Високопротеиново хранене – “Скрити рискове” или нормални неща?

Високопротеиново хранене – “Скрити рискове” или нормални неща?

Днес ще опиша високопротеиновото хранене, като методика за бързо сваляне на килограми. Но и ще отбележа “скритите” камъни, които крият известни рискове, ако не се пускат своебразни редовни медицински изследвания.

Увеличаването на приема на протеини, чрез всички протеинови храни може да е разковничето към отключване на потенциала ви. Ето колко можете да го увеличите със и примери от реалния живот за това, което се случва, когато го направите.

Много хора са шокирани, когато виждат колко точно трябва да се хранят, за да постигнат целите си, особено що се отнася до протеините. Правителствата и почти всички здравни организации препоръчват дневната консумация на протеини от 0,36 грама за килограм телесно тегло на ден. Аз препоръчвам 1,5 грама, така че следните 300 грама за човек дори с 200 кг лично тегло са почти нищо. Отново и отново обаче виждам въпроси и коментари от медици и от хора, които твърдят, че това количество протеин не дава никаква полза или дори може да бъде вредно. Изследванията обаче показват, че за здрави индивиди нищо не може да бъде по-далеч от истината. Разбира се уточнявам втори път – за здрави индивиди

Протеинът е от решаващо значение за осигуряването на така необходимото гориво за тренировките ви, както и за възстановяването на мускулната тъкан по време на възстановяване след тренировка. Особено след като са намалени калориите от въглехидрати. Проучванията показват също, че протеинът може да окаже огромно влияние върху вашия телесен състав. Поради термичния ефект на протеина и начина, по който той влияе на апетита, високопротеиновата диета може да помогне за увеличаване на загубата на мазнини, както и за подпомагане на изграждането на мускулите.

Дали ползите от богата на протеини диета звучат твърде добре, за да бъдат истина?

Не е нужно да приемате думата ми за вярна. Ето само няколко примера от членове на групата “Клубно членство” във Facebook, които следваха моите хранителни съвети и дадоха забележителни резултати:

Бойко Чегизов

Винаги съм знаел, че яденето на протеини е важно, защото мускулите са изградени от протеин. Преди да коригирам макросите си, чрез “Клубно членство”, моят прием на протеини беше скромен. След като увеличих приема на протеини, започнах да забелязвам промени в тренировките и физиката си. Видимите резултати дойдоха по-бързо от всякога, по-специално когато ставаше дума за загуба на мазнини. Изграждах мускули и в същото време губех мазнини. Яденето на повече протеини ме накара да се чувствам по-добре, за по-дълго време. Това е, просто е. 

По време на 14-годишната ми (до днешна дата) кариера като личен треньор, имах много опит с данните и кръвните стойности на моите клиенти. Дори да не съм лекар, а биолог, аз кореспондирам с много мои близки тесни специалисти, които ми помагат в разчитането на някои показатели. Но които дължа и здравето на клиентите си. Защото една индивидуална подготовка изисква своевременно проследяване на резултати, с оглед на спазвани приети норми на хранене – хранителни стратегии.

Хранене и тренировки: две страни на една и съща монета

Винаги съм се занимавал не само с тренировките на клиентите си, но и с тяхното хранене. Например, ако подготвя тренировка с висока интензивност за жена, винаги се притеснявам да попитам как е било храненето й през този ден, особено в началото на нашата работна връзка. Това е нещо, което научих много рано, тъй като през първите няколко месеца от кариерата си имах клиенти, които ядат безразборно много малко калории и имаха проблеми по време на нашите занимания. Проблемите, срещани в тези случаи, са например гадене, слабост, чувство на припадък, но това са само някои от негативните ефекти, които могат да се срещнат, ако тренирате със асинхронен интензитет чрез вашата диета. И така, като личен треньор и треньор по хранене, аз винаги се грижа да предложа правилната диета въз основа на целите, които клиентът ми поставя, след като ясно имам история на темата. Знаете, това го осъществявам само и единствено под егидата на “Клубно членство”.

Ако искаш и ти да се храниш правилно – заяви своето “Клубно членство” още сега!

Когато подготвям правилна диета за даден човек, често въ преди всичко злагам надежди за това дали да имам достатъчна протеинова квота, за да не срещна отрицателен азотен баланс, т.нар. преамбюл на план за фалит. Имам няколко параметъра на протеиновите проценти в програмирана диета: например, ако използвам кетогенна диета, знам, че никога няма да трябва да надвишавам 30% от общия прием на калории в протеините. Ето повече конкретика, защо в кетонната диета се използва по-малко протеин

В противен случай последният (протеина) би се превърнал в глюкоза чрез процесите на глюконеогенеза, правейки ни да излезем от онзи прекрасен метаболитен трик, наречен кетоза (вижте как можете да стигнете до кетоза тук). В друга ситуация, в която например тренирам атлети, които търсят типична фитнес визия, квотата за протеини, прилагана през т.нар. подготвителни периоди, ще достигне до 70% от общата калоричност. Т.е. високопротеиново хранене. Направих тази предпоставка, за да подчертая, че всички клиенти, които следя във фитнес залата и чрез одитите на “Клубно членство”, имат протеинова квота в диетата си със сигурност по-висока от на заседнал човек.

Тези, които ме познават, знаят колко щадящ и придирчив съм към поддържането на здравето на клиентите и дълголетието им. Ето защо обикновено искам рутинни кръвни изследвания поне на всеки месец. Тази практика ми позволява да знам в документи дали клиентът ми има някакви здравословни проблеми и дали храненето, интеграцията и тренировките са добре структурирани и в перфектна хармония помежду си. Това и така се открирва индивидуалното в индивида!

“Клубно членство” предлага работещи диети на клетъчно ниво. Опцията за одит, на междинните резултати показва как работеща и индивидуално изготвена концепция отделно влияе на всеки. Което е превантивен елемент и показва как жлезите работят, дали клетките се справят с храната и нейното естество и т.н.

Ако клиент прояви проблемна стойност или нетипична данна от изследването, това е повод лекуващ лекар да види причината и да я установи – тя не е в диетата, а в индивидуално работещият орган, вид тъкан и клетки. Това е т.нар. индивидуалност.

Азотемия и фитнес храненето

Днес искам да поговоря с вас за една много специфична стойност на кръвните тестове: кръвна азотемия. Каква е стойността на азота в кръвта? Азотът е делът на азота, който не може да се използва, следователно не е свързан с протеина. Много пъти откривам класическата звездичка “*” върху стойността на азотния тест за кръвта, с последващата загриженост на клиента, който ми звъни обладан от пълна паника.

Нека изясним, кръвната азотемия може да бъде висока за няколко фактора:

 • първо това е излишъкът от протеини, който се използва за енергия и оставя този азот неизползваем.
 • второ, може да бъде тежък мускулен катаболизъм
 • трето, възможно е да говорим за тежко бъбречно увреждане, което клиента го има, преди встъпване в диетата (която както уточнихме, така или иначе е работещ модул, въпросът е в рутинните изследвания и трупане на данни, информация за клиента и т.н.)

Почти всички хора, които не са експерти в храненето, дори само по темата хипер протеиново присъствие , веднага приписват тази стойност на претоварване на бъбрека или нарушената му функция е последствие на диетата. Или казано нещо от типа:

Ами така е … диетата е виновна!

Основната стойност на бъбречната функция е креатининът. В този случай дори малките стойности извън границите на креатинин трябва да се приемат насериозно. Докато високите нива на азотемия не.

Често чета нива на азот близо 60, особено при напреднали фитнес маниаци, клиенти, които също консултирам (нормалните стойности са до 50), но рядко без диапазон креатинин. Следователно можем спокойно да кажем (макар да не съм лекар, не бих могъл да поставя какъвто и да е вид диагноза, а само биологически разчитам нещата, както казах и с помощта на главни лаборанти и други колеги мои – лекари), че висок азот с урея в кръвта при човек, който спазва нормална/хипер протеинова диета, като повечето от тези, които тренират във фитнес залата, за увеличаването на мускулната маса или за подобряване на атлетичните показатели, не е значителна стойност на увреждане на бъбреците или сериозни проблеми, освен ако има стойност на креатинин над лимита.

В този случай стойността на азотемията може да бъде висока дори и чрез консумация на много малко протеин. Или по време на силно изразено недохранване. Което се наблюдава и при анорексичните оплаквания

ИЗВОДИ

Можем да кажем, че високите нива на азот при хората, които поемат доста висока белтъчна квота (обем от индивидуалните калории за деня, седмицата или месеца), не са притеснителна или значителна стойност, ако не бъдат потвърдени от ниво на креатинин извън границите.

Трябва да се направи подходяща забележка по отношение на ежедневното хидратиране. Препоръчвам от 3.5 до 6 литра вода на ден за мъже и жени. Минимум 1 литър вода да е приет веднага след ставане от сън, преди закуската ви дори, ако ще спазвате протеиново хранене. Протеините не са бъбреци или чернодробни врагове, единственото предупреждение е, че трябва да пиете много вода! С моите клиенти спазвайки това поведение, проблемите с бъбреците и черния дроб днес са сведени до 0. Не забравяйте и солта и добрите нива на алдостерон

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

6 Коментара

 1. dr.plamen.colov C.E.O. май 3, 2020 (7:50 pm)

  Във родното интернет пространство не съм виждал по-смислена и адекватна статия, подчертана със солиден опит! Поздравления Христов за публикацията.

 2. petar_g_asenov C.E.O. май 4, 2020 (12:16 pm)

  Zdraveite i ot men. Slojno mi prozvicha cqlata statiq, no iskam da spodelq, che lichno az vdihnah mnogo kreatynina s visokoproteinova dieta. Oksza se naistina, che imam bjbrechni oplakvania, a ne che dietara e vinovna. Zatova iskam s kommentar da spodelq pravilnoto tulkuvane na napisanoto, makar i kakao kazah, da e malko slojno za men. Komentiram kato laik. Pozdravi!

Този материал е свързан и с други теми в сайта:

 1. Защо има разлики в диетата и сплит фитнес програмата при натуралните атлети и културистите? | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки юни 3, 2020 (08:12)

  […] е да увеличите протеина в храната, дори това да крие риск от високопротеиново хранене. Протеина се увеличава от твърдата храна и добавките […]

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив