Полезни 6 родителски трика за правилно послание към децата по темата хранене и диети

Полезни 6 родителски трика за правилно послание към децата по темата хранене и диети

Всички знаем колко важни са добрите хранителни навици, когато става въпрос за здравето на нашето семейство. Повечето родители правят съзнателно усилие да поставят здравословна храна и закуски пред децата си и се опитват да им внушат признателност за качествената храна. Въпреки всичките тези най-добри усилия, не е необичайно да чуеш:

„Не, благодаря, мамо и татко, просто ще взема малко масло на тези обикновени юфки и ще пропусна броколите.“

За много родители борбата за това децата им да ядат здравословни храни може да изглежда като чисто нова и друга работа на пълно работно време. Вместо да се биете с децата си за следване на трудни за прилагане правила за хранене („Не, десерта сега, докато не изядете зеленчуците си!“), защо не включите децата си в самия процес на избор и приготвяне на здравословна храна и закуски? Да, това изисква повече подход, но това и работи! 

Защо е толкова важно да научиш детето си как да се храни добре?

Въпреки че обикновено се чувства точно обратното, децата чуват и виждат всичко, което правят възрастните в живота си. Ако искате децата ви да живеят дълъг, здравословен живот, трябва да се уверите, че това, на което ги излагате, поддържа тази цел. А именно самият обем знания, които им споделяте и начина, по който те ще го асимилират – усвоят и приложат без детски глезеници и т.н.

Здравето и уелнес упражненията винаги са били част от живота на всеки даващ пример родител. Животът е промяна и когато се променя нещо, лично аз се научих да поддържам отворен ум и да се приспособявам, когато е необходимо. Най-ярък пример ще дам с дама, която е вдовица. Тази дама е изкарала курс и уелнес клас по хранене при мен и с оглед на познанията и биологията на човек и неговото хранене, тази дама имаше кауза да преподаде сухата наука в ежедневието на детето си.

Преди да продължим, желая наистина да ви информирам, че уелнес обученията са именно с тази цел – да прехвърлите истинските познания за здравословност в семейна среда! Направете го и вие още сега, без колебание:

Инвестирайте във Уелнес обучения:

Ето как моята студентка успя да пресъздаде правилно навиците по хранене на дете, без да му натяква и обръща дори представата за здравословност:

Започнах здравословното хранене и благодарение на предадените от Белчо знания и съвети, например с рибата, като я подправям по различен начин, питах дъщеря си как й харесва повече, а след това работя с нея, за да измисля следващата ни рибна рецепта.

Открих, че с помощта на нейните идеи, а след това и насърчавайки я да ми помогне да го подготвя (като блюдо), тя беше много по-съгласна да яде това, което беше в чинията й. Направихме играта и в процеса намерихме много нови начини да приготвим основното си ястие. След това беше в гарнитурата.

Една вечер, докато приготвяхме поредната ни вечеря, дъщеря ми ми каза, че харесва броколи, просто не й харесваха по онзи начин, на скара или запарени, както на мен ми харесват. Ако сме били сварили броколите със зехтин и лимон, тя каза, че ще ги изяде!

Това беше малък момент, но важен, защото разбрах, че дори най-основните начини, по които подготвях нещата, може да не й подхождат. Сега, колкото повече време прекарваме заедно в кухнята, толкова повече научавам за нейните хранителни предпочитания. Тези и други преживявания с дъщеря ми ме научиха, че колкото повече създаваме среда на изследване, честност и забавление, толкова по-възприемчиви ще бъдат децата ни към новите навици, които се опитваме да им внушим.

Т.е. аз запазих диетичността по съвети на Белчо, а напаснах конкретни вкусови предпочитания. Както Белчо ми беше казал, когато имаме 3-те макронутриента на масата (чинията), тогава говорим за здравословност. Т.е. аз приложих онова, което бях спокойна че е здравословно, а намерих с разговори правилния път съм споделяне на тези знания – възпитанието. Щастлива съм! 

Как да насърчавате дътето си да прави здравословното хранене част от ежедневието си?

Започнете да пазарувате заедно! За вас е от ключово значение да поемете отговорността за приготвянето на храна. 

Най-важното нещо е да направите подготовката на добрите храни за децата забавни. Живеем във 21-век! Споделете дори, че децата ви могат да правят видеоклипове за своита страници в Instagram, така както аз запо`нах в моята тук

Какви са най-добрите начини, по които родителите могат да направят здравословното хранене забавно и интерактивно за децата?

  1. Измервайте и теглете храната, но го направете забавно. Храненето със здравословна диета често включва измерване, което може да изглежда като истинска работа за някои деца. Дайте на децата си чекмедже, пълно със собствени мерителни чаши и лъжици и кухненски прибори. Покажете им как да четат етикети и измерват порция. След това ги научете как размерът на порцията се отнася до количеството хранителни вещества, от които се нуждаят телата им. Или защо не, нека следят и тез секция „Хранене“ тук

  2. Помогнете им да визуализират ежедневната си консумация на захар и сол. За всяко хранене за деня, измерва се подаването на захари и натрий, намерени в тези храни и се изсипва тази част захар или сол в чаша. След това подайте на детето си лъжица и попитайте дали искат да ядат цялата сол и захар, която е там. Това е всичко, от което се нуждаят повечето деца, за да станат много по-съзнателни в избора си на храна.

  3. Дайте им дневник за проследяване на хранителните им навици. Насърчавайте децата да проследяват дейностите и храната си, като я забавляват. Купете дневник или създайте седмична карта, която следи за лакомствата, зеленчуците и протеините, които децата ви консумират всеки ден. Възнаградете децата си, както смятате за подходящи за избора на здравословни храни.

  4. Обяснете на децата си защо здравословният избор е толкова важен. Трябва да говорим за тези неща по начин, който не ги плаши, но може да се изненадате колко интересни могат да бъдат в познаването на фактите. Направете и изградете навици редовно да показвате на децата си документални филми и статии по различни здравни теми.

  5. Позволете от време на време да лекувате чрез храненето, но го направете възможност за учене. Аз не вярвам в лишенията, така че позволете да се избира, дори и лощата храна, празните калории. Нашите деца трябва да ни се доверят и в замяна трябва да им се доверяваме да вземат собствените си решения – добри и лоши – и да разберат за последствията.

  6. Не усложнявайте нещата. Любимата ми препоръка е да научите децата да задават следните три основни въпроса: „Може ли да хапна закуска?“, „Каква закуска мога да имам?“ и „Колко от тази храна мога да получа?“. Въвеждането на този навик в децата отнема време, но за тях е важно да разберат, че ако искат лека закуска, трябва да попитат. 

Как се справяте с размерите на порциите?

Един въпрос, който чувам от родителите през цялото време, е свързан с размерите на порциите, които трябва да дадат на децата си. Винаги им напомням да следят нивата на активността на децата си, така че да могат да съответстват на количеството калории, което децата им консумират до тяхната възраст и количеството упражнения, които получават.

Опитайте се да не разговаряте с децата си, които да свързват размера на порцията с размера на тялото, което може да доведе до тревоги на децата за теглото си. Вместо това се съсредоточете върху идеята, че добрият избор на храна насърчава телата им да станат силни и здрави. В крайна сметка единственият начин децата ни да знаят как да правят здравословен избор е, ако ги научим. Много родители не вярват, че имат знания или умения, за да помогнат на децата си да направят добър избор. Енергията, която инвестираме в придобиването на тези умения и знания за себе си, ще е от полза за нашите деца – и ще ни помогне да живеем по-здравословен живот!

Обратно към раздел „Хранене“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив