Кои 10 грешки се допускат във фитнес залата?

Кои 10 грешки се допускат във фитнес залата?

Не е тайна, нито пък новина, ако ви кажа, че около 80 % от посетителите във фитнес залите (по мое виждане) не знаят какво правят – имат цел, но нямат никаква идея как да я постигнат. Но те са там – редовни посетители на фитнес залата са. Разбира се, причините за грешките са много, много повече дори, от колкото си мислите, но всички те са повод за едно – да се греши, точно тогава, когато не трябва – докато тренираме, във фитнес залата.

В настоящият материал ще се опитам да разгърна 10-те най-често срещани фитнес грешки, които се допускат, в желанието ни за по-бързи вероятно резултати, в желанието ни да се покажем пред другите или с други думи, къде грешим всъщност?

Грешка # 1 – липса на каквато и да е концепция към фитнес резултати

Това е може би най-съществената грешка, с която повечето хора прекрачват входа на фитнес залите. Влизат в тях, за да се успокоят, че правят нещо за себе си, с цел по-добро, а те реално само се заблуждават. Тези хора започват своите занимания с тежести или кардио уреди хаотично, разхвърляно, водени от един едниствен критерий – колко са се изморили, изпотили и с колко кг са по-леки след това на кантара! Но не тук е разковничето разбира се. Умората е нещо хубаво, да индекира обем свършена работа, но дали е достатъчно надежден белег и критерий? Не!

Липсата на фитнес концепция идва от липсата на знания, подход и желание, истинско желание, нещата да се изпълняват по план. Защото този, който търси, той намира. Много са хората, които считат, че познават фитнес материята и често ставам свидетел за „надъхани“, „разбиращи“ – особено мъже, хора, фитнес любители, които тренират, но не знаят как. Защото липсва при тях концепция. Ако я има, знаете – ще присъства фитнес програмата му в ръцете, степенуването на фитнес движенията по критерии, ще се работи усърдно и с ефективност. Следователно, липсата на концепция обрича фитнес резултатите на пълен крах!

Грешка # 2 – липса на желание за трениране

Втората много голяма грешка – да ти липсва желанието за трениране. Какво означава това? Че всичко ще се върши на сила, простото защото трябва да отслабнем/натрупаме телесна маса и нищо друго! Знаем, когато не отиваме на работа с желание, какво се случва – никаква изпълнена работа! Нали така? Е какво да очакваме, ако и с нежелание отиваме в залата? Липсата на желание показва колко силно търсим фитнес резултатите. Показва отношението ни към труда и продуктите на нашия труд – новата визия ли ще бъде, тонус, самочувствие. Нацупените физиономии, отегчените лица все повече започват да се забелязват – това прави тези всички силуети мудни, на фона на енергичните лица, които стремглаво тренират и се забавляват, докато модерират телата си! Следователно, липсата на желение обрича фитнес резултатите на пълен крах!

Грешка # 3 – неправилна техника в изпълнението на фитнес движенията

Причината – отново незнания в областта. Но тук вече не видя никого – виня тези само, които не се стараят да се научат. Наблюдавам много хора, които неистово отказват услугите на треньори, инструктори или малко по-добре изглеждащите от тях хора за съвет. Демонстрацията на фитнес движение и подробното му обяснение са важни неща – за да се научат нещата и да се изпълняват правилно, за да имаме промяна във визията. Отделно, правилната техника на изпълнение на движенията гарантира физическо здраве и предпазва тялото ни от травми. Когато не треинираме правилно даден мускул със съответното движение, можем да забравим за фитнес визия. Греша ли? Следователно, неправилната техника в изпълнението на фитнес движение обрича фитнес резултатите на пълен крах!

Грешка # 4 – липса на концентрация

Да си разкажем сапунения сериал, любовната връзка с партньора, клюката на деня – често срещана тема на разговор, наподобяваща евтините „тоук шоута“ в късните вечерни часове на родната ни телевизия. Типична гледка! Е, и? Какво се получава обаче – загубваме връзката между мозък-мускул и фитнес резултатите отиват на „кино“. Защото ни е липсвала концентрация. Забравяме за дишане, за правилна техника на изпълнение, за почивките между сериите, които гарантират съответната интензивност, дори и безопасност на трениране. И? Следователно, липсата на концентрация обрича фитнес резултатите на пълен крах!

Грешка # 5 – твърде дълга/кратка фитнес тренировка

В опити а отслабне даден фитнес любител, когато не разполага с ясна концепция и стратегия, той попада в обръча на прекалено дълга или прекалено кратка фитнес тренировка. Първият случай е най-комичен – едно блъскане с железата, едно потене, интензивност кипи в очите на трениращия, но това всичко е меко казано смешничко, не смятате ли? Или – твърде мудна и кратка фитнес тренировка? Който ме е виждал на живо, може да каже спокойно как да тренирате – ще ви помогна – нищо освен дъмбели и машини не виждам в залата. Не виждам кой какво прави, кой какво говори, пренасям се от уред на уред, от гира на гира толкова концентриран, че всявам дори респект, само докато вървя и показвам правилно поведение във фитнес залата. Следователно, липсата на ефективна и компактна тренировка обрича фитнес резултатите ви на пълен крах!

Грешка # 6 – липса на ефективна екипировка

Да тренираш по джапанки, бос или леко разголен вече не е мода, а просто ежедневие. Това не е фитнес етикет! Ако сте боси, нямате опора, нехигиенично е и т.н. Дори показвате неуважение към всички останали … По джапанки и сандали – дори е смешно, стига моля ви – не идвам в залата за да ви гледам краката – повече ще ме впечатли „нарязян“ мъжки прасец или елегантен глезен на дама, но не и босите ви крака, нали така? Нали има и други, които мислят като мен? Забелязвал съм и много навлечени хора, със суитчери, шапки – всичко това пречи, разберете го – модния подиум е на друго място, бъдете екипирани – носете хубави памучни дрехи, проветриви горници – тениска, хубави блузи. Носете плътни и меки обувки. Слагайте чорап винаги! Носете и хавлия, както и вода. Следователно, липсата на удобно фитнес облекло обрича фитнес резултатите ви на пълен крах!

Грешка # 7 – липса на тренировъчен партньор/треньор

Липсата на тренировъчен партньор е също грешка! Защото той те пази по време на всички фитнес движения (когато знае как, разбира се), стимулира те за по-висока интензивност на самата фитнес тренировка. Фитнес партньора (треньора) дава кураж, самочувствието, че не сте сами в начинанието, той може да внесе корекции, ако нещо не се изпълнява както трябва и т.н.

Фитнес тренировъчния партньор е важен, много важен фактор. Следователно, липсата на фитнес партньор обрича фитнес резултатите ви с поне 50 % по-ниска ефективност на фитнес заниманието и от тук 50 % по-малък резултат, който всъчщност ви и интересува, нали така?

Грешка # 8 – липса на позитивно мислене

Липсата на вяра в успеха е бич за фитнес резултатите ви. Когато отивате до фитнес залата, усмихнете се за Бога! Отивате да тренирате най-важните неща за вас:

  • сърцето
  • духа
  • физиката си

Нацупени физиономии и апатични състояния – навсякъде вече ги има. Ей, съвземете се и се усмихвайте! Позитивното мислене се пренася върху психиката и мисленете ви като цяло! Имаме ли 100 % отдаденост и 100 % Mind – Muscle – Connection – всичко ще е наред! Вярвайте в успеха, в противен случай, липсата на позитивно мислене обрича фитнес резултатите ви!

Грешка # 9 – липса на хранителен режим

Да, всеки може да тренира, но има ли всеки ясни хранителни принципи, които да спазва? В залите виждам как се изготвят тренировъчни програми, спазват се, да речем, а спазва ли се диета? И колко от тях спазват наистина? Колко от тези програми са работещи? С 1 киви преди тренировка или шепа сурови ядки забравете за резултати! Защото само и единствено правилното възстановяване е гарант за успех!

Знаете, много често дами казват – „От фитнес, натрупах мускул и станах яка и набита!“. Еха, я ми кажете ка, да взема да пробвам вашата програма, че нещо ме блазни тази идея? Неправилното хранене ви е довело до това състояние мили дами! Имате „следи“ от тестостерон, няма как физиологически да покачите нивата на активна мускулна маса за 6-8 календарни седмици, разберете това. Неправилното хранене, с превес на неправилни въглехидрати презапълва гликогеновите ви депа или всичко отива като мазнина.

Тази твърдост в мускулите си, която усещате не е зарадаи повече мускул, а заради повече въглехидрати и гликоген (или млечна киселина), която ви създава обема на мускула. Какво означава това – че нямате диета, която да работи за вас! Това е истината, а от тук и извода – че лиспата на хранителен план обрича вашите фитнес резултати. Греша ли? Или да подсетя, че 80 % от успеха ви е хранене …! А при мъжете пък какво става – те пък искат за 3 месеца да станат като фитнес моделите по списанията, но без да спират с бирата и пържените картофи. Е, такъв филм „нЕма“ никъде по кината!

Грешка # 10 – липса на знания, в избора на зала за трениращия

Фитнес зали никнат като гъби, а дали обаче те са рационално „заредени“ с уреди – не! В България присъстват фитнес зали, които са копие на Hard Core Bodybuilding залите, а в такива могат ли да тренират обикновените граждани, които визирам дори с този материал? Помислете … Имат ли залите сектори за групови фитнес занимания, имат ли сектори за правилното провеждане на кръгови фитнес тренивоки, за начинаещи? За хора с проблеми и оплаквания? Следователно от тук идва и другата най-често срещана грешка на трениращия – да работи с неправилни упражнения за своето тяло и дух.

Това са уважаеми читатели, според мен, 10-те най-често срещани сериозни грешки, които допуска трениращия.

Обратно към раздел „Фитнес“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив