Детоксикация (детокс диета) – описание, ползи и проложение

Детоксикация (детокс диета) – описание, ползи и проложение

Масовото схващане за детоксикацията се осреднява в следните няколко реда:

Спирате всички тежки храни и започвате да се храните с плодове и зеленчуци и така същите ги превръщаме във наши верни приятели, за няколко дена!

Какво всъщност е детоксикацията обаче?

Детоксикацията (детокс режима) е физиологичното или лекарственото отстраняване на токсични вещества от живия организъм, което се извършва главно от черния дроб. 

Детокс диетите са по-популярни от всякога! Тези диети „твърдят“, че почистват кръвта ви и елиминират вредните токсини от тялото ви. Не е обаче напълно ясно как правят това, какви конкретни съединения трябва да елиминират и дали дори работят!? Това е подробен преглед на детокс диетите и техните ефекти върху здравето.

НЕКА СЕ ВЪРНЕМ НАД ИСТИНСКИЯТ ПРОЧИТ? ОК?

Детокс диетите обикновено са краткосрочни диетични интервенции, предназначени да елиминират токсините от тялото ви. Типичната детокс диета (особено тази, която е споделена от хора в интернет) включва период на гладуване, последван от „строга“ диета от плодове, зеленчуци, плодови сокове и вода.

Понякога детоксикацията включва също билки, чайове, добавки и прочиствания на дебелото черво дори и съвети клизми. „Авторите“ на тези диети (основно това са хора без близко за диетите образование):

 • почивайте от диети, като постите
 • стимулирайте черния дроб, за да се отървете от токсините
 • насърчете елиминирането на токсините чрез изпражнения, урина и пот
 • подобрете кръвообращението
 • осигурете на тялото си здравословни хранителни вещества – плодове и зеленчуци

Детокс терапиите се препоръчват най-често поради потенциалното излагане на токсични химикали в околната среда или вашата диета. Те включват замърсители, синтетични химикали, тежки метали и други вредни съединения. Твърди се, че тези диети помагат и при различни здравословни проблеми, включително затлъстяване, храносмилателни проблеми, автоимунни заболявания, възпаления, алергии, подуване на корема и хронична умора. 

Липсват обаче изследвания на хора за детоксикиращи диети и шепата съществуващи изследвания са значително недостатъчни

Най-често срещаните начини за детоксикация

Има много начини да се направи детоксикационна диета – вариращи от глад гладуване до по-прости модификации на храната. Повечето детокс диети включват поне една от следните ситуации:

 • фастинг за 1-3 дена
 • пиене на пресни плодови и зеленчукови сокове, смутита, вода и чай
 • елиминиране на храни с високо съдържание на тежки метали, замърсители и алергени
 • прием на добавки или билки
 • избягване на всички алергенни храни, след което бавно ги въвеждайте отново
 • използване на лаксативи, прочистване на дебелото черво или клизми
 • напълно елиминиране на алкохола, кафето, цигарите и рафинираната захар

Кои токсини се елиминират?

Детокс диетите рядко идентифицират специфичните токсини, които целят да премахнат. Механизмите, по които работят, също са неясни. Всъщност има малко или никакви доказателства, че детоксикационните диети премахват токсините от тялото ви. Нещо повече, тялото ви е в състояние да се прочисти чрез черния дроб, изпражненията, урината и потта.

Черният ви дроб прави токсичните вещества безвредни, след което гарантира, че те се освобождават от тялото ви. Въпреки това има няколко химикала, които може да не бъдат толкова лесно отстранени от тези процеси, включително устойчиви органични замърсители, фталати, бисфенол A и тежки метали. Те са склонни да се натрупват в мастната тъкан или в кръвта и това може да отнеме много време – дори години! 

Като цяло има малко доказателства, че детокс диетите помагат да се елиминира някое от тези съединения. Детокс диетите рядко идентифицират специфичните токсини, за които се твърди, че ги премахват и липсват доказателства, че изобщо премахват токсините. Вашето тяло може да се изчисти от повечето токсини чрез черния дроб, изпражненията, урината и потта. Без да е нужно да се „влиза“ в „детокс диета“!

Колко ефективни са тези диети?

Някои хора съобщават, че се чувстват по-концентрирани и енергични по време на и след детокс диети. Това подобрено благосъстояние обаче може просто да се дължи на елиминирането на преработени храни, алкохол и други нездравословни вещества от вашата диета. Копето НЕ прави детокс диетата работеща! Съгласете се.

Може също да получавате витамини и минерали, които преди са липсвали. Въпреки това, много хора също съобщават, че се чувстват много зле по време на детоксикацията.

 • ефекти върху отслабването: много малко научни изследвания са изследвали как детоксикационните диети влияят на загубата на тегло. Въпреки че някои хора могат да отслабнат много бързо, този ефект изглежда се дължи на загуба на течности и запаси от въглехидрати, а не на мазнини. Това тегло обикновено се възвръща бързо, след като излезете от почистването. Едно проучване при корейски жени с наднормено тегло изследва лимоновата детокс диета, която ви ограничава до смес от органични кленов или палмов сироп и лимонов сок в продължение на седем дни. Тази диета значително намалява телесното тегло, процента на телесните мазнини, съотношението между талията и ханша, обиколката на талията, маркерите на възпалението, инсулиновата резистентност и нивата на циркулиращ лептин. Ако детоксикиращата диета включва сериозно ограничаване на калориите, това със сигурност ще доведе до загуба на тегло и подобряване на метаболитното здраве – но е малко вероятно да ви помогне да отслабнете в дългосрочен план.
 • детокс диети, краткосрочно гладуване и стрес: няколко разновидности на детокс диети могат да имат ефекти, подобни на тези при краткосрочно или периодично гладуване. Краткосрочното гладуване може да подобри различни маркери на заболяването при някои хора, включително подобрена чувствителност към лептин и инсулин. Тези ефекти обаче не се отнасят за всички. Проучванията при жени показват, че както 48-часовият глад, така и 3-седмичният период на намален прием на калории могат да увеличат нивата на хормона на стреса. На всичкото отгоре тези диетите могат да бъдат стресиращо преживяване, тъй като включват съпротивление на изкушенията и чувство на екстремен глад

Защо ви е по-добре да не правите „Детокс“?

Да бъдеш здрав изисква много работа, поради което намирането на преки пътища често е толкова привлекателно. Тези усилия много пъти идват под формата на „детоксикация“ или начини да помогнете на тялото да се излекува с малко или никакви усилия. Един такъв метод, увековечен от видео във Facebook, показващо снимки на хора с лук в чорапите, е събрало повече от 13 милиона гледания и 166 000 споделяния за 7 дена!

„Прикрепването на нарязан лук към крака ви ще ви помогне да излекувате болестите си за една нощ“

Така започва видеото, като продължава да споменава, че практиката е „популярно природно лекарство от 16-ти век и всъщност работи“. Твърди се, че методът с нарязан лук, наред с други неща, „детоксикира тялото“, тъй като огромният брой нервни клетки в долната част на стъпалото се свързват с мозъка, черния дроб и сърцето.

Това е един от по-кротките и по-малко драстични методи, които хората са използвали в опит да „детоксикират“ организма, като рядко споменават с конкретност видовете токсини, които биха били отстранени. Или предоставяне на някакви реални доказателства, че работи. Повечето методи за детоксикация обаче се въртят около ограничаване на калориите, прекомерна консумация на течности, гладуване и приемане на големи количества хранителни добавки, за да се получат неясно формулирани резултати.

Тялото ви има вграден детокс режим!

Маргарет Макинтош е акупунктурист и лекар по традиционна китайска медицина в Канада и тя казва, че много от тези екстремни промени в диетата могат да донесат повече вреда, отколкото полза. Един пример, казва тя, е детокс почистването с куркума. Докато куркумата е полезна в малки дози, по-големите дози могат да причинят симптоми като повишена тревожност или затруднения със съня. Думите й са:

„Подкрепям здравословното хранене и начин на живот, основано на пълноценни храни, за разлика от екстремните прочиствания, предназначени да елиминират слабо дефинираните токсини от тялото. Човешкото тяло има много процеси за елиминиране на така наречените токсини от тялото“.

Те включват изпотяване и уриниране като собствено средство на тялото да се освободи от нещата, от които не се нуждае. Най-добрият начин да подпомогнете органите, които детоксикират организма и техните уважавани процеси, казват експертите, е да се храните здравословно, да правите средно 30 минути упражнения на ден, да си почивате много през нощта и да пиете достатъчно вода, за да останете хидратирани. Но както при всички неща, твърде много добро нещо може да бъде лошо.

Моят прочит за ежедневен детокс на тялото – трайните решения

Те са прости, работещи и по тях се движат ежедневно всичко мои клиенти. Всичко трябва да започне с изчисления на вашите собствени калории!

Изчисли
Метрично Имперично
Таргет дневни калории
?
Тези изчисления са все пак ориентировъчни.

Какво се получи, сметнхате ли ги? Ок! И сега … какво е нужно да се направи: имате 3 основни пътя – да поддържате килограми, да свалите килограми или да покачите килограми, използвайки калориите като мярка за деткс! Моят съвет е да намалите тези калории, ако искате правилно да детоксикирате тялоти си:

Поставяйки калориите в дефит, вие осъществявате един правилен и натурален био-хак в системата! Чрез който вашите собствени клетки няма да стареят! Ехо … как звучи? Ето и още стъпки:

 • пропорции на калориите: тук вече идват на ход видовете диети. Високомазниннатакето диетатапалео диетата и т.н. Стратегии, които ако ротирате, можете да извлечете пълния максимум. Но правете нещата логично! Не е разумно след нисковъглехидратна диета, да преминете в кето режим. Няма логика – вие вече сте изчерпали гликогена, на къде повече? Ротирайте с въглехидрати например!
 • хранене за тренировъчен ден и почивен ден: бърз похват за ъпдейт и нужда от нови резултати е да разбиете калорийната макрорамка и вида на хранене на 2 модула. Например сложете средно-високи въглехидрати в тренировъчен ден, а ниски в почивен. Добавете по-малък дефицит калории за тренировъчен и по-голям за почивен. И т.н.

Това е моят прочит за детоксикация, чрез детокс диета.

ВМЕСТО ОБОБЩЕНИЕ: вижте първо кой токсин е задържан, за да приложите детокс похвати! Ако просто сте преяли, не си мислете, че с детокс похвати, ще прочистите лигавицата на стомага, на червата или ще ускорите обмяната си на вещества със смути от джинджифил.

Повечето хора не могат да определят какво е токсин, камо ли да знаят кои се опитват да изчистят от телата си. И все пак, мнозина ще предприемат прочиствания, като използват продукти, които съдържат лаксативи или просто намаляват калориите, защото „детоксикацията“ звучи по-секси от ускорената обмяна на вещества.

В общество, което процъфтява с желанието за бързи резултати, „сигурният детокс“ може да бъде чудесен начин да започнете нова ангажираност и начин на мислене. Като цяло е по-добре да избягвате известни токсини, като тютюн и алкохол, като същевременно поддържате балансирана диета и ежедневни упражнения. Това е правилният прочит. А не този, свързан с бързите резултати. Никой не е станал набързо милионер, експерт по ядрена физика или дори по клетъчни хранене. Критичен съм, но не сте експерти по клетъчно хранене, ако не знаете как функционира ендоплазмената мрежа например, в клетката, не сгреших с примера си, нали? Детоксикацията е и процес на невъзможност, клетката да трупа и да се запасява с токсини. Това е правилният причит. И да припомним, какво е токсин:

Токсинът е отровно вещество, произведено в живите клетки и организми. Синтетичните токсични вещества, са създадени чрез изкуствени процеси и по този начин се изключват от определението. Терминът токсин е използван за първи път от органичния химик Лудвиг Бригър (1849–1919), произлизащ от думата токсичен.

Обратно към раздел „Хранене“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

5 Коментара

  Този материал е свързан и с други теми в сайта:

  1. Лошо или полезно всъщност е червеното месо в диетата ни? | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки октомври 6, 2020 (10:21)

   […] в него. Извод – периодични правете истинска детоксикираща диета, за да сте сигурни, че нямате отлагане на тежки метали, […]

  2. Воинска диета (Worrior diet) - описание, ползи и приложение | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки декември 20, 2020 (10:52)

   […] и организмът ни се пречиства детоксикира. Изпада се в процес на автофагия, “изяждане” на […]

  3. Разлика между детокс диета и натрупани метоболити в тялото | Видео | BelchoHristov.Com март 26, 2023 (10:34)

   […] бихме могли да имаме толкова, че да се подложим на детокс диета, затова веднага мигрираме в посока какво са […]

  4. Кето (и която да е друга диета) не е правилен начин за отслабване | Видео | BelchoHristov.Com март 26, 2023 (11:03)

   […] бихме могли да имаме толкова, че да се подложим на детокс диета, затова веднага мигрираме в посока какво са […]

  5. Ускоряване обмяната на вещества чрез фитнес упражнения | Видео | BelchoHristov.Com март 27, 2023 (10:58)

   […] бихме могли да имаме толкова, че да се подложим на детокс диета, затова веднага мигрираме в посока какво са […]

  Оставете коментар или задайте въпрос тук:

  Архив