Витамин К – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Витамин К – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Повечето хора никога не са чували за витамин К2. Този витамин е рядък и не е получил много общо внимание. Това мощно хранително вещество обаче играе съществена роля в много аспекти на вашето здраве. Всъщност витамин К2 може да е липсващата връзка между диетата и няколко хронични заболявания.

Какво е витамин К?

Витамин К е открит през 1929 г. като основно хранително вещество за кръвосъсирването (съсирването на кръвта). Първоначалното откритие е съобщено в немско научно списание, където е наречено „Koagulationsvitamin“ – откъдето идва „К“.

Открит е и от зъболекаря Уестън Прайс, който обиколи света в началото на 20-ти век, изучавайки връзката между диетата и болестите при различни популации. 

Той открива, че неиндустриалните диети съдържат много неидентифицирани хранителни вещества, които изглежда осигуряват защита срещу кариес и хронични заболявания. Той се позова на това мистериозно хранително вещество като „активатор Х“, който сега се смята, че е бил витамин К2.

Доктор Прайс работи в САЩ и това се случва по времето на Голямата депресия, когато недохранването (дефицит както на калории, така и на хранителни вещества) е изключително сериозен проблем, и едно от проявленията на този проблем е непрекъснато нарастващият брой кариеси. В опит да подобри здравето на група деца, зъболекарят заменя обяда им с меню, вдъхновено от традиционните диети.

Стандартно тези хлапета се изхранват със силно подсладени напитки, бял хляб, растителни мазнини, палачинки от бяло брашно със сироп и понички, изпържени в растителна мазнина.

ВИТАМИН К-2

ВИТАМИН К-2

МЕНАХИОН – ОТ БАКТЕРИАЛЕН ПРОИЗХОД
Витамин К2 или “Менахион” е витамин от бактериален произход и част от семейството на витамин К, където принадлежи по-известният витамин К1 или – Филохинон, който пътк е от растителен произход и участва в процесите на коагулация на кръвта. Изключителна разработха на биотехнолизите на Yamamoto Research.

Има две основни форми на витамин К:

  • Витамин К1 (филохинон): Намира се в растителни храни като листни зеленчуци
  • Витамин К2 (менахинон): Намира се в животински храни и ферментирали храни

Витамин К2 може допълнително да бъде разделен на няколко различни подтипа, като най-важните са MK-4 и MK-7.

Витамин К първоначално е открит като хранително вещество, участващо в съсирването на кръвта. Има две форми: К1 (намира се в растителните храни) и К2 (намира се в животинските и ферментиралите храни).

Как действат витамините К1 и К2?

Витамин К активира протеини, които играят роля в съсирването на кръвта, метаболизма на калция и здравето на сърцето. Една от най-важните му функции е да регулира отлагането на калций. С други думи, той насърчава калцификацията на костите и предотвратява калцификацията на кръвоносните съдове и бъбреците.

Някои учени предполагат, че ролята на витамините К1 и К2 са доста различни и мнозина смятат, че те трябва да бъдат класифицирани като отделни хранителни вещества. Тази идея се подкрепя от проучване върху животни, което показва, че витамин К2 (MK-4) намалява калцификацията на кръвоносните съдове, докато витамин К1 не.

Контролирани проучвания при хора също така наблюдават, че добавките с витамин К2 обикновено подобряват здравето на костите и сърцето, докато витамин К1 няма значителни ползи. Необходими са обаче повече изследвания върху хора, преди функционалните разлики между витамините К1 и К2 да могат да бъдат напълно разбрани.

Витамин К играе съществена роля за съсирването на кръвта, здравето на сърцето и здравето на костите.

Витамин К може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания

Натрупването на калций в артериите около сърцето ви е огромен рисков фактор за сърдечни заболявания. Следователно всичко, което може да намали това натрупване на калций, може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания. Смята се, че витамин К помага, като предотвратява отлагането на калций в артериите ви.

В едно проучване, обхващащо 7–10 години, хората с най-висок прием на витамин К2 са били с 52% по-малко склонни да развият калцификация на артериите и са имали 57% по-нисък риск от смърт от сърдечни заболявания. Друго проучване при 16 057 жени установява, че участниците с най-висок прием на витамин К2 са имали много по-нисък риск от сърдечни заболявания – за всеки 10 mcg K2, консумиран на ден, рискът от сърдечни заболявания е намален с 9%.

От друга страна, витамин К1 няма влияние върху нито едно от тези проучвания. Имайте предвид обаче, че горните изследвания са наблюдателни изследвания, които не могат да докажат причината и следствието. Няколко проведени контролирани проучвания използват витамин К1, който изглежда неефективен. Необходими са дългосрочни контролирани проучвания на витамин К2 и сърдечни заболявания. И все пак има много правдоподобен биологичен механизъм за неговата ефективност и силни положителни корелации със здравето на сърцето в наблюдателни проучвания.

По-високият прием на Витамин К2 е силно свързан с намален риск от сърдечни заболявания. Витамин К1 изглежда по-малко полезен или неефективен.

Витамин К може да помогне за подобряване на здравето на костите и да намали риска от остеопороза

Остеопорозата – което в превод означава „порести кости“ е често срещан проблем в западните страни. Преобладава особено сред възрастните жени и силно повишава риска от фрактури. Както бе споменато по-горе, витамин К2 играе централна роля в метаболизма на калция – основният минерал, намиращ се в костите и зъбите ви.

Витамин К2 активира свързващите калция действия на два протеина – матричен GLA протеин и остеокалцин, които помагат за изграждането и поддържането на костите. Интересното е, че има и съществени доказателства от контролирани проучвания, че K2 може да осигури големи ползи за здравето на костите. 3-годишно проучване при 244 жени в постменопауза установява, че тези, които приемат добавки с витамин К2, имат много по-бавно намаляване на свързаната с възрастта минерална плътност на костите.

Дългосрочните проучвания при японски жени наблюдават подобни ползи – макар че в тези случаи се използват много високи дози. От 13 проучвания само едно не успя да покаже значително подобрение. Седем от тези проучвания, които взеха под внимание фрактури, установиха, че витамин К2 намалява фрактурите на гръбначния стълб с 60%, фрактурите на тазобедрената става с 77% и всички фрактури на не-гръбначния стълб с 81.

В съответствие с тези констатации, добавките с витамин К се препоръчват официално за профилактика и лечение на остеопороза в Япония. Някои изследователи обаче не са убедени – две големи прегледни проучвания стигат до заключението, че доказателствата за препоръчване на добавки с витамин К за тази цел са недостатъчни

Витамин К2 играе съществена роля в метаболизма на костите и проучванията показват, че той може да помогне за предотвратяване на остеопороза и фрактури.

ВИТАМИН К-2 ПОДОБРЯВА ЗДРАВЕТО НА ЗЪБИТЕ

ВИТАМИН К-2 ПОДОБРЯВА ЗДРАВЕТО НА ЗЪБИТЕ

МЕНАХИОН – ОТ БАКТЕРИАЛЕН ПРОИЗХОД
Витамин К2 (или менахинон) е мастноразтворим витамин от бактериален произход и се намира в млечните продукти и се произвежда чрез ферментация, която се случва в червата, наскоро чрез множество проучвания, все по-често демонстрира голямото си значение по отношение на превенцията и здравето на организма, по-специално върху правилната функционалност и ефективност на структурата на костната система и в защитата на сърдечно-съдовата система.

Изследователите предполагат, че витамин К2 може да повлияе на здравето на зъбите. Въпреки това, нито едно изследване върху хора не е тествало това директно. Въз основа на проучвания върху животни и ролята, която витамин К2 играе в костния метаболизъм, разумно е да се предположи, че това хранително вещество влияе и върху здравето на зъбите.

