Ново зареждане на продукти Yamamoto Nutrition в раздел Онлайн магазин! Топ качество на страхотни цени!

Всичко за антиоксидантите

Всичко за антиоксидантите

Антиоксидантите са натурални защитни вещества, които помагат на организма да се неутрализира вредният ефект от окислителните реакции вътре в клетките. Главните антиоксиданти от хранителен произход са витамините А. С, Е и бетакаротинът. Плюс минералите селен, цинк, мед и манган. Те противодействат на вредните свободни радикали самостоятелно или в състава на ензими-антиоксиданти.

Какво представляват свободните радикали?

Както и в политиката, свободните радикали са крайно нестабилни частици. На химическо ниво те представляват различни отломки от молекули, носещи отрицателен електрически заряд. Нестабилните свободни радикали се сблъскват с други молекули в клетката, преди да неутрализират заряда си, за което са готови да откраднат положителния заряд на друга молекула или да й прехвърлят своя отрицателен заряд. Този процес се нарича окисляване. Смята се, че във всяка клетка на тялото ежедневно се окисляват около 10 хиляди свободни радикала.

Този процес крие потенциална опасност, защото:

 • oкисленият холестерол по-лесно прониква в стените на артериите и ги втвърдява
 • oкислената ДНК може да стане причина за мутация на гени или рак
 • окисляването в роговицата на окото води до катаракта
 • окислените клетъчни мембрани и мазнини причиняват преждевременно набръчкване и състаряване на кожата
 • смята се, че 40% от уврежданията на спермата се дължат на свободните радикали

Само темата с окисляването на ДНК в спермата например, може да доведе до трайни проблеми:

 • понижена оплодителна способност
 • аномалии в развитието на плода
 • потенциален риск детето да развие рак в ранна възраст

Свободните радикали се отделят при нормалните метаболитни процеси. При заболяване от диабет например, тяхното производство нараства двойно. Тютюнопушенето и постоянното излагане на цигарен дим също увеличават двойно количеството на свободните радикали в организма. Излагането на рентгенова радиация и на ултравиолетово лъчение също е потенциален източник на свободни радикали, тъй като тези вълни носят енергия, която активира и уврежда клетъчните молекули. Именно затова двата вида лъчи се свързват със злокачествените заболявания. Други външни фактори, които стимулират отделянето на свободни радикали, са алкохолът и някои лекарства, по-специално антибиотиците.

Антиоксидантите

Антиоксидантите неутрализират свободните радикали! Те действат съвместно и взаимосвързано – например витамин Е, който е неутрализирал свободен радикал, се възстановява чрез химична реакция с витамин С. Ако поддържаме нивата на антиоксидантите достатъчно високи, повечето свободни радикали могат да бъдат неутрализирани, преди да са нанесли някаква вреда на организма. Това означава, че трябва да приемаме с храната си необходимите количества витамин С, Е и бетакаротин, както и микроелементите селен, цинк, мед и манган.

След мащабно проучване е установено, че хората, които приемат най-много антиоксиданти с храната си, са най-малко застрашени от коронарни болести и рак. В резултат на това изследване са определени следните профилактични дози антиоксиданти:

 • Витамин С: 100-250 мг на ден
 • Витамин Е: 30-80 мг на ден
 • Бетакаротин: 15 мг на ден.

Пушачите и диабетиците вероятно трябва да удвоят тези количества.

Различни изследвания са показали, че:

 • рискът от ангина пекторис е три пъти по-голям при хората с нисък прием на витамин С, Е и бетакаротин.
 • рискът от коронарна болест се намалява с 25% при хора, които приемат таблетки витамин Е в продължение най-малко на две години.
 • при мъжете с най-голям прием на бетакаротин рискът от коронарна болест е с 25% по-малък.
 • приемът на големи количества витамин С намалява риска от коронарна болест с 40%.

Високият прием на бетакаротин вероятно намалява риска и от рак на устата, гърлото, ларинкса, хранопровода, стомаха, дебелото черво, пикочния мехур и белия дроб. Витамините С, Е и бетакаротинът, както и минералът цинк поотделно и в комбинация имат положителен ефект върху състоянието на спермата. Той се дължи предимно на антиоксидиращите им свойства.

АНТИОКСИДАНТИ

АНТИОКСИДАНТИ

ВСИЧКИ ВИДОВЕ
ПИКНОГЕНОЛ | РЕСТРВЕРАТРОЛ | ВИТАМИНИ

Механизъм на действие на антиоксидантите

Защитните антиоксидантни механизми на организма могат да бъдат разпределени най-общо в три последователни нива (така обстойно могат да се разгледат):

Към първото ниво се отнасят всички фактори, които не допускат ендогенното образуване на свободни радикали, т. нар. превантивни антиоксиданти (трансферин, феритин, хемосидерин, лактоферин, албумин);

Второто и основно ниво на защита в организма осигурява прихващане и обезвреждане на вече образувани свободни радикали, превръщайки ги в нерадикалови частици или до радикали с по-ниска реактивоспособност. Това се реализира с помощта на ензимни и неензимни антиоксиданти. Към ензимните се отнасят супероксидизмутазата, каталазата, глутатион пероксидазите и глутатион редуктазата. Неензимните антиоксиданти се разделят на две групи: липо- и водоразтворими. Към първите спадат мастноразтворимите витамини – витамин Е и каротеноидите. Към водоразтворимите антиоксиданти се числят витамин С, тиоловите съединения и флавоноидите.

Към третото защитно ниво се класират ензими, които частично възстановяват уврежданията, причинени от свободните радикали. Такава активност проявява например фосфолипаза А2, някои протеолитични ензими, репаративни ензими за ДНК и други. Ето списък с някои от най-популярните антиоксиданти от нашето ежедневие, които ще асоциирате бързо:

Съвременни изследвания показват, че тяхното благоприятно действие се увеличава, когато се употребяват заедно. Това поражда въпроса:

„Възможно ли е да бъде създаден суперантиоксидант, който ефективно да защитава всички клетки от дегенерация?”

Отговорът вероятно би бил положителен. И това е така, защото всички тези съставки могат да се комбинират по подходящ начин за създаването на продукт, който ще бъде изключително полезен при:

 • активни или пасивни пушачи
 • ежедневно умерено до високо излагане на замърсен въздух-автомобилни газове, работа в среда с висока концентрация на токсини и др.
 • прекомерно излагане на слънчева светлина
 • негативни ефекти от претоварване
 • повишен риск от сърдечно-съдови, чернодробни, дегенеративни и неопластични заболявания
 • в първото тримесечие на бременността с цел намаляване на опасността от вродени аномалии и уродства
 • за поддържане на млада, здрава, еластична и добре изглеждаща кожа и за редуциране на бръчките

Най-добрите натурални антиоксиданти

Години научни изследвания доказват, че антиоксидантите помагат за предотвратяването на сърдечни заболявания и рак, намаляват кръвното налягане и забавят стареенето. Тези естествени съединения защитават организма от вредните свободни радикали, като ги неутрализират преди да причинят щети. Най-добрият начин да трупаме антиоксиданти е чрез комбинация от богати на антиоксиданти храни:

Горски плодове – малко плодове изглеждат толкова апетитно и същевременно съдържат незаменими хранителни вещества. Те са пълни с минерали и витамини. Ягоди, боровинки, малини и къпини, богати на антиоксиданти, способстват за предотвратяване на рак и сърдечни заболявания. Съдържат специална киселина – растителен комплекс, който се бори срещу канцерогените. Боровинките също способстват и за забавяне появата на свързаната с възрастта загуба на когнитивните функции.

Броколи – броколите и други кръстоцветни зеленчуци като зеле, брюкселско зеле и карфиол, могат да способстват за предотвратяване на рак. Броколите съдържат защитни съставки като бета-каротин. Кръстоцветните зеленчуци съдържат съединение, наречено индол-3-карбинол (I3C – мощен антиоксидант, който разрушава естрогена в тялото), което намалява риска от рак на гърдата, рак на шийката на матката и яйчниците. Други проучвания са показали, че броколите могат да помогнат на мъжете да понижат риска от рак на простатата.

Домати – доматите бързо станаха една от любимите ни съвременни храни. Добрата новина е, освен че са вкусни те могат да предотвратят някои видове рак, макулна дегенерация и катаракт, помагат да се поддържа умственото функциониране. Доматите съдържат ликопен – относително рядък каротеноид, два пъти по-мощен от бета-каротин. Проучванията показват, че мъжете, които ядат повече домати или доматен сос имат значително по-нисък процент на рак на простатата. Други проучвания сочат, че лукопенът може да помогне за предотвратяването на рак на белите дробове, дебелото черво и рак на гърдата. Доматите също така съдържат глутатион – антиоксидант, който помага за засилване на имунната функция. Забележка: варените домати са за предпочитане, тъй като топлината позволява повече антиоксиданти да бъдат предоставени на тялото. И понеже ликопен е мастно-разтворим, олиото върху доматите може да подобри усвояването.

Червено грозде – малко червено вино може да запази сърцето да бие по-дълго и по-силно. Защо? Предимно поради вещества, наречени ресвератрол и пикногенол открити в червеното грозде. Тези мощни антиоксиданти стимулират здравето на сърцето като действат като чистачи на свободни-радикали, намаляват тромбоцитната агрегация и помагат на кръвоносните съдове да остават отворени и гъвкави. Могат също така да предпазят от рак, намаляват риска от възпалителни заболявания, стомашни язви, инсулт и дори остеопороза.

Чесън – може би най-старото известно в света лекарствено средство и кулинарна билка, пълен с антиоксиданти, които могат да помогнат за отстраняване рак, сърдечни заболявания и следите от застаряване. Смята се, че серните съединения, които дават своя остър мирис са отговорни за оздравителните ползи. Проучванията показват, че чесънът пази сърцето здраво като намалява нивата на холестерола, намалява кръвното налягане, бори се срещу свободните радикали и предпазва кръвта от съсирване. Други проучвания показват, че яденето редовно на чесън помага за предотвратяването на рак.

Спанак – спанакът удря хранителният джакпот. Защото лутеинът (антиоксидант, открит в спанака) е основният пигмент на макулата – района на максималната визуална чувствителност – тя може да помогне за предпазване на зрението. Проучванията показват, че за хората, които ядат спанак е по-малко вероятно да развият катаракт и макулна дегенерация, двете най-чести причини за загуба на зрението. Някои предварителни проучвания сочат, че лутеинът също може да помогнете за предотвратяването на сърдечно заболяване.

Чай – най-често консумираната напитка в света, също може да бъде един от най-добрите начини да се предотвратят редица дегенеративни заболявания. Чаят значително намалява риска от рак, сърдечна болест, мозъчен инсулт и други заболявания. Първоначално се е смятало, че зеления чай има повече антиоксиданти отколкото черния, но последните проучвания показват, че те са еднакво полезни.

Моркови – заредени са с мощен антиоксидант, наречен бета-каротин, член на семейството на изцеляващите каротеноиди. Също така в цвекло, сладки картофи и други жълто-оранжеви зеленчуци, бета-каротина осигурява защита срещу: рак, особено на белия дроб, пикочния мехур, гърдата, рак на стомаха; болест на сърцето, както и срещу развитието на артрит. Забележка: варените моркови са със значително по-високи нива на антиоксиданти, отколкото неварените, защото топлината влияе на активните съставки и ги прави по-достъпни.

Цели зърна или семена – вашата закуска от зърнени култури, може да бъде мощен източник на здраве. Витамин Е в зърната е мощен антиоксидант, който играе роля в превенцията на рака, особено рак на простатата. Други проучвания са установили, че той може да засили имунитета, забави прогресирането на болестта на Алцхаймер, лечение и евентуално предотвратяване на артрит, лечение на мъжки стерилитет. Зърната са богати на фитична киселина, известна като ПР-6, антиоксидант, който може да помогне за защита срещу рак на гърдата, дебелото черво и черния дроб.

СЪРФИРАЙ В ОСНОВНИТЕ КАТЕГОРИИ НА САЙТА:

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив