Ползи от съчетанието между силова (фитнес) тренировка с кардио

Комбинацията от кардио дейност (тренировки на кростренажор, върху бягаща пътека, степер или колело) с тежести дава много повече плюсове, от колкото само аеробната част, като тренировка.

Т.е. винаги намирайте време и за двете тренировки, в рамките на тези минути, които имате като престой и опция за инвестирано време в залата. Експресно и без да ви губя времето, ги споделям синтезирано като ползи:

Преди да продължите сърфирането в блога ми, вижте моите предложения, които са на фокус, в интернет магазин BelchoHristov.Net. От 12 години разработвам в качеството си на биолог, диетолог и фитнес експерт индивидуални програми на хранене, тренировки и суплементиране, като по този начин обхващам над 110 проблемни състояния, измежду които са и:
  • двойна ангажираност – повечето кардио упражнения (вървене, бягане, колоездене, степер, качване по стълби) включват само мускулите на долната част на тялото. Така пренебрегваме основно повече от половината останали мускулни групи! Затова, в смесения тип кардио с тежест, моя препоръка и желание си остава идеята да се тренира цялото тяло. Силовата част не само гори наличния гликоген, кардио не само гори мазнините, общият съюч гарантира повече функционалност, на база тази двойна ангажираност.
  • по-дълго топене на мазнини – при кардиото съчетано с работа с тежести, повече мускулни клетки повишават своя метаболизъм (клетъчна обмяна), което е в пъти повече от самостоятелното кардио. Какво означава това за вас? Вие топите повече мазнини след самия край на фитнес заниманията, което е и целта ви. Не се качвайте на кантар след фитнес, защото това не е вашият прогрес. Той настъпва извън залата. Миксът от кардио с тежести в рамките на една тренировка удължава над 24 часа зоната, в която ако сте на диета с отрицателен калориен баланс, ще топите по-дълго време мазнини.
  • хормонален пик – тренировката с по-малко повторения (повече повдигнат общ тонаж и енергоразход, към единица време), редувана с по-малко аеробика, увеличава рязко отделянето на растежен хормон. За мъжете и дамите – повече растежен хормон в кръвното русло, означава накратко по-малко ненужни мазнини, по-бърза обмяна на веществата и т.н. …
  • ангажиране на мускулните влакна – високоинтензивните упражнения с кратка продължителност способства за превръщането на някои бавни влакна в бързи. Както и обратното …
  • повече сила – по-малките тежести при с по-бързо изпълнение на повторенията и кардио, този тип експлозивни движения изграждат мощ, която повишава общата сила на тялото.
  • ангажиране центъра на тялото – този тип движения се нуждаят от стабилна основа – дълбоките мускули от центъра на тялото като например Тransverse abdominis и Psoas, кардиото съчетано с тежести е начин да развие силата им.
  • кардио полза – високоинтензивните сърдечно-съдови упражнения увеличават разхода на кислород и карат тялото да се адаптира, транспортирайки го по-ефикасно до мускулите. Това е от голяма полза за сърцето и белите дробове.

И не забравяйте, че типа кардио е също важен. Тук вижте всичко за монотонното кардио и интервално HIIT кардио.

Обратно към раздел “Фитнес”.

Белчо Христов

Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

Връзки: за контакт с мен | за въпрос към мен | за поръчка на продукт или услуга – 052/72 05 72.

Следете и всичко по темата с моите индивидуални курсове по темите “Хранене” и “Персонален фитнес треньор” тук.

И вместо заключение, отново с една лека насока за всички вас: в интернет магазин BelchoHristov.Net аз предлагам единствено и само работещи решения, за всички ваши оплаквания и проблеми. Аз не лекувам! Като биолог практик намирам най-правилното решение! Често, базисът - това е нашата храна. И не само:
BelchoHristov.Net

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Римска мъртва тяга – фитнес упражнения за бедра

Римска мъртва тяга (с дъмбел/ с лост): техника на изпълнение Римската мъртва тяга е позната още и с наименованието "Мъртва...