Един от основните регулиращи протеини в здравето на зъбите е остеокалцинът – същият протеин, който е от решаващо значение за костния метаболизъм и се активира от витамин К2. Остеокалцинът задейства механизъм, който стимулира растежа на нов дентин, който е калцирана тъкан под емайла на вашите зъби. Смята се, че витамините А и D също играят важна роля тук, като работят синергично с витамин К2.

Витамин К2 може да помогне в борбата с рака

Ракът е често срещана причина за смърт в западните страни. Въпреки че съвременната медицина е намерила много начини за лечение, новите случаи на рак все още се увеличават. Следователно намирането на ефективни стратегии за превенция е от първостепенно значение. Интересното е, че са направени няколко проучвания върху витамин К2 и някои видове рак.

Две клинични проучвания показват, че витамин К2 намалява рецидивите на рака на черния дроб и увеличава времето за оцеляване. Освен това, наблюдателно проучване при 11 000 мъже установи, че високият прием на витамин К2 е свързан с 63% по-нисък риск от напреднал рак на простатата, докато витамин К1 няма ефект. Необходими са обаче още висококачествени проучвания, преди да могат да се отправят някакви сериозни претенции.

Как да получите необходимия витамин К2?

Няколко широко достъпни храни са богати източници на витамин К1, но витамин К2 по-рядко. Вашето тяло може частично да преобразува витамин К1 в К2. Това е полезно, тъй като количеството на витамин К1 в типичната диета е десет пъти по-голямо от това на витамин К2.

Настоящите доказателства обаче показват, че процесът на преобразуване е неефективен. В резултат на това може да се възползвате много повече от директното ядене на витамин К2. Витамин К2 се произвежда и от чревни бактерии в дебелото черво. Някои доказателства сочат, че широкоспектърните антибиотици допринасят за дефицита на K2.

И все пак средният прием на това важно хранително вещество е невероятно нисък в съвременната диета. Витамин К2 се съдържа главно в определени животински и ферментирали храни, които повечето хора не ядат много. Богатите животински източници включват млечни продукти с високо съдържание на мазнини от крави, хранени с трева, яйчни жълтъци, както и месо от черен дроб и други органи.

Витамин К е разтворим в мазнини, което означава, че нискомаслените и постни животински продукти не съдържат много от тях. Храните за животни съдържат подтипа MK-4, докато ферментиралите храни като кисело зеле, нато и мисо опаковат повече от по-дългите подтипове, MK-5 до MK-14.

Ако тези храни са недостъпни за вас, приемът на добавки е валидна алтернатива. Ползите от добавките с K2 могат да се засилят още повече, когато се комбинират с добавка с витамин D, тъй като тези два витамина имат синергични ефекти. Въпреки че това трябва да се проучи по-подробно, настоящите изследвания на витамин К2 и здравето са обещаващи. Всъщност може да има животоспасяващи последици за много хора.

Можете да набавите витамин К2 от млечни продукти с високо съдържание на мазнини, яйчен жълтък, черен дроб и ферментирали храни, като кисело зеле.

Вместо обобщение за витамин К

Витамин К е група хранителни вещества, които се разделят на витамини К1 и К2. Витамин К1 участва в кръвосъсирването, а витамин К2 благоприятства здравето на костите и сърцето. Необходими са обаче повече изследвания за ролята на подвидовете витамин К. Някои учени са убедени, че добавките с витамин К2 трябва редовно да се използват от хора в риск от сърдечни заболявания.

Други посочват, че са необходими повече проучвания, преди да могат да се направят някакви солидни препоръки. Ясно е обаче, че витамин К играе съществена роля за функцията на тялото. За да поддържате добро здраве, уверете се, че приемате достатъчно количество витамини К1 и К2 чрез вашата диета.

Обратно към раздел „Добавки“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив