Кои 10 грешки се допускат във фитнес залата?

Не е тайна, нито пък новина, ако ви кажа, че около 80 % от посетителите във фитнес залите (по мое виждане) не знаят какво правят – нямат никаква цел, нямат никаква идея, концепция, та дори и желание. Но те са там – редовни посетители на фитнес залата са. Разбира се, причините за грешките са много, много повече дори, от колкото си мислите, но всички те са повод за едно – да се греши, точно тогава, когато не трябва – докато тренираме, във фитнес залата.

В настоящият материал ще се опитам да разгърна 10-те най-често срещани фитнес грешки, които се допускат, в желанието ни за по-бързи вероятно резултати, в желанието ни да се покажем пред другите или с други думи, къде грешим всъщност?

Преди да продължите сърфирането в блога ми, вижте моите предложения, които са на фокус, в интернет магазин BelchoHristov.Net. От 12 години разработвам в качеството си на биолог, диетолог и фитнес експерт индивидуални програми на хранене, тренировки и суплементиране, като по този начин обхващам над 110 проблемни състояния, измежду които са и:

Грешка # 1 – липса на каквато и да е концепция към фитнес резултати

Това е може би най-съществената грешка, с която повечето хора прекрачват входа на фитнес залите. Влизат в тях, за да се успокоят, че правят нещо за себе си, с цел по-добро, а те реално само се заблуждават. Тези хора започват своите занимания с тежести или кардио уреди хаотично, разхвърляно, водени от един едниствен критерий – колко са се изморили, изпотили и с колко кг са по-леки след това на кантара! Но не тук е разковничето разбира се. Умората е нещо хубаво, да индекира обем свършена работа, но дали е достатъчно надежден белег и критерий? Не!

Липсата на фитнес концепция идва от липсата на знания, подход и желание, истинско желание, нещата да се изпълняват по план. Защото този, който търси, той намира. Много са хората, които считат, че познават фитнес материята и често ставам свидетел за “надъхани”, “разбиращи” – особено мъже, хора, фитнес любители, които тренират, но не знаят как. Защото липсва при тях концепция. Ако я има, знаете – ще присъства фитнес програмата му в ръцете, степенуването на фитнес движенията по критерии, ще се работи усърдно и с ефективност. Следователно, липсата на концепция обрича фитнес резултатите на пълен крах!

Грешка # 2 – липса на желание за трениране

Втората много голяма грешка – да ти липсва желанието за трениране. Какво означава това? Че всичко ще се върши на сила, простото защото трябва да отслабнем/натрупаме телесна маса и нищо друго! Знаем, когато не отиваме на работа с желание, какво се случва – никаква изпълнена работа! Нали така? Е какво да очакваме, ако и с нежелание отиваме в залата? Липсата на желание показва колко силно търсим фитнес резултатите. Показва отношението ни към труда и продуктите на нашия труд – новата визия ли ще бъде, тонус, самочувствие. Нацупените физиономии, отегчените лица все повече започват да се забелязват – това прави тези всички силуети мудни, на фона на енергичните лица, които стремглаво тренират и се забавляват, докато модерират телата си! Следователно, липсата на желение обрича фитнес резултатите на пълен крах!

Грешка # 3 – неправилна техника в изпълнението на фитнес движенията

Причината – отново незнания в областта. Но тук вече не видя никого – виня тези само, които не се стараят да се научат. Наблюдавам много хора, които неистово отказват услугите на треньори, инструктори или малко по-добре изглеждащите от тях хора за съвет. Демонстрацията на фитнес движение и подробното му обяснение са важни неща – за да се научат нещата и да се изпълняват правилно, за да имаме промяна във визията. Отделно, правилната техника на изпълнение на движенията гарантира физическо здраве и предпазва тялото ни от травми. Когато не треинираме правилно даден мускул със съответното движение, можем да забравим за фитнес визия. Греша ли? Следователно, неправилната техника в изпълнението на фитнес движение обрича фитнес резултатите на пълен крах!

Грешка # 4 – липса на концентрация

Да си разкажем сапунения сериал, любовната връзка с партньора, клюката на деня – често срещана тема на разговор, наподобяваща евтините “тоук шоута” в късните вечерни часове на родната ни телевизия. Типична гледка! Е, и? Какво се получава обаче – загубваме връзката между мозък-мускул и фитнес резултатите отиват на “кино”. Защото ни е липсвала концентрация. Забравяме за дишане, за правилна техника на изпълнение, за почивките между сериите, които гарантират съответната интензивност, дори и безопасност на трениране. И? Следователно, липсата на концентрация обрича фитнес резултатите на пълен крах!

Грешка # 5 – твърде дълга/кратка фитнес тренировка

В опити а отслабне даден фитнес любител, когато не разполага с ясна концепция и стратегия, той попада в обръча на прекалено дълга или прекалено кратка фитнес тренировка. Първият случай е най-комичен – едно блъскане с железата, едно потене, интензивност кипи в очите на трениращия, но това всичко е меко казано смешничко, не смятате ли? Или – твърде мудна и кратка фитнес тренировка? Който ме е виждал на живо, може да каже спокойно как да тренирате – ще ви помогна – нищо освен дъмбели и машини не виждам в залата. Не виждам кой какво прави, кой какво говори, пренасям се от уред на уред, от гира на гира толкова концентриран, че всявам дори респект, само докато вървя и показвам правилно поведение във фитнес залата. Следователно, липсата на ефективна и компактна тренировка обрича фитнес резултатите ви на пълен крах!

Грешка # 6 – липса на ефективна екипировка

Да тренираш по джапанки, бос или леко разголен вече не е мода, а просто ежедневие. Това не е фитнес етикет! Ако сте боси, нямате опора, нехигиенично е и т.н. Дори показвате неуважение към всички останали … По джапанки и сандали – дори е смешно, стига моля ви – не идвам в залата за да ви гледам краката – повече ще ме впечатли “нарязян” мъжки прасец или елегантен глезен на дама, но не и босите ви крака, нали така? Нали има и други, които мислят като мен? Забелязвал съм и много навлечени хора, със суитчери, шапки – всичко това пречи, разберете го – модния подиум е на друго място, бъдете екипирани – носете хубави памучни дрехи, проветриви горници – тениска, хубави блузи. Носете плътни и меки обувки. Слагайте чорап винаги! Носете и хавлия, както и вода. Следователно, липсата на удобно фитнес облекло обрича фитнес резултатите ви на пълен крах!

Грешка # 7 – липса на тренировъчен партньор/треньор

Липсата на тренировъчен партньор е също грешка! Защото той те пази по време на всички фитнес движения (когато знае как, разбира се), стимулира те за по-висока интензивност на самата фитнес тренировка. Фитнес партньора (треньора) дава кураж, самочувствието, че не сте сами в начинанието, той може да внесе корекции, ако нещо не се изпълнява както трябва и т.н.

Фитнес тренировъчния партньор е важен, много важен фактор. Следователно, липсата на фитнес партньор обрича фитнес резултатите ви с поне 50 % по-ниска ефективност на фитнес заниманието и от тук 50 % по-малък резултат, който всъчщност ви и интересува, нали така?

Грешка # 8 – липса на позитивно мислене

Липсата на вяра в успеха е бич за фитнес резултатите ви. Когато отивате до фитнес залата, усмихнете се за Бога! Отивате да тренирате най-важните неща за вас:

  • сърцето
  • духа
  • физиката си

Нацупени физиономии и апатични състояния – навсякъде вече ги има. Ей, съвземете се и се усмихвайте! Позитивното мислене се пренася върху психиката и мисленете ви като цяло! Имаме ли 100 % отдаденост и 100 % Mind – Muscle – Connection – всичко ще е наред! Вярвайте в успеха, в противен случай, липсата на позитивно мислене обрича фитнес резултатите ви!

Грешка # 9 – липса на хранителен режим

Да, всеки може да тренира, но има ли всеки ясни хранителни принципи, които да спазва? В залите виждам как се изготвят тренировъчни програми, спазват се, да речем, а спазва ли се диета? И колко от тях спазват наистина? Колко от тези програми са работещи? С 1 киви преди тренировка или шепа сурови ядки забравете за резултати! Защото само и единствено правилното възстановяване е гарант за успех!

Знаете, много често дами казват – “От фитнес, натрупах мускул и станах яка и набита!”. Еха, я ми кажете ка, да взема да пробвам вашата програма, че нещо ме блазни тази идея? Неправилното хранене ви е довело до това състояние мили дами! Имате “следи” от тестостерон, няма как физиологически да покачите нивата на активна мускулна маса за 6-8 календарни седмици, разберете това. Неправилното хранене, с превес на неправилни въглехидрати презапълва гликогеновите ви депа или всичко отива като мазнина.

Тази твърдост в мускулите си, която усещате не е зарадаи повече мускул, а заради повече въглехидрати и гликоген (или млечна киселина), която ви създава обема на мускула. Какво означава това – че нямате диета, която да работи за вас! Това е истината, а от тук и извода – че лиспата на хранителен план обрича вашите фитнес резултати. Греша ли? Или да подсетя, че 80 % от успеха ви е хранене …! А при мъжете пък какво става – те пък искат за 3 месеца да станат като фитнес моделите по списанията, но без да спират с бирата и пържените картофи. Е, такъв филм “нЕма” никъде по кината!

Грешка # 10 – липса на знания, в избора на зала за трениращия

Фитнес зали никнат като гъби, а дали обаче те са рационално “заредени” с уреди – не! В България присъстват фитнес зали, които са копие на Hard Core Bodybuilding залите, а в такива могат ли да тренират обикновените граждани, които визирам дори с този материал? Помислете … Имат ли залите сектори за групови фитнес занимания, имат ли сектори за правилното провеждане на кръгови фитнес тренивоки, за начинаещи? За хора с проблеми и оплаквания? Следователно от тук идва и другата най-често срещана грешка на трениращия – да работи с неправилни упражнения за своето тяло и дух.

Това са уважаеми читатели, според мен, 10-те най-често срещани сериозни грешки, които допуска трениращия.

Обратно към раздел “Фитнес”.

Белчо Христов

Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

Връзки: за контакт с мен | за въпрос към мен | за поръчка на продукт или услуга – 052/72 05 72.

Следете и всичко по темата с моите индивидуални курсове по темите “Хранене” и “Персонален фитнес треньор” тук.

И вместо заключение, отново с една лека насока за всички вас: в интернет магазин BelchoHristov.Net аз предлагам единствено и само работещи решения, за всички ваши оплаквания и проблеми. Аз не лекувам! Като биолог практик намирам най-правилното решение! Често, базисът - това е нашата храна. И не само:
BelchoHristov.Net

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

N.A.F.A. – мнение и на курсистите ни

След като приключи с официална церемония първият по рода си курс за България за персонални фитнес треньори и диетолози -...