Витамин К2 и Д3 – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Витамин К2 и Д3 – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Витамин D3 и витамин К2 са страхотна двойка, когато става въпрос за работа в синергия за поддържане на костите и артериите здрави. Витамин D вече е много добре познат и оценен, така че нека да опознаем много по-добре неговата съпътстваща съставка – витамин К2: за какво е, къде се намира и как точно действа в тялото?

Супергероите на костите и артериите

Вече знаем, че витамин D играе централна роля в поддържането на костната структура, от раждането и през целия ни живот. Доказано е, че витамин D:

 • насърчава абсорбцията на калций
 • подпомага дейността на имунната система
 • има важна роля за сърдечно-съдовото и метаболитното здраве

За да направи действието на витамин D още по-силно, то може да се свърже с страхотен, но не толкова известен спътник, а именно витамин К2.

Витамин К2 – къде се “крие”, в кои храни се среща?

Нато е традиционна японска храна, която често се сервира с ориз. Именно тук имаме сериозно количество витамин К2. Затова, използването на различни кухни, в ежедневието ни има и намира смисъл, за да набавяме от различни ресурси, важните за всички нас хората микроелементи. Повече за тяхната сила и изобщо за храненето, ще откриете в учебните модули на “Клубна Академия”.

Най-новата научна литература показва големия потенциал на витамин К2, наричан още менахинон. Както ще видим, тя играе основна роля за здравето на сърцето, костите и мозъка, наред с други. Това е мастноразтворим витамин, който е част от семейството на витамин К, но съществено се различава от витамин К поради липсата на някакви специфични противопоказания.

Той има любопитен произход: витамин К2 се произвежда от бактериите на чревната флора, които пораждат различни групи молекули, включително особено биоактивните, дълговерижни менахинони,. Тези менахинони също се намират в значителни количества в много ферментирали храни, например в някои типични продукти от японската и кавказката традиция.

Храните с най-високо съдържание на витамин К2 включват:

 • нато (ферментирала соя)
 • кефир (напитка, получена от ферментирало мляко)
 • кисело мляко с живи млечнокисели бактерии

С какво ще ви помага витамин К2?

ВИТАМИН К2 + Д3

ВИТАМИН К2 + Д3

Vitamina K2 + D3 е хранителна добавка на витамин К2 с висока доза витамин D3. Витамин К допринася за нормалното съсирване на кръвта и за поддържането на нормални кости . Витамин D допринася за нормалното усвояване / използване на калций и фосфор и за нормални нива на калций в кръвта и подпомага поддържането на нормални кости и зъби.

По отношение на костите, витамин D3 работи в синергия с витамин К2, за да осигури още по-ефективна подкрепа за здравето на костите, зъбите и сърдечно-съдовата система, в резултат на полезно и мощно действие. Докато витамин D подобрява развитието на костите, като подпомага усвояването на калций, новите открития показват, че витамин К2 насочва калция към скелета, предотвратявайки неговото отлагане там, където не се иска.

Последният работи, като активира определен протеин, остеокалцин, който стимулира фиксацията на калций в костите и зъбите, намалявайки риска от счупвания, независимо от нивата на минерализация на костите. По този начин комбинацията от витамин D и витамин К води до решаващо подобрение на костната плътност при състояния като остеопения или остеопороза, които се появяват особено в по-късните ни години и по време на менопаузата.

За страдащите от тези заболявания витамин К2 всъщност ще осигури значителна подкрепа за хрущялната тъкан, ставите и гръбначния стълб. Какво да кажа, витамин против стареене във всички отношения!

Борба с атеросклерозата чрез витамин К2

Калция, циркулиращ в тялото, трябва да бъде пренесен доколкото е възможно до костите за друга много важна, ако не жизненоважна, причина също, т.е. за да не се утаи в нашите артерии, с риск да образува страховитите артериални плаки. Говорим за атеросклероза или артериосклероза, която може да прогресира много години, безшумно и без симптоми, тъй като по правило стените на артериите са достатъчно еластични, за да се разширят, за да компенсират натрупването на плака.

Образуването на фиброзни калцификати върху плаките пречи на артериите да се разширяват и компенсират. Накратко, това ги втвърдява, създавайки драматична ситуация, която може сериозно да застраши живота. За щастие, остеокалцинът, активиран от витамин К2, свързва калция с костната матрица и очевидно помага за предотвратяване на калциевите отлагания по артериалните стени. Витамин К2 играе защитна роля за прогресирането на съдовите увреждания благодарение на механизма на удар с GLA протеина на матрицата (или MGP), който е отговорен за защитата на кръвоносните съдове от калцификация. 

Следователно витамин К2 и витамин D са “кардиопротективна” двойка, както и са полезни за здравето на костите!

Добавки с витамин К2

Любопитен факт: наблюдава се, че дефицитът на витамин К2 е свързан с по-големи гликемични пикове след обяд и изглежда, че приемът на добавки с витамин К2 подобрява състоянието на диабет тип II. Смята се, че ролята на този витамин в метаболизма на глюкозата е свързана с връзката между витамин К2 и остеокалцин, където очевидно са ниските нива на общия остеокалцин (свързан с дефицит на витамин D) и зависимия остеокалцин (поради липса на витамин К2 ) може да причини промени в метаболизма на захарта.

Сред своите специални характеристики, витамин К2 също демонстрира интересно противовъзпалително действие срещу PGE2, COX2 и IL-6, като по този начин разширява потенциала си за употреба при заболявания като ревматоиден артрит и множествена склероза.

Обратно към раздел “Хранене”.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

1 коментар

  Този материал е свързан и с други теми в сайта:

  1. Уелнес и лечение: остеопороза | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки август 14, 2020 (18:17)

   […] или се храните небалансирано, приемайте допълнително витамин D. Повечето хора се нуждаят от 400 IU (международни […]

  Оставете коментар или задайте въпрос тук:

  Архив