Хипертрофична специфична тренировка (HST) – описание, действие, ползи и приложение

Хипертрофична специфична тренировка (HST) – описание, действие, ползи и приложение

Хипертрофичната специфична тренировка (HST) е метод, придобил популярност след статия на Брайън Хейкок, публикувана на ThinkMuscle през октомври 2000 г., в която той очертава методите, използвани от него и неговите клиенти. Хейкок разработва метода на обучение, базиран на “физиологични принципи”, които водят до хипертрофия. Първоначално тези принципи са открити в лаборатория, а по-късно се прилагат при тренировки с тежести. Основните характеристики на HST са:

 • механично натоварване: за предизвикване на максимално възможна миофибриларна хипертрофия, включваща MAPk / ERK, сателитни клетки, растежни фактори, калций и много други
 • ограничаването на броя сетове на упражнение до само 1 или 2. Този нисък обем се оправдава с големия брой тренировки седмично, с цел създаване на постоянен анаболен стимул (затова говорим за многочестотни тренировки). Други аспекти, които оправдават този обем, са високата TUT (време в напрежение), фокусът върху техниката и контрола при изпълнение на асансьора и използването на тежки тежести, които не позволяват по-нататъшни задачи. За да може обучението да доведе до значителни хипертрофични печалби, стимулът трябва да се прилага с достатъчна честота, за да се създаде нова “среда” (за разлика от тренировките с една честота). Това е така, защото много от острите реакции на организма към този стимул, като повишен синтез на протеин, простагландини, нива на IGF-1 и мРНК, се връщат към нормалното си за около 36 часа. Увеличаването на силата в резултат на тренировка за съпротива може да се дължи на невронни адаптации като кодиране на скоростта, синхронизация на двигателните единици, укрепване на рефлекса, двойки потенциали за действие и т.н., следователно това се дължи до голяма степен на активирането на по-голям брой двигателни единици (които са също по-голям).
 • максималното натоварване за фиксиран набор от повторения се достига в последната тренировка на всеки двуседмичен блок.
 • стратегическо обеззаразяване – период от време без тренировки, който е достатъчен, за да позволи да се обърнат някои аспекти на адаптацията на мускулната тъкан. Според автора това обикновено трябва да отнеме 9-12 дни без тренировки. Този период се нарича “стратегически”, защото трябва да вмъкнете тези 9-12 дни в плана само когато смятате, че са необходими (обикновено около всеки 6-8 седмици)
 • пълен цикъл, който включва 6-8 седмици тренировки за цялото тяло, като има само едно или две упражнения за мускулна група и 3 тренировки седмично. Повторенията трябва да се намаляват на всеки две седмици в следния ред:
 • 15 повторения за две седмици (могат да бъдат пропуснати, когато сте на път да рестартирате след първия 8-седмичен цикъл)
 • 10 повторения за две седмици
 • 5 повторения за две седмици. Продължете с 5 повторения в продължение на две седмици или започнете две седмици отрицателни повторения.
 • увеличаване на натоварването (тъй като се надяваме на подобрение, а не на намаляване на повторенията)
 • преобладаване на сложни упражнения за максимално увеличаване на ефектите, причинени от големи натоварвания (механични повреди)
 • използването на множество мускулни групи стимулира по-значимите метаболитни и ендокринни реакции
 • кардио тренировки през почивните дни

Хипертрофичната специфична тренировка се разглежда под “луп”а, когато става дума за разделянето на конституацията тяло: ектоморф, мезоморф и ендоморф. Тази специфика се разглежда внимателно от модул “Тренировки” към “Клубна Академия”.

Примерна тренировка за типична HST тренировка:

МУСКУЛНА ГРУПА И УПРАЖНЕНИЕРАБОТНИ СЕРИИ х ПОВТОРЕНИЯ
Бедра: клек с щанга зад врат1 х 10
Бедра: мъртва тяга с прави бедра2 х 10
Гърди: избутване на щанга от полулег2 х 10
Гърди: кофички1 х 10
Гръб: мъртва тяга2 х 10
Гръб: Т-щанга2 х 10
Трапец: повдигания на дъмбели1 х 10
Рамена: раменни преси с дъмбели1 х 10
Рамена: раменни разтваряния1 х 10
Рамена: повдигане на щанга до брадичката1 х 10
Беципес: едновременно сгъване на дъмбели от седеж2 х 10
Трицепс: френски преси с крив лост2 х 10
Прасци: изравяне на пръсти2 х 10
Коремна преса: обратни коремни преси2 х 10

Що се отнася до този метод, оценявам го както при използването на нарастващи натоварвания, така и с разлика в обхвата на повторенията, за да се включат различни видове мускулни влакна в зависимост от фазата.

Видове мускулни влакна:

ВИДОВЕОПИСАНИЕ И ПОЛЗИ
Бързи влакна: (бели влакна)

Белите мускулни влакна се наричат още Fast-Twich влакна. Te са морфологично по-дебели влакна, с висока скорост на контракция и затова лесно се изморяват.

Бързо изчерпва техния наличен гликоген. Белите мускулни влакна допринасят за сила и бързина.

Натоварват се с брой повторения в диапазона 1-2-3-4-5-6-7 повторения – повече 50 % бързи влакна. Удачни за спортове като футбол, лека атлетика, щанги.
Бавни влакна: (червени влакна)


Червените мускулни влакна се наричат още Slow-Twich влакна. Te са морфологично по-тънки влакна, с ниска скорост на контракция и затова по-трудно се изморяват.

Бавно за изчерпва техния наличен гликоген. Червените мускулни влакна допринасят за издържливостта.

Натоварват се с брой повторения в диапазона 11-12 + повторения – повече бавни влакна. Удачни за спортове като джогинг, бягане, колоездене, плуване, маратон.
Междинни влакна: (розови влакна)

Розовите мускулни влакна се наричат още Slow/Fast-Twich влакна. Te са морфологичен междинен клас влакна, с средна скорост на контракция и затова по-постепенно се изморяват.

Плавно за изчерпва техния наличен гликоген. Розовите мускулни влакна допринасят за функциалността.

Натоварват се с брой повторения в диапазона 8-9-10 повторения – съотношение бързи/бавни влакна 50/50. Удачни за фитнес, бодибилдинг и от части кросфит.

Фактът, че това е анаеробна тренировка за цялото тяло (т.нар. кръгова фитнес тренировка) и че се възползва от многочестотни тренировки, всичко това е интелигентен подход, като се има предвид общия обем работа (интензивността). Въпреки това, само с 3 тренировки седмично, това остава значително по-малко от класическата сплит рутина или всякакъв друг вид многочестотни тренировки.

Моят съвет, следователно, ако решите да приложите този метод, е да увеличите броя на тренировките до поне 4 седмично и да вмъкнете (ако е необходимо) период на възстановяване, в който да намалите наполовина броя на сесиите и да намалите интензивността с 15 %.

Обратно към раздел “Фитнес”.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив