Каква сьомга вие консумирате и от къде идва тя?

Каква сьомга вие консумирате и от къде идва тя?

Знаете ли повече за сьомгата, която ядете? Разберете какви са разликите между отглеждана сьомга и дивата риба и как да изберете най-доброто качество, когато я купувате от супермаркета.

Независимо дали е печена, пушена или ядена сурова, сьомгата е вкусна риба, характеризираща се не само с характерния си цвят, но и с богатството си на омега 3 мастни киселини съсържание. Сьомгата „Salmo salar“, която идва на нашите маси, идва главно от Норвегия (която държи световния рекорд в производството), Шотландия, Чили, Канада и Аляска.

През последните години, благодарение на разпространението на суши и сашими, характерни за японската кухня, консумацията на месо от сьомга се увеличи значително, особено по отношение на отглежданата сьомга.

Калории и хранителен състав

Сьомга хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории119
Мазнини5
Въглехидрати0
Протеин20

Развъждана сьомга

Следователно сьомгата от стопанства, която не е уловена дива, има голям недостатък: много висок потенциал за токсини, замърсители и антибиотици, както и дисбаланс между омега 3 и омега 6 мазнини, с тенденция да оказва възпалителни ефекти върху организма.

Само по така „завладяващия“ цвят на сьомгата бихме могли да направим цяла статия … месото, характеризиращо се с еднообразен аромат, може да бъде оцветено с химически оцветители, тъй като тъканите на отглежданата сьомга са основно сивкави. Всъщност рибата се храни с промишлени хранилки (соя, царевица или нискокачествена храна за животни), а достъпът до крил и скариди, богати на астаксантин, напълно липсва, този огромен пигмент с антиоксидантно действие, който естествено би придал характерното червено- оранжев цвят. Ето защо е добре да влезете в произхода на рибата, преди да изберете да я ядете, дори ако офертата е станала все по-достъпна!

По колко грама, кога през деня и с какви други видове макронутриенти да съчетавате сьомгата, ще наузите, ако сте членове на „Клубна Академия“.

Дива сьомга

От друга страна, качествата на месото от дива сьомга са напълно различни, а цената също е различна! Сьомгата, която живее диво, има по-ниско съдържание на наситени мазнини и въпреки това е богата на тези ценни, високо бионалични омега 3 мастни киселини. Тези добри мазнини:

  • помагат за защита на сърдечно-съдовото здраве
  • имат противовъзпалителни свойства
  • висока антиоксидантна сила се дава от астаксантина
  • високо присъствие на витамин D

Как да изберем сьомга?

През годините многобройни проучвания за качеството на сьомгата са провеждани от различни органи, но за съжаление, те често са подкопани и отменени от силата на търговския бизнес. Ако обичате суши или искате да продължите да ядете вкусна сьомга, моят съвет е да внимавате с това, което сте избрали, тъй като става все по-трудно да разграничите двете качества. Със сигурност цената може да бъде диференциращ елемент, но не винаги е достатъчна!

Пазарът на сьомга сега расте много бързо. Вкусът на месото от сьомга остава нещо специално и сега стана много по-достъпен, отколкото преди, когато се смяташе за „благородна“ риба, за „луксозно“ ястие. Днес тя е в обсега на всеки. Като се има предвид това (очевидно) предимство, е добре да се проучат произхода на рибния продукт и методите на риболов, преди да ги закупите в супермаркета, като винаги предпочитате устойчивия риболов (като риболов на пръчки, в контролирани периоди) на „диви уловени“ екземпляри и което гарантира, че сме пред здраво животно, дори ако трябва да харчим нещо повече. В случай на избор на отглеждана сьомга, трябва да се провери дали максималните гаранции за размножителните процеси с цялата проследимост, от произхода на фермата до режимите на хранене и до процедурите за обработка и сушене (в случай на пушено месо ), присъстват в прозрачност.

Бърза рецепта със сьомга:

Kой вид сьомга е по-здравословна?

Сьомгата е ценена заради своите ползи за здравето. Тази все пак мазна риба е заредена с омега 3 мастни киселини, които повечето хора не получават достатъчно. Не всички сьомги обаче са създадени равни. Днес голяма част от закупената сьомга не се лови в дивата природа, а се отглежда в рибни ферми. Дивата сьомга се улавя в естествена среда като океани, реки и езера.

Но половината сьомга в световен мащаб идва от рибни ферми, които използват процес, известен като аквакултура, за да отглеждат риба за консумация от човека. Годишното световно производство на отглеждана сьомга се е увеличило от 27 000 на повече от 1 милион тона през последните 20 години. Докато дивата сьомга яде други организми, намиращи се в естествената им среда, на отглежданата сьомга се дава преработена, с високо съдържание на мазнини и високо протеинови гранули, за да се произвеждат по-големи риби.

Отглежданата сьомга е с много по-голямо съдържание на мазнини, съдържа малко повече омега 3, много повече омега 6 и 3 пъти повече от наситените мазнини. Освен това има 46% повече калории – най-вече от мазнини. Обратно, дивата сьомга е с по-голямо съдържание на минерали, включително калий, цинк и желязо.

Обратно към раздел „Хранене“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

3 Коментара

  1. petar_g_asenov C.E.O. август 2, 2020 (9:19 am)

    Здравей Белчо! Не се ли притесняваш, че се вегетарианците и веганите ще кажат: „Да де, ама вие убивате животното … дори и да е отлегждано, диво и т.н. …“ Каква е позицията ти тук?

Този материал е свързан и с други теми в сайта:

  1. Уелнес и лечение: остеопения | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки август 16, 2020 (09:35)

    […] дива сьомга – вижте конкретния материал по темата […]

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив