Храносмилателни ензими – описание, действие, ползи и приложение

Храносмилателни ензими – описание, действие, ползи и приложение

Тези, които са страстни за здравето и благополучието, знаят, че трябва да обърнем максимално внимание на количеството и качеството на храните, които приемаме. Въпреки това, много хора изпитват проблеми с храносмилането и подценяват факта, че оптималното храносмилане на протеини и въглехидрати може да доведе до промяна в спортните постижения (или уелнес постиженията) и изграждането на мускулите. Казано по-просто, получените резултати могат да бъдат много по-добри, ако разполагаме само с достатъчно нива на храносмилателни ензими!

Храносмилателни ензими: какви са те и къде се намират?

Въпреки, че „Клубно членство“ се занимава с клетъчно хранене (респективно максимално усвояване на веществата) понякога разграждането на веществата е проблем, заради собствената индивидуалност на клиентите ми. Част от тези казуси, разглеждам по време на обученията по темите „Хранене“ към „Клубна Академия“.

Пресните плодове, особено папаята, ананас, пъпеш, ягоди, са богати на храносмилателни ензими.

Храносмилателните ензими се произвеждат естествено от организма, те се намират в храносмилателния тракт и тяхната функция е да осигурят разграждането на храните и правилното усвояване на хранителните вещества; необходими действия за осигуряване на възстановяване на мускулите и снабдяване с гликоген.

Можем да помогнем на работата на естествените храносмилателни ензими, като спазваме диета, богата на сурови и пресни храни с високо ензимно съдържание, например:

 • папаята – съдържа ензима папаин, който спомага за подобряване на храносмилането
 • ананас – неговият ензим, бромелин, насърчава разграждането на протеините ягоди
 • пресни кълнове
 • ферментирали храни като кефир и тамари

Всички храни, които са подложени на готвене или други „трансформации“, напълно губят своето ензимно съдържание.

Защо толкова много храносмилателни затруднения?

Храненето здравословно помага на работата на храносмилателните ензими само до определен момент, защото често тези, които имат трудности с храносмилането, не могат правилно да абсорбират храната. Явления като непоносимост към лактоза и глутен, съчетани с все по-лошо хранително качество на храните, които ядем, и техниките на готвене, които използваме (пърженето, на първо място), унищожават естествените храносмилателни ензими, създавайки дефицит.

Въпреки че се стремим да консумираме много пресни плодове и зеленчуци, може да не успеем да се интегрираме оптимално поради липсата на хранителни качества и оптималното количество хранителни вещества в храните. Освен това стомашните киселини, които произвеждаме, могат да инактивират ензимите, които същите тези храни се нуждаят за правилното храносмилане.

Как да изберете храносмилателни ензимни добавки?

ХРАНОСМИЛАТЕЛНИ ЕНЗИМИ

ХРАНОСМИЛАТЕЛНИ ЕНЗИМИ

БЛЕНДИ | ВИДОВЕ | МНОГОКОМПОНЕНТНОСТ
Активен въглен, фибри липаза, лактаза и др.

Най-добрият начин да си осигурите здравословни и обилни ензими е да приемате правилните храносмилателни ензимни добавки по време или непосредствено след хранене. На пазара има много добавки, но най-добрите, които избирате, са съставени от пълен микс от храносмилателни ензими като амилаза, протеаза, глюкоамилаза, липаза, целулаза, лактаза и пектиназа, бромелин, папаин, алфа-галактозидаза.

Всяка от тях всъщност има специфична роля, действайки върху разграждането на мазнини, протеини или въглехидрати в зависимост от случая и само най-пълните и сертифицирани смеси гарантират оптимален резултат при храносмилането.

Обратно към раздел „Хранене“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

1 коментар

  Този материал е свързан и с други теми в сайта:

  1. Воинска диета (Worrior diet) - описание, ползи и приложение | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки декември 20, 2020 (11:09)

   […] ензимите на всички звена. Тук не се визират единствено храносмилателните ензими, а всички, за всички процеси в […]

  Оставете коментар или задайте въпрос тук:

  Архив