Мускулна умора

Когато работя с клиент и го тренирам, според поставената му цел, моята първа задача е той да получи качествена мускулна умора. Защо? За да знам, че ние ефективно сме натоварили мускулатурата и той/тя е получил/а този физиологичен процес на 100 %. Но какво е мускулната умора?

Истинската мускулна умора реално е правилно изчерпване на наличния мускулен гликоген. Мускулния гликоген е енергийния запас на мускула. Енергията, с която вие тренирате идва от там. И в частност, от подкожните мазнини, които за източник на енергия.

Мускулна умора се предизвиква с правилна диета (преди всичко) и добре подредена фитнес стратегия.

Умора на мускула се нарича временното понижаване на работоспособността на мускулната клетка, което настъпва в резултат на извършена физическа работа и изчезва след определена времева пауза или почивка. Така ме учиха по определение във Биологическия Факултет, в който следвах като студент. Аз обаче ще се опитам с настоящия материал, да ви довизуализирам този процес и да ви запозная с по-честия случай – псевдо мускулната умора.

Преди да продължите сърфирането в блога ми, вижте моите предложения, които са на фокус, в интернет магазин BelchoHristov.Net. От 12 години разработвам в качеството си на биолог, диетолог и фитнес експерт индивидуални програми на хранене, тренировки и суплементиране, като по този начин обхващам над 110 проблемни състояния, измежду които са и:

Ако приемем, че сме в малка лаборатория и изолираме да речем трицепсовия мускул (на снимката горе в дясно) и преди това знаем анатомията на мускулните снопове, то можем да разберем и какво е то мускулна умора и на практика – окачваме малка лабораторна тежест върху мускула, дразним продължително мускулните снопове с ритмични електрични движения и какво наблюдаваме? Амплитудата на неговите (мускулните) съкращения постепенно намаляват, докато не достигнат до нула.

Записът на съкращенията, ако го наблюдаваме внимателно, регистриран в този случай се нарича крива на умората. Като се измери и сумира височината на всички съкращения, може да се узнае общата височина на повдигане на товара – т.е. извършената физическа работа (както казах по-горе свързана с изчерпване на гликогена ви). И това е работа, извършена от работещия мускул, до настъпване на умората. Така изглежда този процес и в действителност, когато тренираме във фитнеса и съм близо до клиента ми, аз прилагам такъв вид тежести и степен на трудност, че уморявам мускула, за да знам, че той е свършил предварително планираната работа. Например, това могат да са 4 работни серии с по 12 повторения за едно упражнение. С правилна техника на изпълнение, дишане и скорост на движението.

Наред с измененията на амплитудата на съкращенията при умора, нараства също и латентния период на съкращение, периода на отпускане на мускула се удължава, а прагът на дразнене се увеличава, т.е. възбудимостта намалява. С други думи, нямаме повече сили, за да можем да тренираме. Трябва обаче да се подчертае, че всички тези изменения възникват не веднага след началото на работата на мускула – съществува определен период, през който се наблюдава увеличаване на амплитудата на съкращенията и малко повишаване на мускулната възбудимост. При това мускулът става лесно разтеглив.

Основната причина за умората обаче, която настъпва в мускула, разбира се е трайното намаляване на енергийните запаси в клетка – мускулното гориво (гликоген). При продължителна работа в изолирания мускул намалява запаса на гликоген, което нарушава процесите на синтез на АТФ и креатинфосфат, необходими за осъществяване на мускулното съкращение. В настоящият пример, съвсем умишлено избягвам един друг факт – участието на кръвта в целия този физиологичен случай.

Тя все пак допълнително допринася за нови хранителни вещества – глюкоза, аминокиселини и се освобождава от продуктите на обмяната, които нарушават нормалната жизнена дейност на мускулните влакна. Главна роля за възбуждане на мускула играе и нервното влакно, по което достига импулса за съкращение.

Псевдо мускулната умора обаче е серизният проблем! Тя се предизвиква, когато в неистово ни желание за тренировка, ние хвърлим целия си наличен ресурс (времето в залата), а не обръщаме никакво внимание на правилното възстановяване. Дори особено и по отношение само на фактора следтренировъчно хранене. Което означава:

  • няма да имаме мускулен обем
  • няма да имаме същата сила за следващата тренировка
  • ще имаме повече лактат
  • ще се чувстваме вели и изморени (дори ще е налице и нежелание за тренировки – сигурен симптом за претренираност)
 • Виждате веднага, че най-важното е да спазваме правилното за пред и следтренировъчно хранене, фитнес стратегия, не просто да тренираме и т.н. Умората, псевдоумората причинена от неправилно възстановяване е различна от търсената мускулна умора. Не бъркайте двете понятия и физиологични състояния. Първият вариант на мускулна умора е преодолим процес – търсете изчерпването на мускулния гликоген, но възстановявайте правилно. При вторият процес на “мускулна умора” – първо се научете да се храните и тренирате правилно! В противен случай ще имате вечно изморен вид, вялост в мускулите, ще стоят “плоски”и все едно никога нетренирани. Все пак, изборът е ваш, нали така?

  Обратно към раздел “Анатомия и физиология”.

  Белчо Христов

  Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

  Връзки: за контакт с мен | за въпрос към мен | за поръчка на продукт или услуга – 052/72 05 72.

  Следете и всичко по темата с моите индивидуални курсове по темите “Хранене” и “Персонален фитнес треньор” тук.

  И вместо заключение, отново с една лека насока за всички вас: в интернет магазин BelchoHristov.Net аз предлагам единствено и само работещи решения, за всички ваши оплаквания и проблеми. Аз не лекувам! Като биолог практик намирам най-правилното решение! Често, базисът - това е нашата храна. И не само:
  BelchoHristov.Net

  E-mail бюлетин?

  Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

  моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

  който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

  Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

  Промоционални цени на продукти | Новини

  Всички преференциални цени и намаления на хранителните добавки, с чийто компании аз съм избрал да се занимавам са на 100%...