% от товара обикновено не надвишава три пъти.

Пример за SST?

SST е съкращението за стимулиране на саркоплазма: високоинтензивен метод на работа за увеличаване на саркоплазмената хипертрофия. Цитоплазмата на мускулното влакно се нарича саркоплазма.

  • 1 серия от 8 повторения със 10 кг;
  • 10-секундна почивка;
  • 1 серия от 5 повторения със 10 кг;
  • 10-секундна почивка;
  • 1 серия от 1 повторение със 10 кг;
  • 15-секундна почивка;

SST метод: наистина ли работи?

Неотдавнашно проучване показа, че протоколът за SST, както е описан по-горе, води до по-голяма реакция върху дебелината на мускулите, при напреднали трениращи, на бицепсите и трицепсите на брахиалната област в сравнение с традиционната схема на тренировка.

Доказателствата сочат благоприятни ефекти на метода SST при острото увеличаване на дебелината на тренирания мускул както при любители, така и при напреднали, въпреки по-ниския обем на тренировка от традиционната схема.

Заключение

По принцип SST има за цел да увеличи съдържанието на саркоплазмата, така че насърчава доброто обемизиране на мускулните клетки. Все още няма научни справки, това е тренировъчен метод, който се използва от безброй професионални и любители спортисти и показва добър напредък, особено по отношение на увеличаването на мускулната маса. 

Прилагането на тази и подобни методики, драстично скъсява времето за вашите резултати. До тук поговорихме за тренировките, не забравяйте и диетата. Защото тя материализиа мускулните влакна и ги произвежда. В съчетание с възстановителни хранителни добавки, ефекта от SST с диета е повече от удивителен.

Резултати с SST:

Работата ми със Стефан бе вълнуваща. Той разполагаше с домашен фитнес и виждате, че не е необходим лъскав и елитен фитнес център, за да бъдат лъскави и резултатите ви, а Стефан го доказа. Той придоби форма и заради системата, която приложи, без да разбере, че се казва SST, но заслуга за визуалната разлика, както казах, се дължи на храненето.

В основата за мускулна хипертофия и хиперплазия, стои именно подходът.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив