Извара – състав, калории и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Изварата е млечен продукт с високо и пълноценно белтъчно съдържание. В някои области на страната ни е позната и под името урда. Изварата е натурален продукт на млякото, получен от т.нар. “пресичане” на протеина, от суроватковата фракция. Суроватката е течността, останала след производството от мляко за сирене. Тя представлява млечен серум, съдържащ две групи белтъчини – лактоалбумини и лактоглобулини.

Според своята масленост (мазнинност) изварата бива:

Преди да продължите сърфирането в блога ми, вижте моите предложения, които са на фокус, в интернет магазин BelchoHristov.Net. От 12 години разработвам в качеството си на биолог, диетолог и фитнес експерт индивидуални програми на хранене, тренировки и суплементиране, като по този начин обхващам над 110 проблемни състояния, измежду които са и:
  • безмаслена (под 5% мазнини)
  • полумаслена (минимум 9%)
  • пълномаслена (минимум 18%)
 • За диетите и правилното хранане, а и за да усвоите всички ползи на изварата е хубаво тя да сец съчетае при консумация със зеленчуци, а да се избягва комбинирането й с въглехидрати като хляб, ориз или картоф.

  Калории и хранителен състав

  Ето в табличен вид калорийният състав на изварата (съдържанието е описано за 100 грама продукт):

  Приложение на извара в диетите

  Изварата е диетичен продукт с нисък гликемичен индекс (всички млечни продукти имат такъв). Единствената захар, която тя съдържа, е лактоза, и то в неголеми количества (дори разбирайте минимално, както за млечен продукт), което я прави предпочитана храна от хората с лактозна непоносимост.

  Изварата съдържа бавен и пълноценен протеин. Точно заради това, изварата присъства във всяко здравословно и балансирано меню на хранене, а в диети с ниски калории, отделно обезпечава превенцията срещу деминерализация и в програми на установена остеопороза например, намира силно присъствие. Изварата често присъства и в плановете на хранене, които изготвям при костни оплаквания, също.

  Полезен микросъстав

  Суроватъчната извара съдържа ценни минерали, много малко лактоза, много малко мазнини и полезния лецитин. Изварата е особено богата и е натурален източник на натрий. Натрият във случая е необходим за нормалните количества алдостерон в кръвта, но ако се предозира с извара, това може да доведе до леко завишена киселина среда на урината и за хора с бъбречни оплаквания, да създаде евентуални допълните проблеми.

  Обратно към раздел “Хранене”.

  Белчо Христов

  Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

  Връзки: за контакт с мен | за въпрос към мен | за поръчка на продукт или услуга – 052/72 05 72.

  Следете и всичко по темата с моите индивидуални курсове по темите “Хранене” и “Персонален фитнес треньор” тук.

  И вместо заключение, отново с една лека насока за всички вас: в интернет магазин BelchoHristov.Net аз предлагам единствено и само работещи решения, за всички ваши оплаквания и проблеми. Аз не лекувам! Като биолог практик намирам най-правилното решение! Често, базисът - това е нашата храна. И не само:
  BelchoHristov.Net

  E-mail бюлетин?

  Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

  моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

  който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

  Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

  Колело (велоергометър) – начин на ползване и приложението му във фитнес тренировките

  След като разгърнах виждането си за бягащата пътека и степер, кардио уреди за аеробика, ще обърна малко повече време върху...