fbpx

Как се поддържа формата с много въглехидрати?

Как се поддържа формата с много въглехидрати?

Възможно ли е наистина, с въглехидрати да бъдем релефни и стройни? И да поддържаме фигурата си? Истината за мен е, че дори това е наложително. Защото веднъж направена форма, изисква бърза обмяна на веществата. А това при ниски калории и липса на въглехидрати е невъзможно! В противен случай, вие пак ще сте слаби, но леки и плоски – а не релефни, дефинирани и впечатляващи.

Четох една статия, с автор Крис Айсето (на снимката в ляво, със зелената блуза, в дясно е Майк Франсоа – бодибилдър от 90-те), мой идол спортен диетолог и човек за подражание, в която той насочваше как може да се поддържа релефа с много въглехидрати.

Статията и материала, както и моето преизчесление, ще формулирам със следващите редове. Изискват се малко калкулации и от ваша страна, за да стане “работещ режим” и за вас.

Т.е.:

 • Ще визуализирам моите 6 хранения всяко поотделно, за да видите разпределението на белтъчините и въглехидратите. В най-силните си периоди, тренирам адски усилено и интензивно, тогава си позволявам този режим. Режимите с много въглехидрати са приложими, когато спортувате поне 3 пъти седмично, храненете се често и тренирате тежко (плътно!). Насоките ми тук не са приложими за тренировки от типа “отивам на фитнесче” или нещо от сорта.

  Аз съм работещ човек и затова нуждата ми от въглехидрати е наложителна. Изпадам в такава ситуация примерно в пролетните дни или началото на есента, когато ме наляга умората! Ако сте само на етап фитнес любители или начинаещи, минете на 1/3 от порциона. Той е за тежаш колкото мен фитнес занимаващ се човек – 95кг.

  След ставане

  Кардио (30-40 минути с висока интензивност, на гладно)

  Хранене 1

  75-100 грама въглехидрати, 35 грама протеин;

  Хранене 2

  50 грама въглехидрати *, 35 грама протеин

  Хранене 3

  75 грама въглехидрати, 35 грама протеин

  Преди тренировка

  без въглехидрати, 35 грама протеин

  След тренировка

  75-100 грама въглехидрати, 35 грама протеин

  Хранене 6

  без въглехидрати, 35-40 грама протеин

  * – при това хранене поне 15 грама са от нискокалорийни зеленчуци, което забавя усвояването на въглехидратите, т.е. “правим си” въглехидрати с нисък гликемичен индекс.

  Общо: 300 грама въглехидрати средно на ден, 200 грама протеин. Преди лягане използвам шейк казеин, а преди тренировка инстантен (суроватъчен) протеин изолат. Нещата тук изглеждат прости, да, но работят. Опитайте, сравнете и не подценявайте действието на въглехидратите, дори във фаза и калории за релеф.

  Обратно към раздел “Хранене”.

  Публикувано от
  Специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.

  Архив