CLA (конюгирана линолова киселина) – описание, действие, ползи и прием (приложение)

cla

CLA e абривиатура на конюгираната линоева киселина (CLA-CONJUGATED LINOLEIC ACID). Според научните изследвания CLA има двоен положителен ефект върху спортистите. При неин прием, нивото на мазнините в тялото се понижава, като същевременно мускулатурата се увеличава, благодарение на подобрения биосинтез. Изследванията показват, че се наблюдава нормализиране на инсулиновите нива, докато апетита е подтиснат. Т.е. жаждата на сладко намалява. При неспортуващите, CLA има подобен ефект – значително намаляване на основно междуорганната мазнина и укрепване на сърдечно-съдовата система.

Няколко ползи за конюгираната линоева киселина – CLA

 • Чрез директен прием на CLA, ще забележите отслабване за сметка на ненужни мазнини. Разбира се, трябва да сте в калориен дефицит, ако спазвате диета
 • Чрез CLA, ако спазвате силова програма и диета с превес на протеин и средни количества на въглехидрати, ще забележите и установите увеличаване на чистата мускулната маса
 • Чрез CLA, ще подобрите липидното състояние на кръвта – намаляване на триглицеридите
 • Ако приемате CLA с цел здраве, под формата на хранителна добавка, се намалява риска от развитието на рак на кожата, рак на гърдата и коронарната болест

CLA e една от най-важните мастни киселини. Тялото не може само да я произвежда и трябва да се приема отвън. Основно работя с фитнес клиенти, които са работещи хора. Стресът, безразборното ядене понякога, незнанието за храненето могат да ви причинят сериозни щети на вас и сърдечно-съдовата система. Ето затова, много често препоръчвам използването на CLA в програмите за лайф-стайл и здраве. Клиентите ми не крият за своите бързи усетени ползи.

Консумацията на мазнини е директно свързана със сърдечната недостатъчност, а холестерола категорично се счита за “убиец” номер едно на човека. Приемът на CLA контролира това. Натрупаният холестерол в артериите и кръвоносните съдове силно затруднява преминаването на кръвта и принуждава сърцето да работи много по-усилено. Холестеролът се натрупва във вид на плака върху вътрешните стени на артериите. Ако човек води заседнал живот и е на възраст, кръвните му пътища са стесняват и възпрепятстват преминаването на кръвта, а капилярите загубват еластичността си. Получава се запушване на капилярите, което предизвиква значителен спад в притока на кръв.

Преди да продължите сърфирането в блога ми, вижте моите предложения, които са на фокус, в интернет магазин BelchoHristov.Net, в който предлагам само най-работещите продукти, събрани на едно място от цял свят:

Преносът на кръв към работещите мускули и към цялата система, включително и мозъка, принуждава сърцето да работи много по-усилено, което често води до неговото претоварване. Положението наподобява задръстването с кал на градинския маркуч. За да получим необходимата водна струя или усилваме оборотите на помпата (в организма помпата е сърцето) или просто прочистваме пътя на водата (вените и артериите в организма), за да дадем възможност на кръвта да тече нормално.

Намаленият приток на кръв води до форсиране на сърдечната дейност. Сърдечният пулс се ускорява, за да осигури необходимия прилив на кръв и преноса на кислород в кръвта в системата на газообмена. Системата се затруднена и не може да оползотвори кислорода, който преминава през нея. Необходимостта от кислород предизвиква ускоряване на сърдечния ритъм. Сърцето се уголемява и кръвното налягане се повишава, тъй като сърцето е принудено да изтласква кръвта през задръстената система. Сърцето освен това се претоварва и поради “яката хватка”, в която го държи натрупаната около него мастна тъкан. То не разполага с достатъчно пространство, за да извършва цялостно контракциите. В резултат на това се получава много слаба контракция, което води до най-обичайното отклонение – уголемяване на сърцето. Синдромът разширено сърце не бива да се бърка със спортното сърце с уголемена мускулатура. Спортното сърце може да произвежда мощни сърдечно-съдови импулси при пълненето и изпразването на вентрикула.

Тези състояния обикновено “преследват” голяма част от неспортуващите или неспазващите здравословно хранене. Време е, тези хора да се замислят и положат първите основи на своето собствено здраве. Синдромът разширено сърце, който произтича от необходимостта сърцето непрестанно да форсира “задръстената” сърдечно-съдова система, за да осигурява достатъчно приток на кръв, представлява слабо сърце.

Препоръчваната дневна дажба (ПДД) от 300 mg холестерол на ден е изключително голяма и е много по-разумно да я намалите наполовина. Такова количество холестерол се съдържат в един голям жълтък например! Ако не спортувате, това количество намалете наистина на 1/2 или просто дори на 1/3. Включете в менюто повече дражета CLA. Вижте още защо:

  • Свързаната линолова киселина (CLA) е естествена свободна мастна киселина. CLA блокира отлагането на мазнините в мастните депа и ги насочва към работещите мускулни клетки, където те се използват като източник на енергия. Значителен ефект при намаляването на подкожните мазнини и увеличаване на мускулната тъкан се достига при дози от 3-4 грама CLA дневно (в зависимост от телесното тегло) в продължение на 2-3 месеца, като приемът на тази мастна киселина трябва да се съчетае с хранителен режим и физическо натоварване.
  • Установено е, че CLA намалява размера на мастните клетки, но не променя броя им. Доказано е, че CLA не само увеличава мускулната маса и намалява телесните мазнини, особено в коремната област,но и притежава забележителни антиоксидантни и имуностимулиращи полезни действия. Регулира съхранението на енергията и обмяната на веществата. Създава оптимална клетъчна среда за подобряване на цялостното здраве.

 • Синтезирано за CLA

  • редуцира мазнините
  • ефективна при разграждане на коремните мазнини
  • притежава мощно противораково действие

  • има благоприятен ефект върху кожата, косата и ноктите

  • спомага за изграждане на мускулна тъкан

  • при недостиг – отслабването е изключително трудно

  • мощен антиоксидант
 • Интересн факт е, че за суровина на добавки съдържащи CLA, компаниите използват шафраново масло!

  Обратно към раздел “Добавки”.

  Белчо Христов

  Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

  Връзки: за контакт с мен | за въпрос към мен | за поръчка на продукт или услуга – 052/72 05 72.

  Следете и всичко по темата с моите индивидуални курсове по темите “Хранене” и “Персонален фитнес треньор” тук.

  И вместо заключение, отново с една лека насока за всички вас: в интернет магазин BelchoHristov.Net аз предлагам единствено и само работещи решения, за всички ваши оплаквания и проблеми. Аз не лекувам! Като биолог практик намирам най-правилното решение! Често, базисът - това е нашата храна. И не само:
  BelchoHristov.Net

  E-mail бюлетин?

  Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

  моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

  който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

  Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

  Хитозан – описание, действие, ползи и прием (приложение)

  Хитозанът се появява на сцената без много фанфари. За повечето професионалисти в областта на здравеопазването неговите положителни качества все още...