Шийтаке – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Шийтаке – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Напоследък наблюдаваме нарастващ интерес от западния здравен и нутрицевтичен свят, към елементи, които доскоро бяха само за разглеждане и използване от традиционните източни лекарства: самите лечебни гъби.

Сред най-разглежданите е шийтаке. Името произлиза от японската дума ший, използвана за обозначаване на определен сорт кестен (Castanopsis cuspidata) и от думата takeche (гъба). Шийтаке понякога се нарича горска гъба и гъба Шварцвалд. Латинското наименование на шийтаке е Lentinus edodes.

ШИЙТАКЕ (ОРГАНИК)

ШИЙТАКЕ (ОРГАНИК)

ЗА СИЛЕН ИМУНИТЕТ И АВТОНОМНА НЕРВНА СИСТЕМА
Изследванията върху отделните компоненти на лекарствените гъби и тяхното синергично и терапевтично действие все още продължават. Днес обаче Shiitake може да се похвали и с интересна колекция от проучвания, потвърждаващи многобройните му ползи за здравето, в допълнение към ефективното си имуномодулиращо действие срещу настинки, грип, бронхит и ринит. В тази връзка се използва и в антивирусен и антибактериален контекст, като се бори с Escherichia coli, herpes simplex и Staphylococcus aureus.

Освен това се бори с някои гъбични инфекции като кандида, тъй като действа върху червата като “пребиотик”, насърчавайки образуването на добра чревна бактериална флора.

Шийтаке расте спонтанно върху стволовете на умиращите дървестни видове дъбове и кестени. Шийтаке се хвали с няколко терапевтични свойства, които вече са оценени високо още в ерата на династията Минг.

Характеристиките й се изучават от 60-те години на миналия век, когато група японски епидемиолози отбелязват, че дегенеративните заболявания на практика липсват в два изолирани планински района. Учените откриват, че основната дейност и в двете области е свързана с отглеждането на гъбата шийтаке, което обитателите обичайно използват в храната.

Шийтаке се характеризира с интензивен вкус, когато е приета под формата на храна, тя е най-известната кулинарна гъба в света и отглеждането й в Китай дори е по-рано от това на ориза!

Гъбата шийтаке: здравен еликсир

Богата на протеини, но също така и източник на биологично активни съединения с медицинска стойност. Признава се, че шийтаке притежава антикариогенни свойства. Що се отнася до своите ползи за здравето и хранителната стойност, гъбата шийтаке се откроява с високото си съдържание на фибри, протеини, незаменими аминокиселини, витамини и минерали (особено антиоксидантите селен, манган и цинк).

Анализите на компонентите на шийтаке разкриват редица биологично активни съединения, включително:

  • еритаденин – аминокиселина, която намалява холестерола в кръвта и лентинан;
  • гъбичен β-глюкан, който може да инхибира туморите чрез активиране на имунната система на гостоприемника;

Съобщава се, че други компоненти имат антибиотични, антикарциногенни, антитромботични и антивирусни свойства, които индуцират интерферон.

Много важна е препоръката да се използва гъбата шийтаке, която се препоръчва на пациенти с рак и СПИН като помощно средство за имунната система на организма. Също така е ценна помощ при намаляване на нивата на холестерол при пациенти със сърдечни заболявания. Шийтаке натрупа популярност и в битката с COVID-19

Въпреки че гъбата шийтаке не трябва да се използва като единствен заместител на правилните медицински режими или процедури, нарастващият консенсус показва, че тази гъба, в способността си за повишаване на имунната система, може да се използва като допълнение към други лечения и може да подобри благосъстоянието на пациенти.

Шийтаке: съюзник на сърцето

Три специфични съединения, които го съставят, имат характеристиката на намаляване на холестерола в кръвта, повишаване на здравето на сърцето:

  • еритаденин съединение, което инхибира ензим, участващ в производството на холестерол
  • молекули на стерол, които помагат да се блокира усвояването на холестерола в червата
  • бета глюканите са вид фибри, способни да намалят холестерола.

Проучване при плъхове с високо кръвно налягане установи, че прахът от шийтаке предотвратява покачването на кръвното налягане, а по-нататъшно проучване при плъхове, хранени с диета с високо съдържание на мазнини, също показва, че тези, на които е дадена гъбата шийтаке, развиват по-малко чернодробни мазнини и плака върху артериални стени и по-ниски нива на холестерол от тези, които не са яли лекарствената гъба.

Шийтаке може да се похвали с истинска традиция като лечебна гъба, използвана от векове в TCM (Традиционна китайска медицина), както и в Япония, където все още се използва широко. В традиционната китайска медицина шийтаке се използва при проблеми, свързани с липидния метаболизъм и при грип.

Освен това се смята, че тя „съживява“ кръвта, като предлага вирусна енергия и убива глада, както и се счита за лек срещу обикновена настинка. Основното действие на шийтаке остава да поддържа имунната система, дори ако тя изисква активна автономна нервна система, хипофизно-надбъбречната ос в добро състояние и функциониращ тимус.

От химическа гледна точка тайната на полезните свойства, която засяга практически всички лечебни гъби, се крие в наличието на полизахариди – макромолекули с силно променлива структура, състоящи се от повтаряща се последователност от захари, съдържащи множество части кислород, които, разградени от тялото, се освобождават и абсорбират на клетъчно ниво.

Бета-глюканите, присъстващи в шийтаке, които представляват полизахаридите, изграждащи клетъчната стена на гъбичките, имат способността да благоприятстват и активират имунните клетки в присъствието на инфекциозни, вирусни и бактериални заболявания, като увеличават присъствието на макрофаги, NK и субпопулации на помощни Т-клетки.

Изследванията на отделните компоненти на лечебните гъби и тяхното синергично и терапевтично действие все още продължават, но към днешна дата дори шийтаке може да се похвали с интересна колекция от изследвания, които свидетелстват за многобройните му ползи за здравето.

В действителност при микотерапията на тази гъба се приписват и хипохолестеролизиращи и поддържащи свойства при лечението на сърдечно-съдови заболявания и като контраст с артериосклерозата. Известен също със своето регулиращо циркулацията действие; интересни свойства се приписват и на тази гъба в полза на чернодробната функция и защитата на този орган.

Тези ефекти обаче все още се изследват и трябва да бъдат потвърдени в проучвания върху хора, преди да се направят заключения, които потвърждават доказателствата.

ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА

  • Bisen et al., Lentinus edodes: A macrofungus with pharmacological activities, Curr. Med. Chem., 17(22):2419–2430, 2010 DOI: https://doi.org/ 10.2174/092986710791698495
  • T. C. Finimundy et al., A review on general nutritional compounds and pharmacological properties of the Lentinula edodes mushroom, Food Nutr. Sci., 5:1095–1105, 2014 DOI: https://doi.org/ 10.4236/fns.2014.512119
  • P. Roupas et al., The role of edible mushrooms in health: Evaluation of the evidence, J. Funct. Foods, 4:687–709, 2012 DOI: https://doi.org/ 10.1016/j.jff.2012.05.003
  • J. Shen et al., An evidence-based perspective of Lentinus edodes (shiitake mushroom) for cancer patients, pp. 303–317, in W. C. S. Cho (ed.), Evidence-based Anticancer Materia Medica, Springer, 2011 DOI: https://doi.org/ 10.1007/978-94-007-0526-5_14
  • Kabir Y, Yamaguchi M, Kimura S. Effect of shiitake (Lentinus edodes) and maitake (Grifola frondosa) mushrooms on blood pressure and plasma lipids of spontaneously hypertensive rats. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 1987   Oct;33(5):341-6. doi: 10.3177/jnsv.33.341. PMID: 3443885.

Обратно към раздел „Добавки“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив