Уелнес и лечение: псориазис

Уелнес и лечение: псориазис

Псориазисът е автоимунно заболяване, което кара здравите кожни клетки да се преобръщат с необичайно бърза скорост, което води до натрупване на клетки и лющещи се клетки в най-външния слой на кожата, които се разглеждат като обриви или лезии. Те могат да се появят на практика във всяка част на тялото.

Най-често срещаният тип е псориазис на плаки, но има няколко други, които причиняват лезии, които са различни от пластирите на люспите, които са най-познати. Обикновено псориазисът лесно се диагностицира с медицинска анамнеза и физикален преглед.

Псориазисът засяга повече от 6 милиона души в Съединените щати, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) . Това е хронично състояние и не може да се излекува, но има много ефективни начини за управление на симптомите, от прости мерки като поддържане на овлажнена кожа до локални и орални лекарства и лечебна терапия.

Видове псориазис

Най-често срещаният и познат вид псориазис е плакатен псориазис, но има няколко други. Въпреки че никой не може да бъде излекуван, те могат да бъдат управлявани със самолечение, лекарства и / или фототерапия.

Най-честите форми на псориазис включват:

Псориазисът на плаката се характеризира с периодични изблици на добре очертани, червени петна по кожата, покрити от сребристо, люспести люспи (плаки). Кожата върху повърхности на екстензор (области от противоположната страна на ставата, като например лакътя) са засегнати най-често, но псориазисните плаки могат да се образуват практически навсякъде, включително скалпа и гениталиите.

Псориазисът на ноктите е плакатен псориазис, който засяга ноктите и ноктите на ноктите. Приблизително 80 до 90 процента от хората с псориазис на плаки имат засягане на ноктите, което причинява симптоми като изкопване, разпадане, зони с цвят на сьомга, наречени лепенки с масло и други, в зависимост от това коя част от нокътя е засегната.
Обратният псориазис (интертригинозен псориазис) се появява в кожни гънки като подмишниците, под гърдите и между задните части. Лезиите са червени и гладки, а не сухи и люспести.

Псориазисът на чревните жлези обикновено се предизвиква от вирусна или бактериална инфекция, като стрептокок. Характеризира се с розови неравности и се среща по-често при деца и хора под 30 години.

Пустуларният псориазис поражда лезии, пълни с незаразни течности, съставени от лимфна течност и бели кръвни клетки. Често се ограничава до малки участъци от тялото, но има рядка и много сериозна форма на състоянието, наречена псориазис на фон Зумбуш, която засяга по-големи участъци от тялото и се характеризира с пълни с гной мехури и зачервена кожа. Други симптоми включват треска, втрисане, дехидратация и повишена сърдечна честота. Хората с псориазис на von Zumbusch често трябва да бъдат хоспитализирани, тъй като състоянието може да бъде фатално, ако не се лекува правилно.

Еритродермичният псориазис възниква, когато цялото тяло стане яркочервено и лющещо се. В този случай може да е необходима кожна биопсия, за да се разграничи еритродермичният псориазис от други заболявания.

Симптоми

Най-значимият симптом на различните видове псориазис е отличителен обрив – дебелите, сребристи люспи на псориазис с плаки, лезии на гутатен псориазис, напълнени с течност лезии на пустуларен псориазис и т.н.

Други често срещани симптоми, споделяни от повечето видове псориазис, включват дискомфорт в засегнатите области, особено сърбеж (сърбеж). Псориазисът също може да причини симптоми, специфични за съответната част на тялото. Например, когато ноктите на ноктите или ноктите на краката са засегнати от псориазис на плаки, ноктите развиват вдлъбнатини на повърхността (наречени питинг); в крайни случаи нокътът всъщност може да се повдигне от нокътното легло.

Причини за псориазис

Както при всяко автоимунно разстройство, имунната система при човек с псориазис погрешно атакува здравата тъкан по същия начин, както би представлявала реална заплаха, като например вирус. Изследователите смятат, че този проблем в имунната система се предава в гени, въпреки че генетичната склонност към псориазис не гарантира, че той ще се развие.

За да се появи първоначална поява на псориазис – и за да се появят последващи огнища, наречени огнища – трябва да присъстват и други фактори. Често срещаните причини за поява на псориазис са инфекция, стрес, температурни крайности, нараняване на кожата, тютюнопушене и някои лекарства.

Диагноза

Псориазисът причинява характерни промени във външния вид на кожата, косата или ноктите. Обикновено всичко необходимо на лекар за диагностициране на псориазис е медицинска история и физикален преглед. Много рядко е необходима биопсия, при която проба кожа се изследва под микроскоп.

Лечение на псориазис

Контролът и лечението на псориазис обикновено изисква комбинация от лечения и стратегии за самолечение. Сред най-използваните видове продукти, използвани за лечение на псориазис, са:

  • овлажнители
  • лекарства против сърбеж (от продукти за баня на основата на овесени ядки до антихистамини)
  • въглен катран, който се използва от векове за облекчаване на възпалението
  • и медикаментозни шампоани за псориазис на скалпа

Рецептите, често използвани за псориазис, включват локални кортикостероиди, имуномодулиращи лекарства; локални ретиноиди; лекарства, получени от витамин D; имуномодулиращи лекарства; и биологични вещества – лекарства на базата на протеини, дадени чрез инжектиране, които действат, като блокират специфични елементи на имунната система.

Фототерапията често се предписва на хора с умерен до тежък псориазис. Тя включва излагане на тялото или специфични части на тялото на ултравиолетова светлина, която има успокояващ, облекчаващ обрива ефект върху псориатичната кожа.

Хранителни добавки псориазис

Когато говорим за лечение на псориазис, коректно е да изложа виждането и опита си, че това с добавки не се прави, но те трайно надграждат и елеминират част от причините.

Задължителни:

Приемът допълнително на омега мазнини подтискат продукцията на арахидонова киселина, която стимулира възпалителния процес и влощава псориазиса. А от храненето, 50% от калориите ви трябва да са за сметка на пресни и непреработени храни. Това са плодовете, зърнените и зеленчуците.

< Опции при псориазис >

Решения

Псориазисът може да засегне всеки аспект от ежедневието на човек. Може да е смущаващо, да пречи на ежедневието и просто да е неудобство. Справянето с псориазис тогава включва тенденция към това как симптомите влияят върху вас както физически, така и психически. Наред с други, стратегиите включват справяне със студени температури и сух въздух, които могат да задействат или изострят състоянието; намиране на начини за прикриване или камуфлажни кожни лезии, ако те притесняват; и предприемане на мерки за осигуряване на адекватен сън, тъй като дискомфортът от псориазис често пречи на качественото затворено око.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив