Хранене при ниски нива на въглехидратите в една диета | Глюконеоегенеза

Хранене при ниски нива на въглехидратите в една диета | Глюконеоегенеза

Глюконеогенезата представлява процес на синтез на глюкоза. Три са основните източници на глюкоза в клетките: лактат, пируват и глицерол. При бозайниците, каквито сме ние хората, глюконеогенезата се осъществява предимно в черния дроб, рядко в бъбреците.

След тежко физическо натоварване лактатът (млечната киселина), който се е образувал чрез анаеробна гликолиза в мускулите, се връща в черния дроб и се преобразува в глюкоза. След това глюкозата се пренася обратно до мускулите и се съхранява под формата на гликоген (животни и човек).

Нисковъглегидратните диети не са за всеки! Лесни са, дават резултат, но особено при хора, които не знаят какво се случва след като такъв план на хранене, се прилага без знание, ето яснотата: при диета с ниски въглехидрати, ако депата ви за гликоген не се попълват с въглехидрати, запасите за гликоген могат да изчезнат.

След като това се случи, тялото ще намери алтернативни начини за създаване на глюкоза, която е ежедневно необходима за клетките и тяхната правилна физиология. И като цяло, организма трябва да намери алтернатива за „зареждане“ с гликоген!

Процесът се нарича глюконеогенеза или образуването на глюкоза от нови източници. Черният дроб ще започне да разгражда мазнините и протеина, за да образува глюкоза, която след това може да се използва за енергия. Процесът отнема повече от гликогенолизата и затова се счита за по-малко ефективен начин за получаване на енергия.

След като гликогенните запаси са изчерпани и преди да започне глюконеогенезата, имате симптоми на хипогликемия, които се появяват, когато нивата на кръвната захар са ниски. По време на хипогликемията се чувствате в положение на крайна умора и почти пълна загуба на енергия. Докато сте в състояние на хипогликемия, тялото ще започне да произвежда катаболни хормони, като известния вече за вас хормон – кортизол.

Катаболните хормони разрушават мускулната тъкан, за да превърнат протеините в глюкоза. Това ще повиши нивата на кръвната захар и ще осигури енергия за продължаване на упражненията във залата, за осъществяване на мисловните процеси през деня и т.н., но кортизолът също ще продължи да подтиска имунната система.

Действието на разрушаване на мускулната тъкан за незабавна енергия по време на тренировка или ситуации може да допринесе за мускулна атрофия, която е намаление на мускулната маса. Ако можете да върнете кортизола обратно в баланс, това е голяма стъпка в правилната посока, за да изведете тялото си от състояние на недостиг.

Затова най-правилният подход е да не „режете“ в диетата толкова много въглехидратите! Не на всяка цена спазвайте ниско-въглехидратна диета.

Обратно към раздел „Хранене“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив