Фитотерапия – описание, ползи и приложение

Фитотерапия – описание, ползи и приложение

Месеците с буква „р“ в абривиатурата са периоди на: болки в гърлото, студенина, многогодишна умора, свръхчувствителност; типичните заболявания през този сезон, често придружени от стомашно-чревни форми, които атакуват стомаха и червата и се превръщат в диария, повръщане, коремни спазми и умора.

Много от тези грипни състояния засягат горните дихателни пътища, които при най-изложени на риск, като деца, възрастни хора и имуносупресирани хора, могат да се развият в по-сериозни ситуации.

Билковата медицина с нейните лекарства, традиционни и популярни, днес се появява отново с ново одобрение от съвременните научни изследвания, с някои естествени елементи със значителна ефективност по отношение на превенцията, лечението и разрешаването на проблема.

Билки, които регенерират имунната система: какви са те?

Ехинацея: тревистото растение, известно със своите антиинфекциозни и имуностимулиращи свойства; нека я опознаем по-добре! Роден в Северна Америка и използван от шаманите на племената като магическа билка за лечение на изгаряния и рани, ухапвания от змии, треска и възпалено гърло.

Сега ехинацеята намира ролята на подновено внимание от медицинската общност. Многогодишно растение, което почива през зимата и отново започва своя цикъл през пролетта; това е коренът, със скъпоценното съдържание на неговия фитокомплекс и биоактивни елементи, най-богатата част от имуностимулиращите принципи, включително полизахариди и флавоноиди като кафетарна и цикорова киселини.

Ехинацея е първо проучена от шведския лекар Liinnaeus и след това класифицирана от германския фармацевт Moench. Принадлежи към семейство Asteraceae името й произлиза от гръцките Echinos (таралеж), тъй като централната част на цветето има поредица от тъмночервени тръни, напомнящи на животното.

Днес ехинацеята представлява ефективен имуностимулиращ и антисептичен нутрицевтик, който действа чрез стимулиране на лимфоцитите на нашата имунна система, противодейства на различни видове вируси и бактерии и модулира производството на цитокини и други възпалителни медиатори, в резултат на което е в състояние да инхибира връщане на вируси на настинка и грип.

По силата на многобройни научни изследвания, които потвърждават неговата ефективност, Европейската агенция за оценка на лекарствата призна през 2015 г. ехинацея като утвърдено билково лекарство за профилактика и лечение на настинки, разрешавайки регистрацията му.

Астрагал: многогодишно растение, използвано в Китай още през 120 г. пр. н. е.

В продължение на хилядолетия в традиционната китайска медицина астрагал се счита за мощно средство за лечение на заболявания и заболявания, свързани с недостатъци на IQ, жизнена енергия, слабост, умора, податливост и вирусни инфекции като настинки и грип.

ЕКСТРАКТ ОТ ЕХИНАЦЕЯ, ЦИНК, ВИТАМИН Д, АСТРАГАЛ & БЪЗ

ЕКСТРАКТ ОТ ЕХИНАЦЕЯ, ЦИНК, ВИТАМИН Д, АСТРАГАЛ & БЪЗ

Imugen FORTE е течна хранителна добавка на базата на сок и растителни екстракти, цинк, витамин D и витамин С. Цинкът, витамин D и витамин С допринасят за нормалната функция на имунната система, а бъзът, ехинацеята и астрагалът помагат на организма за естественото укрепления. Шипката със своите антиоксидантни свойства придава поддържащо и възстановяващо действие.

Клетъчната фитотерапия е тясно свързана със силния имунен отговор. В условия на пандемия с COVID, зачестиха включванията по темата „цитокинова буря“. Ето и последните проучвания:

В описани доклади и научни изследвания на пет групи пациенти се измерва концентрацията на тумор некрозис фактор алфа (TNF-алфа) и интерлевкини 6 и 8 (IL-6, IL-8). Резултатите са забележителни. Изследователят Matthijs Kox споделя: „Нивото на цитокините е значително по-малко повишено при пациенти с COVID-19, отколкото при пациенти със септичен шок и ARDS. В сравнение с пациенти със септичен шок без ARDS, така че без тежко белодробно заболяване, пациентите с COVID-19 също показват значително по-ниски нива на IL-6 и IL-8. Концентрациите на цитокини при пациенти с COVID-19 са подобни на тези при пациенти с IC с травма или сърдечен арест, състояния, не се отбелязват със състояние на цитокинова буря.“

Това изследване успокоява всички, което означава, че фитотерапията може да се прилага и по време на пандемия и през всички студени месеци в годината, без някакви сериозни притеснения, опасения или поводи за паника, от създаването на т.нар. свръх имунитет! Не. Дори напротив.

Astragalus membranaceus: растението от семейство Fabaceae, известно със своите страхотни имуностимулиращи, адаптогенни, детоксикиращи свойства и за поддържане на защитните сили на нашето тяло.

От неговия корен се извличат ценните активни съставки, състоящи се от полизахариди, флавоноиди и тритерпенови сапонини, които са свързани със забележителните имуностимулиращи, антивирусни, противовъзпалителни, антиоксидантни, адаптогенни и кардиотонични свойства, които характеризират това растение.

Има ли това растение и кардиотонично действие? Всъщност се намесва в метаболизма на натрий и калий и е в състояние да понижи кръвното налягане. Полезно при ангина пекторис; перфектно поддържа функциите на сърцето и тези на кръвоносната система като цяло.

Бъз: естественото противовъзпалително средство, което лекува кашлица и настинка

От популярната медицина, особено в германската традиция, бъз може да се похвали с интересна антибактериална и антивирусна активност, но също така и „антифебрилен“, особено срещу грипни вируси, които засягат дихателните пътища, но намира приложение въз основа на използваните му части, също в диуретично и детоксикиращо, антиревматично, противовъзпалително, а също и срещу слънчево изгаряне, хемороиди и запек, което може да се похвали с 781 записа в научни трудове за ефективността и многобройните му полезни свойства.

От дестилат от неговите цветя, овкусен с анасон и копър, се получава известен храносмилателен ликьор, добре познат и вече пократ препоръчва настойки от бъз на своите пациенти, за да излекува някои специфични заболявания.

Именно от неговите цветя и горски плодове се получават природни лекарства за сезонни болести; всички препарати, които са официално признати за активни и ефективни (D.M. Health 03/27/14) за „подобряване на течливостта на бронхиалния секрет, функционалността на горните дихателни пътища, подпомагане на естествените защитни сили на организма“

Шипка: естественият източник на витамин С

Природата ни носи най-валидната помощ за деца, страдащи от тонзилит, фарингит, бронхит, настинки и кашлица: шипки, естествен източник на витамин С, чиито плодове съдържат до 50-100 повече.

В сравнение със съдържащите се в портокалите и лимоните. Има противовъзпалителни свойства, особено при проблеми с дихателната система и действа като противовъзпалително средство на носната лигавица и очите в случай на конюнктивит.

Есен-зима-пролет и липсата на слънчева светлина

Нека си припомним и витамин D и цинка? Говорейки за укрепване на имунната система, не може да не споменем витамин D3, който не само е от съществено значение за нормалната физиология на нашите кости, но и се смята за истинският витамин Крал на имунната система.

Координира дейността на всичките си клетки, както тези, които участват във вродения имунитет, така и тези на адаптивния имунитет. Научната литература потвърди, чрез голямо количество изследвания, способността на витамин D3 да действа върху имунокомпетентните клетки, като ги активира и играе водеща роля и координатор за нашата имунна защита.

За да се увеличи реактивността на имунната система по естествен начин, многобройни проучвания, проведени през последните две десетилетия, показват, че имунната система се нуждае от цинк за своята максимална физиологична ефективност и че недостатъчният хранителен прием на този елемент води до по-ниско производство на антитела.

Освен това изследванията показват, че децата, които редовно приемат цинк, настиват по-рядко от тези, които не го приемат, и показват, че могат да намалят симптомите и времето за разрешаване на болестта.

ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА:

 • Karsch-Völk M, Barrett B, Kiefer D, Bauer R, Ardjomand-Woelkart K, Linde K. Echinacea for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2014 Feb 20;2(2):CD000530. doi: 10.1002/14651858.CD000530.pub3. PMID: 24554461; PMCID: PMC4068831.
 • Block KI, Mead MN. Immune system effects of echinacea, ginseng, and astragalus: a review. Integr Cancer Ther. 2003 Sep;2(3):247-67. doi: 10.1177/1534735403256419. PMID: 15035888.
 • Karsch-Völk M, Barrett B, Linde K. Echinacea for preventing and treating the common cold. JAMA. 2015 Feb 10;313(6):618-9. doi: 10.1001/jama.2014.17145. PMID: 25668266; PMCID: PMC4367446.
 • Shah SA, Sander S, White CM, Rinaldi M, Coleman CI. Evaluation of echinacea for the prevention and treatment of the common cold: a meta-analysis. Lancet Infect Dis. 2007 Jul;7(7):473-80. doi: 10.1016/S1473-3099(07)70160-3. Erratum in: Lancet Infect Dis. 2007 Sep;7(9):580. PMID: 17597571; PMCID: PMC7106401.
 • Fu J, Wang Z, Huang L, Zheng S, Wang D, Chen S, Zhang H, Yang S. Review of the botanical characteristics, phytochemistry, and pharmacology of Astragalus membranaceus (Huangqi). Phytother Res. 2014 Sep;28(9):1275-83. doi: 10.1002/ptr.5188. Epub 2014 Aug 2. PMID: 25087616.
 • Liu P, Zhao H, Luo Y. Anti-Aging Implications of Astragalus Membranaceus (Huangqi): A Well-Known Chinese Tonic. Aging Dis. 2017 Dec 1;8(6):868-886. doi: 10.14336/AD.2017.0816. PMID: 29344421; PMCID: PMC5758356.
 • Qi Y, Gao F, Hou L, Wan C. Anti-Inflammatory and Immunostimulatory Activities of Astragalosides. Am J Chin Med. 2017;45(6):1157-1167. doi: 10.1142/S0192415X1750063X. Epub 2017 Aug 22. PMID: 28830214.
 • Zheng Y, Ren W, Zhang L, Zhang Y, Liu D, Liu Y. A Review of the Pharmacological Action of Astragalus Polysaccharide. Front Pharmacol. 2020 Mar 24;11:349. doi: 10.3389/fphar.2020.00349. PMID: 32265719; PMCID: PMC7105737.
 • Hawkins J, Baker C, Cherry L, Dunne E. Black elderberry (Sambucus nigra) supplementation effectively treats upper respiratory symptoms: A meta-analysis of randomized, controlled clinical trials. Complement Ther Med. 2019 Feb;42:361-365. doi: 10.1016/j.ctim.2018.12.004. Epub 2018 Dec 18. PMID: 30670267.
 • Kinoshita E, Hayashi K, Katayama H, Hayashi T, Obata A. Anti-influenza virus effects of elderberry juice and its fractions. Biosci Biotechnol Biochem. 2012;76(9):1633-8. doi: 10.1271/bbb.120112. Epub 2012 Sep 7. PMID: 22972323.
 • Chen C, Zuckerman DM, Brantley S, Sharpe M, Childress K, Hoiczyk E, Pendleton AR. Sambucus nigra extracts inhibit infectious bronchitis virus at an early point during replication. BMC Vet Res. 2014 Jan 16;10:24. doi: 10.1186/1746-6148-10-24. PMID: 24433341; PMCID: PMC3899428.
 • Chrubasik C, Roufogalis BD, Müller-Ladner U, Chrubasik S. A systematic review on the Rosa canina effect and efficacy profiles. Phytother Res. 2008 Jun;22(6):725-33. doi: 10.1002/ptr.2400. PMID: 18384191.
 • Azrielant S, Shoenfeld Y. Vitamin D and the Immune System. Isr Med Assoc J. 2017 Aug;19(8):510-511. PMID: 28825771
Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив