Моята работа с клиенти: епизод # 3

Тази рубрика съдържа на 100% конфиденциална информация, по отношение здравословен статус на клиента ми, неговата длъжност в обществото и ще показва конкретно как съм поел, задвижил и помогнал на хората във всеки един от описаните тук казуси.

Всички фитнес и уелнес услуги, не лекуват, а подобряват качеството и стандарта на живот на всички консуматори на продукта ми – моите консултации. Всеки клиент подписва своя собствена “Декларация за информирано съгласие” и ползва моят съпорт, знания и насоки до приключване на всеки закупен от него абонамент.

Съдържанието в тази рубрика “Уелнес и клиенти” е на 100% достоверно. То показва една друга гледна точка, при намирането на трайно решение, на повечето от вашите проблеми и оплаквания.

Как започна всичко?

Не винаги, модата по “Био-кетъринг” и доставка на “еко храни” до офиса ви е всъщност здравословно! Не ми вярвате ли? А трябва! Защото често, тази “мода” има комерсиален, а не професионален характер.

“Био” и “еко” не означават правилно и целесъобразно. Изучил съм почти всички “модерни” фирми, които твърдят, че предлагат “здравословна кухня”. Всички! Нито една от тях, не предлага обаче баланс между трите вида макронутриента! И от тук започват проблемите на клиентите със сериозен месечен абонамент … към същите тези фирми … Защото всеки месец, същите фирми, не предлагат хранене по меню. Индивидуално такова. Отделно, моята клиентка заяви и поръча своят ДНК тест за хранене – оказа се, че тя трябва да консумира високомазнинни храни, балансирано въглехидрати и протеин.

Преди да продължите сърфирането в блога ми, вижте моите предложения, които са на фокус, в интернет магазин BelchoHristov.Net. От 12 години разработвам в качеството си на биолог, диетолог и фитнес експерт индивидуални програми на хранене, тренировки и суплементиране, като по този начин обхващам над 110 проблемни състояния, измежду които са и:

Представям ви един виртуален казус в рубриката ми “Работа с клиенти” – дама, която има 6-дневен работен седмичен режим. Работата й започва от 7 сутринта и завършва на работна среща до към 8 вечерта. Но ето и продуктът на т.нар. “здравословно хранене” и ето моят коментар и намеса до какви промени в начин на хранене въведох:

Да – това е реалния казус, с който желая да ви ангажирам – и като внимание и като аудитория, която да споделя това, защото е важно! Живеем както казах във времена на “био” и “еко”, но също така и във времена с бум на здравословните оплаквания и заболяванията. Причините за този “краен продукт” са многопластови. От една страна (не че съм против) “био” и “еко” търговците, лансират продуктите си, без да споделят елементарни други норми на здравословност. Е, в секцията “Хранене” тук, вече имате всичко. Отделно, индивидуалното хранене, спрямо конкретни налични оплаквания и проблеми е необходимост. В мое лице, клиентката ми си намери ментор. Тя живее и работи в София, а аз във Варна. Поръча услугата ми онлайн, а именно: хранене и фитнес тренировки при поднормено тегло. В жив разговор, след нейната поръчка, споделих, че ще помогна успоредно за ставните проблеми и косопада.

Какво попълват фитнес и уелнес клиентите ми, за да започнем професионална работа?

На е-мейл, доставих моят отворен за попълване Word файл – анкетната карта. След прочит, когато разбрах, че ми е изпратена обратно, видях доста смущаващи неща. Реално, аз видях причините. Всички фактори за моментното й състояние изключваха фактора стрес на работното място. Основен виновник за тази описана в таблото симптоматика е нецелсъобразното хранене (т.е. хранене според целта). Клиентката ми признава, че е търсила, забележете лесен начин за достъп на храна и нейното бързо консумиране. В ера, в която бум са оплаквания, мисля че е крайно време, всеки от вас да разбере, че инвестицията в храна, приготвена от дома е належаща и неотложна важна тема.

Да се върнем на темата обаче … моята клиентка е млада, набираща скорост и популярност в браншна си дама. Тя е силен и акуратен юрист, в своята сфера. Тя от няколко години не консумира месо, следва период на вегетарианство, а след това идва и веганството. Успоредно с нейната уплаха, заради която бях потърсен, дойде ред, тя да инвестира в ДНК теста за хранене. Резултатите от него показаха съвсем различна реалност. Освен, че трябва да се консумират всички храни, разпределението на макронутриентите е в посока високо-мазнинно хранене.

Проблемите на тази млада дама са нетипични ча възсрастта й. А това са вече:

  • болки в ставите
  • обща мускулна слабост
  • поднормено тегло
 • Ето заради това, веднага започнах скици в диетата й и тя приемаше следния вид:

  Калориите на клиентката ми трябваше да ги увелича, за да покачва тегло. Ако бях направил това с традиционни източници на храни, като повече риба, пилешко, рискувах да увеличавам и обема на коремната й кухина, за сметка на по-голямия брой калории. Затова преминах малко рисково с по-калоричните червени меса и мазнини, за сметка на по-малкия техен обем. Този рязък завой, от вегетарианство в посока мазнинно-протеинов хранене бе премерен. И се оказа, че стомахът и храносмилателната й система го понесоха. Добри новини, за да продължим напред.

  Какви продукти и техни ползи използвах при интегрирането им в целият план на съвместна работа?

  Кокосово масло, фиброносни плодове (повече ананас, круши и т.н.), сурово кашу и орехи – тези храни бяха моят приятел, в битката с поставената цел.

  Изборът на продукти при косопад и стави беше задължителен и бързо моята клиента усети ползите на избраните от мен продукти, при проблемни състояния.

  Какви методики използвах при съставянето на фитнес програмата й?

  От самото начало започнахме с кръгови фитнес тренировки. Разбих обаче концепцията си с моя клиент на 2 модула:

  Модул 1: кръгови фитнес тренировки (за първите 3 месеца):

  Препоръчвах й кръговите фитнес тренировки да се използват на следния фитнес пронцип – да се обходи тялото в последователни (а не чрез гигантска серия) фитнес упражнения в следната хронология: бедра, прасец, гръб, гърди, рамена, трицепс, бицепс и корем. Видовето кръгове от упражнения в началото бяха:

  • само чрез базови фитнес движения

  • само чрез упражнения на машини
  • чрез микс от базови с изолиращи движения

 • Тренировките й се осъществяваха в дните понеделник, сряда и петък или вторник, четвъртък и събота.

  Модул 2: кръгови фитнес тренировки (за последните 3 месеца):

  След първите 3 месеца, когато клиентката ми започна да покачва и тегло и подобрява своите стави (тренировките ги използвах да кръвооросяват цялото тяло, като чрез кръвта “пренасях” цялата своята идея – кръвта пренася храна, кислород и хормони), аз добавих + 1 ден в повече тренировки. Спилът вече позволяваше:

  • тренировки за горна част на тялото (отделно)
  • тренировки за долна част на тялото (отделно)
  • тренировки между малки и големи мускулни групи
 • Тренировките се осъществяваха в дните понеделник, вторник, четвъртък и петък или вторник, сряда, събота и неделя. Изписах във фитнес програмата и специфични за конституацията на тялото й техники на изпълнение на упражненията, за да може всичко да бъде още по-работещо, освен индивидуално.

  Какво се случи, какви са резултатите?

  Непрекъснато поддържахме връзка с клиентката ми. Затова как се чувства, как й понася храната – съгласете се, интегрирането на животинска храна изисква и доверие към мен и време за нея. Но … всичко потръгна добре от самото начало. Подобрения в първата седмица имахме по отношение на елиминиране на умората. Определено мазнините тук бяха фактор. Последва повече жичненост и отшумяване на болките в ставите. И накрая, започнахме да покачваме по 100 грама тегло на седмица. Тренировките във фитнес зала и дойдоха на място: с редовни 3 посещения клиентката ми намираше време за себе си, по този начин.

  Чудесен! Излязох от режима по най-добрия начин, защото най-добре разбрах нуждата на клиента ми. Не е сложно, когато боравиш с много асоекти на своята работа. На първо място това са знанията, подхода и опита ти при работа с клиенти. След това идва ред на продукти и аксесоари, които селектирам за моята работа, за да ми помагат в лайфстайл насоките, които споделям. И целият този тандем, плюс доверието, както казах, приложението и изпълнението на цялата програма, всичко това даде успех! Тотален успех.

  Ако и вие желаете, да имате в мое лице, комплексно, професионално и отговорно обслужване, моля, пишете ми през формата за контакт.

  Обратно към раздел “Уелнес”.

  Белчо Христов

  Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

  Връзки: за контакт с мен | за въпрос към мен | за поръчка на продукт или услуга – 052/72 05 72.

  Следете и всичко по темата с моите индивидуални курсове по темите “Хранене” и “Персонален фитнес треньор” тук.

  И вместо заключение, отново с една лека насока за всички вас: в интернет магазин BelchoHristov.Net аз предлагам единствено и само работещи решения, за всички ваши оплаквания и проблеми. Аз не лекувам! Като биолог практик намирам най-правилното решение! Често, базисът - това е нашата храна. И не само:
  BelchoHristov.Net

  E-mail бюлетин?

  Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

  моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

  който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

  Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

  Моята работа с клиенти: епизод # 2

  Тази рубрика съдържа на 100% конфиденциална информация, по отношение здравословен статус на клиента ми, неговата длъжност в обществото и ще...