Уелнес и лечение: здравни оплаквания и ментални проблеми заради карантина COVID-19

Уелнес и лечение: здравни оплаквания и ментални проблеми заради карантина COVID-19

Какво е карантина?

Карантината е принудителна мярка за контрол на заразните заболявания, във случая пандемия и разпространениe на коронавирус COVID-19. Карантината се състои се в комплекс от медико-санитарни и административни мероприятия за предотвратяване на внасянето и ограничаването на разпространението на заразни болести.

Какво трябва да ядем, как трябва да спортуваме и как да суплементираме?

Всъщност отговори на тези въпроси дадох конкретно и буквално само 10 часа след обявяване на Извънредното положение за страната. Проблемът е, че много малко се вслушаха в съветите ми. Причините:

 • страх ме е за бъдещето
 • не ми пука вече, ще си почивам
 • време е за гуляй

Направих си труда да се чуя с над 95% (останалите 5% не вдигнаха телефоните и не отговориха на е-мейлите ми) от моите настоящи клиенти. Повечето от тях в началото приеха на шега тази карантинна мярка и изолация. Други, заради страха захвърлиха всички грижи и усилия по темите хранене, спорт и суплементиране.

Какво се случи точно 30 дена след това?

Не съм човек с неограничен времеви ресурс и затова се фокусирах само над клиентите ми, които пожелаха сами и по мое предложение да продължат работа с мен! Но не закъсняха (в интерес на истината изненадох се) обаче включванията на онези, които не искаха да продължат, както и вече усещам една лека паника, при прозвъняването на съвсем стари мои клиенти и такива, които ще ми стават клиенти. Причината:

Хората вече имат здравословни оплаквания!

Карантирането вкъщи може да играе важна роля за предотвратяване на разпространението на инфекциозни заболявания. Но това не означава, че да се справите с нарушаването на нормалната си рутина е лесно. Грижата за психичното ви здраве е от съществено значение. Коронавирусната инфекция (COVID-19) накара хората да се включат в социалното дистанциране като критичен начин за подпомагане на „изравняването на кривата“ или задържане на разпространението на болестта, за да се поддържат възможно най-ниски темповете на инфекция. Но за сметка на друго – много хора спряха ангижиментите си в посока своето собствено здраве – ментално и физиологично такова.

Как карантината влияе на психичното здраве?

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) определят карантината като отделяне и ограничаване на движението на хора, които са били изложени на заразна болест, за да видят дали след това се разболеят. Защото някои заболявания могат да бъдат заразни, дори ако хората още не имат симптоми, тази стъпка свежда до минимум разпространението на заболяването през безсимптомния период. 

В допълнение към несигурността и стреса от глобалната епидемия, прекарването на време в карантина може да окаже сериозно умствено влияние. Част от причината за това е влиянието, което карантината оказва върху три ключови елемента на психичното здраве:

 1. самостоятелност
 2. компетентност
 3. свързаност

Изолацията, наложена от карантината, често оставя хората да чувстват, че нямат контрол над ситуацията. Те също се чувстват откъснати от останалия свят и не могат да изпълняват обичайните си задължения. Тъй като училищата се затварят, работниците избират да комуникират с други социални начини и затова карантината може да бъде обезсърчаваща. Изглежда, че времето пристъпва много по-бавно, след като сте били у дома за дълъг период от време. Дори и да сте вкъщи с други членове на семейството, чувството за изолация и тревожността вече може да бъде много силно.

Запознайте се с материала ми по темата „Емоционално преяждане по време на COVID-19“.

Докато карантината може да бъде само временна, дори за кратки периоди на изолация и самота, всичко това може да има отрицателни последици както върху физическото, така и върху психическото благополучие и състояние. Осоебено, ако не се вземат мерки! 

Последици от минали карантинни мерки

Въпреки че всяко обстоятелство е уникално, разглеждането на минали събития може да даде поглед върху психологическото въздействие, което карантините могат да окажат. Между 2002 и 2004 г. повече от 15 000 души в Торонто доброволно преминаха в карантина поради излагане на тежък остър респираторен синдром (SARS). SARS, подобно на COVID-19, е заразна респираторна болест, причинена от коронавирус.

За период от около 10 дни тези хора бяха помолени да не напускат домовете си, да нямат посетители, да носят маски за лице около други членове на семейството, да избягват споделянето на лични вещи и често да мият ръцете си, наред с други мерки. По-късни изследвания показват, че индивидите с карантина имат редица както непосредствени, така и краткосрочни психологически последици.

Възможен ефект върху психичното здраве на коронавирусните карантини

Преглед от 2019 г. в „The Lancet“ анализира резултатите от минали проучвания, за да добие по-добра представа как COVID-19 може да повлияе на карантината. Прегледът установи, че психологическият дистрес е често срещан както по време на карантината, така и след нея. Хората сами споделят за:

 • страх
 • печал
 • скованост
 • безсъние
 • объркване
 • гняв
 • посттравматични симптоми на стрес
 • депресивни симптоми
 • ниско настроение
 • стрес
 • емоционално смущение
 • раздразнителност
 • емоционално изтощение

Има някои доказателства, че всичко това може да има дългосрочни последици. Зависимостта от успокояващи вещества (антидепресанти) и алкохол е по-честа последица около три години след карантина. Докато индивидуалните реакции на самоналожената или наложена изолация ще варират, вероятно е да имате чувства на самота, тъга, страх, тревожност и стрес. Такива чувства са нормални предвид обстоятелствата. Въпреки това, има стъпки, които можете да предприемете, за да защитите психичното си здраве и благополучие, докато се справяте с карантина. Например една от тях е започнете редовната употреба на адаптогени

Други неща, които можете да направите, за да се справите

Изследователите предполагат, че има стъпки, които могат да помогнат за смекчаване на някои от отрицателните последици от карантината върху психичното здраве.

Създайте рутини

Прекъсването на нормалните ви ежедневни процедури може да бъде един от най-трудните аспекти на карантината. Това може да ви остави да се чувствате без посока, докато се опитвате да разберете как да запълните всички часове на деня. Ако работите от вкъщи, може да бъде полезно да структурирате времето си много като обикновен работен ден. Това обаче може да бъде предизвикателство, ако сте вкъщи с други членове на семейството, включително деца, които сега са вкъщи и по цял ден.

Оставени без структурата на нормален учебен ден, децата могат да останат да се чувстват също толкова нестандартни, колкото възрастните. Ако се опитвате да забавлявате малките деца, докато са останали в къщата или дори се опитвате да продължите да работите сред всичко, важно е да намерите рутина, която да работи за вас. Планирайте дейности, които ще накарат всички да са заети, за да можете да свършите малко работа. Опитайте да създадете дневен график, но не се обгръщайте прекалено, за да се придържате към строга рутина. Направете свои собствени съчетания и разделете деня, за да предотвратите монотонността.

Бъдете възможно най-активни

Дори сравнително кратки периоди на физическо бездействие могат да окажат влияние върху вашето здраве, психически и физически. Едно проучване установи, че само две седмици бездействие може да доведе до намаляване на мускулната маса и метаболитни ефекти.

За щастие аз продължавам по тази тема и с тренировка от дома (както и помагам на всички мои клиенти), която може да ви помогне да се движите дори когато сте останали в къщи. Вашата карантина може да е кратка, но да останете активни може да ви помогне да се почувствате по-добре и да поддържате нивата на фитнес. Освен това е чудесен начин да помогнете за борба с чувството за неразположение и скука, които могат да дойдат от затварянето вътре в ден.

Независимо по кой пакет „Клубно членство“ клиентите ми изпълняват програмите си, а поддържането на обратна връзка чрез тените клубни профили е изключително добро предложение за онези, които търсят дори ново хоби и трайно решение, с което да спрат всякакви бъдещи ментални и физиологични оплаквания!

Борба с фрустрацията и скуката

Част от страданието от карантината произтича от скуката и безсилието. Намирането на начини да останете заети е важно, затова се опитайте да поддържате колкото се може повече от вашите съчетания. Продължете да работите по проекти или да намерите нови дейности, които да запълнят времето ви, независимо дали организира гардероба ви или изпробвате ново творческо хоби.

Извършването на нещата може да осигури усещане за цел и компетентност. Дава ви нещо, към което да работите и нещо, с което да очаквате с нетърпение всеки ден. Затова направете план, избройте някои неща, които бихте искали да извършите, и след това започнете да проверявате няколко неща от списъка си всеки ден.

Общувайте

Поддържането на контакт с други хора не само предпазва от скуката, но е и критично за минимизиране на чувството за изолация. Поддържайте връзка с приятели и семейство по телефона и с социалните канали. Достигнете до други в същите социалните медии и канали. Ако е възможно, присъединете се към група за поддръжка или дискусионен съвет специално за хора, които са в карантина. 

Помнете защо правите това

Когато се чувствате разочаровани, може да е полезно да помислите за причините, поради които карантирате себе си. И помислете отново над друго:

 • хранители се добре?
 • спортувате ли редовно?
 • суплементирате ли?

Защото менталното здраве и тясно свързано и с физиологичното здраве!

Какви други здравни проблеми може да причини карантината?

Освен менталните, които вече описах, всички останали оплаквания ще са продукт на бездействието ви. По-скоро мислете в тази посока: че ще предпазите себе си и близките, означава ли, че ще сте здрави след карантината? Или да споделя буквално за 30 дена, какви проблеми вече имам при мои клиенти, които спряха със всичко (спряха с желанието си да спазват програми на хранене, спорт и суплементиране):

 • наднормени килограми
 • лоща циркулация на кръвта
 • задържане на вода
 • повишен пулс
 • високо кръвно налягане
 • главоболие
 • ниско либидо
 • високи стойности на захарта
 • запек
 • лоша стойка и подвижност
 • болки в ставите
Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив