Воинска диета (Worrior diet) – описание, ползи и приложение

Воинска диета (Worrior diet) – описание, ползи и приложение

Вече се запознахте със чара на фастинга, тук ще разгледам подраздел на Intermittent Fasting, т.нар. воинска диета – Warrior Diet.  Ще припомня какво „причинява“ фастинг диетата и с какво специално войснката диета ще ви помогне:

 • при фастинга се понижават се нивата на инсулин, което трябва да се свързва с по-бързото отслабване и елеиминиране на ненужни мазнини;
 • заради свързаността си, в чисто ендокринологичен смисъл, това води до повишаване на нивата други хормони, антагоснити на инсулина: глюкагон и растежен хормон, които основно ускоряват мастната оксидация – елиминирането на мазнини;
 • тялото и организмът ни се пречиства детоксикира. Изпада се в процес на автофагия, „изяждане“ на мъртви и увредени клетки.
 • дори и малкото зеленчуци в диетата водят до ускоряване работата на ензимите на всички звена. Тук не се визират единствено храносмилателните ензими, а всички, за всички процеси в тялото;

Диетата на воините (Воинската диета – Worrior diet) е създадена през 2001 г. от Ори Хофмеклер, бивш член на израелските специални сили. Тук, т.нар. контролирано преяждане, има следните ползи за трениращите:

 • попълват се нивата на гликоген и тялото ще има клетъчна енергия за следващия ден;
 • наблюдава се подобрена протеинова усвояемост;
 • обилното хранене ускорява и поддържа бърза обмяната на вещества в процес на гладуване;
 • въглехидратите приети в края на деня (вечерта) НЕ се преобразуват в мазнини;
 • увеличава се емоционалната удовлетворенст при храненето (нещо като награда за положените усилия са всяка хапка хрупкави картофи, печено месо и т.н.);

Тази диета се счита за вид на периодично гладуване (Фастинг диета), която включва периоди на намален прием на калории за определен период. Диетата на воините се основава на моделите на хранене на древните воини, които са консумирали малко през деня и след това са пирували през нощта.

Според основателя на Worrior Diet, диетата е проектирана да „подобри начина, по който се храним, чувстваме се, представяме и изглеждаме“, като така се стресира тялото чрез намален прием на храна, като по този начин задейства „инстинктът за оцеляване“.

Трябва да се отбележи, че самият Ори Хофмеклер признава, че диетата на воините се основава на собствените му вярвания и наблюдения, а не строго на науката. Хората, спазващи тази диета, се хранят по-малко от 20 часа на ден, след това консумират толкова храна, колкото желаят през нощта.

По време на 20-часовия период на гладно диетите се насърчават да се консумират малки количества млечни продукти, твърдо сварени яйца и сурови плодове и зеленчуци, както и много некалорични течности. След 20 часа хората могат по същество да се въздържат от всякакви храни, които искат, в рамките на четиричасовия прозорец за преяждане.

Въпреки това се насърчават непреработените, здравословни и органични избори за храна. За да започне диетата на воините, се прилага специален първоначален триседмичен план, разделен на фази, които ще бъдат разгледани именно максимално подробно. Така, последователите на диетата на воините твърдят, че този метод на хранене изгаря мазнините, подобрява концентрацията, повишава нивата на енергия и стимулира възстановяването на клетките.

Диетата на воините е вид периодично гладуване, което се върти около 20-часови периоди на недояждане, последвани от четиричасови периоди на преяждане. Буквално! 

Как да започнете и следвате Воинската диета?

Хофмеклер предлага всеки, който започва диетата на воините, да следва първоначален триседмичен, трифазен план за „подобряване на способността на тялото да използва мазнините за енергия“.

Фаза I (първа седмица): „Детокс“

В продължение на 20-часовия прозорец се фокусирайте през деня върху зеленчукови сокове (смутита), твърдо сварени яйца и сурови плодове и зеленчуци. Яжте ги по съвсем малко, колкото да на „умрете“ от глад … затова се започва плавно. А по време на 4-часовия период на преяждане яжте задължително на вечеря богата салата с дресинг и оцет (за да свиете лигавицата на стомаха и за в бъдеще да не усещате физиологичния глад), последвано от едно голямо или многократно хранене от растителни култути (боб, елда, киноа, ориз), пълнозърнести храни без пшеница, малки количества сирене и варени зеленчуци. Кафе, чай, вода и малки количества мляко могат да се консумират през целия ден. Но без захар и мед.

Фаза II (втора седмица): „Високо съдържание на мазнини“

Вече не консумирайте в продължение на 20 часа през деня върху зеленчуковите сокове, твърдо сварените яйца и суровите плодове и зеленчуци. По време на 4-часовия период на преяждане вечер, яжте салата с дресинг и оцет, последван от постни животински протеини, варени зеленчуци и поне една шепа сурови ядки. По време на фаза II не се консумират зърнени храни или нишесте.

Фаза III (трета седмица): „Заключване загубата на мазнини“

Тази фаза е циклична (има завъртания на фази) между периодите на високо съдържание на въглехидрати и висок прием на протеини.

В дни с високо съдържание на въглехидрати:

Консумирайте в продължение на 20 часа през деня върху зеленчукови сокове, бульони, млечни продукти (кисело мляко, извара), твърдо сварени яйца и сурови плодове и зеленчуци. По време на 4-часовия период на преяждане яжте салата с дресинг, последвано от варени зеленчуци, малки количества животински протеини и един основен въглехидрат като царевица, картофи, тестени изделия, ечемик или овес.

В дни с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати:

Консумирайте в продължение на 20 часа през деня върху зеленчукови сокове, бульони, млечни продукти (кисело мляко, извара), твърдо сварени яйца и сурови плодове и зеленчуци. По време на 4-часовия период на преяждане вечер, яжте салата с дресинг със зехтин и оцет, последвано от 250 грама (за жени) и 450 грама (за мъже) грама животински протеин със варени, нишестени зеленчуци. Въпреки че зърнени храни или нишесте не трябва да се консумират по време на прозореца за преяждане фаза III, малко количество пресни тропически плодове могат да се ядат за десерт.

Ори Хофмеклер препоръчва, след като диетите са завършили трите фази, трябва да ги започнете отначало. Вместо обаче да преминете през целия цикъл отново, можете също да се откажете от началните фази и просто да следвате указанията за недохранване в продължение на 20 часа с нискокалорични храни, последвано от ядене на здравословни, богати на протеини ястия за удовлетворение по време на фазата на преяждане.

Имайте предвид, че размерите на сервиране на диетата на воините са неясни и няма зададено ограничение на калориите. Хофмеклер препоръчва да приемате ежедневно мултивитамини заедно с други добавки като пробиотици и аминокиселини като част от този хранителен план. Диетите също се насърчават да включват упражнения, включително силови и скоростни тренировки, в своите процедури, за да насърчат загубата на мазнини и да хидратират с много вода през целия ден.

Какво да ядем и какво да избягваме по време на Воинска диета (Worrior diet)?

Въпреки че този тип диета има право да се консумират всякаква храни, която харесвате, се насърчават цели, хранителни, органични храни, докато преработените храни, консервантите, добавените захари и изкуствените подсладители трябва да се избягват.

Храни за ядене на малки порции по време на фазата на недохранване:

 • плодове: ябълки, банани, киви, манго, праскова, ананас и др.
 • зеленчукови сокове: цвекло, морков, целина и др.
 • бульон: пилешко, телешко и др.
 • сурови зеленчуци: зелени салати, морковите, чушките, гъбите, лук и др.
 • подправки: малки количества зехтин, ябълков оцет и др.
 • млечни продукти: мляко, кисело мляко, извара и др.
 • протеини: твърдо сварени или поширани яйца
 • напитки: вода, кафе, чай и др.

Храни за ядене по време на фазата на преяждане:

 • варени зеленчуци: карфиол, брюкселско зеле, тиквички, зеленчуци и др.
 • протеини: пиле, пържола, риба, пуйка, яйца и др.
 • нишесте: боб, картофи, царевица, сладки картофи и др.
 • зърнени култури: овес, киноа, тестени изделия, хляб, ечемик и др.
 • млечни продукти: мляко, сирене, кисело мляко и др.
 • мазнини: ядки, зехтин и др.

Храни, които трябва да се избягват:

 • бонбони
 • бисквитки и торти
 • чипс
 • бързо хранене
 • пържени храни
 • преработено месо (субпродукти – дробчета, черва, бузи и т.н.)
 • рафинирани въглехидрати
 • изкуствени подсладители
 • подсладени напитки като плодов сок и сода

Воинската диета (Worrior Diet) е отлично решение за хранене по време на занимания и тренировки в домашни условия. Лесноприложима е, а с интегрирането на упражнения и работа с дъмбели, можете да изградите мускули и постигнете отлични резултати. Вижте повече по темата за индивидуалните програми на хранене и тренировки в секция и раздел „Клубно членство“. Вижте до тук резултатите и работата ми с клиенти, които тренираха в домашни условия.

Обобщение и изводи

Войнската диета (Worrior diet) е вид програма с периодично гладуване (фастинг), която циклира 20-часови периоди на малко приемане на храна с четиричасови периоди на преяждане. Въпреки че има малко изследвания, подкрепящи ползите от този конкретен тип гладуване, периодичното гладуване като цяло е свързано с редица ползи за здравето от загуба на тегло до подобрено здраве на мозъка.

И все пак – Воинската доиета е:

 • икономически приложима за всички
 • подходяща е за тренировки и за скулптуриране на тялото с упражнения по фитнес
 • диетата е времево лесна за изпълнение при работещи хора
 • диетата е отлична за бързи резултати при тренировки в домашни условия

Обратно към раздел „Хранене“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

1 коментар

  Този материал е свързан и с други теми в сайта:

  1. Тренировки и диета за приложение в домашни условия | Как и защо да започнем? | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки декември 21, 2020 (18:22)

   […] воинска диета (фастинг) […]

  Оставете коментар или задайте въпрос тук:

  Архив