Храненето след 18 часа – разбиване на мита

Здравейте Деси,

да – много често се сблъсквам с този въпрос (проблем). Той си е наистина мит! Накратко – всичко е строго индивидуално. Ако броят на вшите порции храна е около 5, няма как да ги изконсумирате в рамките на часовия диапазон примерно 8.00 ч – 18-19.00 ч!

Преди да продължите сърфирането в блога ми, вижте моите предложения, които са на фокус, в интернет магазин BelchoHristov.Net. От 12 години разработвам в качеството си на биолог, диетолог и фитнес експерт индивидуални програми на хранене, тренировки и суплементиране, като по този начин обхващам над 110 проблемни състояния, измежду които са и:

Усвояването на поетите калории и хронологията на макронутриентите (вижте повече за тръбопроводната теория при хранене) определя всичко във вашия диетичен ден. А той е продиктуван и от търсената Ви цел – това може да е поддържане на теглото, може да е хранене за повече издържливост или хранене при конкретно проблемно състояние, например хранене при диабет, т.е. – цели много!

Късното хранене (вечеря) не трябва да бъде определено във времето като постулат, валиден за всички хора по света, за всички раси и да се твърди, че това е здравословно! Часът на хранене зависи както от поставената и търсена цел, индивидуалната хранителна (диетична) стратегия, още и от естеството на храната. Или … всичко зависи от това какво ядем, а не кога – визирам конкретно дори вечерните часове.

Ако Вие вечеряте в 18 часа, легнете да спите към 23.00 и се събудите към 7.00, това прави точно 13 часа глад за тялото! Което не е здравословно!

Помня, така отговорих на мой клиент наскоро, пак по същата тема. Изпитва ли тялото глад, това означава забавяне на метаболизма (друга тема), на обмяната на веществата. Това означава и запас на мазнини! Но … ядем ли често и по малко (грубо казано) – ние държим метаболизма бърз и не позволяваме тялото да трупа мазнини. Абстрахирайки се от целта Ви (както споделих, това може да е хранене за отслабване, за покачване на тегло или просто за здраве), твърдо заявявам, че храненето след 18 часа е мит! Отделно, некорекно е, някой да твърди това, като общовалиден постулат.

Какво обаче можем да хапнем преди сън?

Единствения макронутриент, който не трябва да ядем преди сън, това са въглехидратите! Причината – освободената сравнително бързо в кръвта глюкоза няма да намери своето предназначение като възстановяваща нивата на гликоген суровина. В тази връзка, можем да ядем на вечеря или преди сън единствено:

  • фиброносни храни

Или … можете да си ядете извара с краставица, ядки, печени меса (пилешко месо, телешко, риба сьомга филе и т.н.), всички видове сезонни зеленчуци, пт плодовете ябълка, ананас и други варианти, разбира се.

Както казах по-горе, ако имате конкретна цел, хранене (диета) според тази цел, трябва да се внимава в конкретния грамаж на храната и конкретната комбинация и хронология. Но суровините (източниците), храните – ето, споделих ви примери, които не са “фатални”, ако се консумират дори и в 23 часа. Така че, за мен като диетолог и биолог, горното твърдение, за хранене след 18 часа, като вредно и лошо е освен мит и лъжа, реално е така! Или пък просто неверен физиологически факт … твърдян от човек/хора, които не разглеждат храненето индивидуално, като потребности и план.

Разбира се, единственото нездравословно нещо е да изядете подходяща храна за късно вечерно хранене и да си легнете след 15 минути. Това е грешно! Минимум 1 час преди сън, изжяте последната хапка храна.

Обратно към раздел “FAQ”.

Белчо Христов

Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

Връзки: за контакт с мен | за въпрос към мен | за поръчка на продукт или услуга – 052/72 05 72.

Следете и всичко по темата с моите индивидуални курсове по темите “Хранене” и “Персонален фитнес треньор” тук.

И вместо заключение, отново с една лека насока за всички вас: в интернет магазин BelchoHristov.Net аз предлагам единствено и само работещи решения, за всички ваши оплаквания и проблеми. Аз не лекувам! Като биолог практик намирам най-правилното решение! Често, базисът - това е нашата храна. И не само:
BelchoHristov.Net

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Състав на човешкото тяло

Човешкият организъм е изграден от множество клетъчни съставки (клетъчни органели) от съвсем различен порядък: по-сложи (ядра, митохондрии) и по-елементарни (мембрани,...