Хранене кръвни групи – генезис и история

Хранене кръвни групи – генезис и история

Храненето според кръвна група нашумява с всеки изминал ден. Това е може би eдин от малкото „логични“ хита, който ще имат вече наистина добър отзвук сред хората. Вижте сами защо.

Преди всичко, искам да внеса яснота – храненето според кръвна група няма да ви направи да изглеждате като от модно списание. Отслабването с хранене по кръвна група е нещо съвсем различно. При него става върпос за количества и качество на храната според индивидуалните особености на всеки индивид. За които можете веднага да проверите в основния раздел „Хранене“, как стоят нещата с калориите, сметките и т.н. Навремето много ме разпитваха за разделното хранене. „Ще отслабна ли с него?“, „Ще се преборя ли с излишните килограми?” бяха въпросите, които чувах непрестанно.

Та сега … подобна е картината и с храненето по кръвни групи. То (ако консумирате повече калории, от колкото имате нужда) няма да ви направи по-слаби или по-елегантни.

Но тъй като говорим за хранене в норма, без да познавате в детайли материята хранене, храненето по кръвни групи ще доведе до максимално правилно усвояване на хранителните вещества! Което е вид протекция за вас и тялото ви. Няма да постъпва в организма ви нищо, което вашия собствен метаболизъм няма да може да усвои!

Кръвта

Споделям мнението на някои хистолози, че кръвта е тази тъкан, която разпространява хранителните вещества в тялото (както и сигнални молекули – хормони и кислород). Нейните свойства и качества определят пълноценното усвояване на трите основни компонента на храната – белтъчини, мазнини и въглехидрати.

Ето категориите макроси, нагледно:

Храни - протеини:

Храни - въглехидрати:

Храни - мазнини:

Като биолог, още по-времето на следването си, в курса по антропология в Билогическия факултет към Софийски университет, намерих много тясна връзка между миграцията на човечеството по континенти, от една страна, и разпределението на кръвните групи на нашите прадеди, от друга. Например, съвсем нормално е кръвна група А да е с локално разпределение в един регион на континент, а кръвна група Б в друг. Вече при самата миграция, при търсене на нови територии, при застояване на племената и групите австралопитеци в даден нов регион, тази кръвна група се онаследява в нов генотип.

Например, кръвна група А и Б дават два доминантни алела (състояния на всеки ген) за групи А и Б. От там, ако носителите на тези алели биват географски обединени и изолирани, в поколението на племената се онаследяват само тези гени, или поне болшенството. Сформира се кръвна група АБ. Отделен е въпросът с каква храна са преживявали тези изолирани племена древни човеци. Ако да речем за кръвна група А основният поминък е рибата, съвсем логично следва да се каже, че за хиляди години приспособяване на стомашните сокове и ензими в тях, рибният протеин остава до ден днешен по-добре усвояем, отколкото телешкото месо, или месото от дивеч. Т.е. основни „виновници” за нашите качества на кръвта са прадедите ни и техния начина на живот, предопределен от храната, която са култивирали, улавяли и приготвяли – било то термично или в суров вид.

Ето защо съществуват строги закономерности в подбора на храни, ако се храним по кръвни групи. Това според мен води до по-бързото и по-ефективно усвояване на хранителните вещества от тялото, до бързото им преразпределения по нужди – една част за стероидните ни хормони, друга част за органите ни, трета за системите ни. И за да се обоснова чисто научно, ще ви покажа коя кръвна група с какъв генезис е.

ГЕНЕЗИС НА ХРАНЕНЕТО ПО КРЪВНИ ГРУПИ

Кръвна група 0

Това е най-старата кръвна група. Съществувала е още от ерата на кроманьонеца. Той е бил добър ловец, а месото е било основен поминък. Съответно, белтъчините са били основният източник на енергия.

По това време са се формирали най-значимите признаци на храносмилателната система на хората с кръвна група 0. Кроманьонците са се размножавали твърде бързо, вследствие на което започнали борба за ловните полета. Храната от плячка не стигала за всички и затова последвала миграция на кроманьонци към Европа.

Само че, появил се проблем – привършването на храната от месо. Тогава племената са се принудили да консумират всичко останало. Храносмилателната им система се приспособила за всякакъв тип суровина – насекоми, плодове, корени, малки животни като гризачи и т.н. Стомахът им се е калявал ден след ден.

Кръвна група 0 е най-разпространената до момента в света. Само един пример – в Германия 38-40% от населението е с кръвна група 0.

Кръвна група А

Кръвна група A възниква за първи път като втора кръвна група през новокаменната ера, най-вероятно в Азия. Там са живеели хора със заседнал начин на живот, в селскостопански общности. Сеели са пшеница и са отглеждали животни. При тези хора консумацията на месо рязко намаляла поради ресурса от растителни култури. Това въздействало на храносмилателната и имунната система.

Въпросните хора са се хранели и с риба, но тя е била изключение заради факта, че растителните култури и посеви са били около водни басейни. Там именно е имало източник на рибен протеин – риба, раци, водни охлюви. Ако искате да видите съвременен облик на човек с кръвна група А, обърнете поглед в десния горен ъгъл на интернет страницата ми. Това съм аз. Но за моя хранителен режим по кръвна група, очаквайте подробен анализ и материал съвсем скоро. Там ще споделя лични и конкретни впечатления.

Кръвна група Б

Кръвна група Б възниква в Западните Хималаи. Хората там се преселввали от Източна Азия към Европа, Западна Азия, както и към Северна, Средна и Южна Америка. Тези хора си набавяли храна от отглеждането на стадни животни, както и от земеделски култури и млечни продукти.

Кръвна група АБ

Това е най-младата по възраст кръвна група, затова хората, които я притежават се наричат „модерните консуматори на смесена храна“. Едва 5% от хората на планетата са с тази кръвна група.

До тук, се запознахме с генезисът, а сега вижте и същината на диета по кръвна група – описание, ползи и приложение.

Обратно към раздел „Хранене“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив