Извара – състав, калории и приложение в диетите

Извара – състав, калории и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Изварата е млечен продукт с високо и пълноценно белтъчно съдържание. В някои области на страната ни е позната и под името урда. Изварата е натурален продукт на млякото, получен от т.нар. “пресичане” на протеина, от суроватковата фракция. Суроватката е течността, останала след производството от мляко за сирене. Тя представлява млечен серум, съдържащ две групи белтъчини – лактоалбумини и лактоглобулини.

Според своята масленост (мазнинност) изварата бива:

  • безмаслена (под 5% мазнини)
  • полумаслена (минимум 9%)
  • пълномаслена (минимум 18%)
 • За диетите и правилното хранане, а и за да усвоите всички ползи на изварата е хубаво тя да сец съчетае при консумация със зеленчуци, а да се избягва комбинирането й с въглехидрати като хляб, ориз или картоф.

  Калории и хранителен състав

  Ето в табличен вид калорийният състав на изварата (съдържанието е описано за 100 грама продукт):

  Приложение на извара в диетите

  Изварата е диетичен продукт с нисък гликемичен индекс (всички млечни продукти имат такъв). Единствената захар, която тя съдържа, е лактоза, и то в неголеми количества (дори разбирайте минимално, както за млечен продукт), което я прави предпочитана храна от хората с лактозна непоносимост.

  Изварата съдържа бавен и пълноценен протеин. Точно заради това, изварата присъства във всяко здравословно и балансирано меню на хранене, а в диети с ниски калории, отделно обезпечава превенцията срещу деминерализация и в програми на установена остеопороза например, намира силно присъствие. Изварата често присъства и в плановете на хранене, които изготвям при костни оплаквания, също.

  Полезен микросъстав

  Суроватъчната извара съдържа ценни минерали, много малко лактоза, много малко мазнини и полезния лецитин. Изварата е особено богата и е натурален източник на натрий. Натрият във случая е необходим за нормалните количества алдостерон в кръвта, но ако се предозира с извара, това може да доведе до леко завишена киселина среда на урината и за хора с бъбречни оплаквания, да създаде евентуални допълните проблеми.

  Обратно към раздел “Хранене”.

  Публикувано от
  Специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.

  Архив