5 причини жените да тренират горна част на тялото

Клас / Фитнес тренировки

Повечето жени и момичета, прекалено много акцентират върху тренировката за долна част на тялото. Първата причина е, че това е техният основен фокус и желание. Втората – като треньор на много жени, зная, че те се притесняват и страхуват, че тренирайки горна част на тялото с тежести, ще развият прекалено много мускули. И заради това погрешно виждане, дамите пропускат тази толкова важна част от целия процес.

Нека ви запозная с топ 5-те причини, заради които трябва да тренирате горна част на тялото – при това редовно!

Повечето жени и момичета, прекалено много акцентират върху тренировката за долна част на тялото. Първата причина е, че това е техният основен фокус и желание. Втората – като треньор на много жени, зная, че те се притесняват и страхуват, че тренирайки горна част на тялото с тежести, ще развият прекалено много мускули. И заради това погрешно виждане, дамите пропускат тази толкова важна част от целия процес, наречен трансформация.

  1. Превенция срещу остеороза

Костното моделиране и ремоделиране е процес, при който костите се адаптират към натоварването, като променят размера и формата си и отстраняват слаба или повредена костна тъкан. Когато мускулите се свиват срещу костите, той създава стрес, който причинява укрепване на костите срещу контракциите.

Колкото по-силни са мускулите ви, толкова по-силни трябва да станат костите ви, за да се справят с мускулните контракции. Костното моделиране помага за предотвратяване на фрактури и намалява шансовете ви за остеопороза. Това е правилно номер 1 в моята работа с жени. Винаги, абсолютно винаги структурирам в програмите на жените базови упражнения, за горна част на тялото, заради ето тази физиологична и доказана полза! 

УПРАЖНЕНИЯ ЗА ТОРС

Подходящи упражнения за гърди

Подходящи упражнения за гръб

Подходящи упражнения за рамена

Подходящи упражнения за бицепси

Подходящи упражнения за трицепси

Подходящи упражнения за коремна преса

2. Заздравяване на всички лигаменти и сухожилия

Връзките, сухожилията и хрущялите държат костите ви заедно. Тези стави са изложени на риск от нараняване, когато станат нестабилни. Силовите упражнения за горна част на тялотио и за съпротива на горната част на тялото укрепват съединителната тъкан в лактите, раменете, шията, гръбначния стълб, китките и ръцете. Това подобрява цялостта, стабилността и спомага за предотвратяване на нараняване.

3. Мускулно изграждане и горене на мазнини

Упражненията за сила при жените (да, за сила!) увеличават активната мускулна маса, докато намаляват мастните депа. Колкото по-голяма е съотношението на чистата маса към мастната маса, толкова по-метаболитно става тялото ви. Или казано иначе – т.нар. фит тяло се постига по този начин и никой друг! Метаболитно активното тяло ще има повишена скорост на метаболизма, окисление на мазнините и консумация на енергия под формата на калории. Това означава, че изгаряте повече калории и мазнини просто като носите повече мускули във вас, скъпи дами!

4. Повече самочувствие

Като се има предвид всичко, притежавайки силна и добре оформена горната част на тялото, всичко това подобрява самочувствието и ви поставя в най-голямата категория сред другите жени. О да – зная за онова съревнования, „Аз съм по-секси от теб!“….

В проучване, публикувано за известно списание за здравето, изследователите са установили, че жените, които са участвали в тренировъчна силова програма за три дни в седмицата, са подобрили имиджа на тялото си повече от жените, които са ходили три пълни само на кардио. Не ме разбирайте погрешно, ходенето и бягането на пътека е също е страхотно. Но да бъдеш силен, уникално овластява ума и тялото ви.

5. Способността да бъдете адаптивна

Въпреки, че обичаме да свързваме силата с вдигането на тежести във фитнеса, мощната и правилно развита горна част, прави ежедневните задачи на всяка дама много по-прости. Можете да пренаредите мебелите в хола си без помощ, носите всичките си торбички за хранителни стоки само с едно пътуване, премествате кутиите без да имате болки в гърба и много повече и т.н. Да бъдеш силна е не само да се чувстваш чудесно, това ви дава независимост, така че с лекота можете да поемете към по-големи ежедневни предизвикателства.

За заявка на индивидуални програми:

ОБРАТНО ПО КЛАСНИТЕ СТАИ НА МЕДИЯТА: