fbpx

Л-глутамин – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Л-глутамин – описание, действие, ползи и прием (приложение)

L-глутамин

Глутаминът участва в няколко обменни процеси и цикли от огромно значение и напоследък на неговата способност да увеличава задържането на азота в мускула се отделя голямо внимание. Доказана е също така и неговата ефективност при пациенти (претърпели хирургическа интервенция – операция) възстановяващи си след изгаряния и други катаболни състояния като – химиотерапия, лъчетерапия и други. (Roth, E. et al. “Glutamine: an anabolic effector?” Journal of Parenteral and Eternal Nutrition 14 /supplement/ 1305-1365, 1990.) Т.е. глутаминът като аминокиселина не е само приложима в спорта, а и в ежедневието на съвременния човек.

Глутаминът е аминокиселината, която се съдържа в най-големи количества в скелетните мускули и която се изхвърля в огромни количества по време на усилени физически натоварвания. Отделянето на глутамин от мускулната тъкан повишава имунната система. Той също така подобрява и функцията на стомашно-чревния тракт, повишава производството на гликоген и освен това, засилва отделянето на амоняка чрез бъбреците. (Lacey, J. and Wilmore, D.: “Is glutamine a conditionally essential amino acid?” Nutrition Review 48 297309, 1990.)

Ползата от глутамин не свършва с изброеното до тук. Той се включва и в други важни функции на клетката: има голямо значение и за производството на нуклеиновите киселини и специалните аминозахари и протеини. (Martin, D., et al.: Harper’s Review of Biochemistry, 20th edition, Lange Medical Publications, Los Altos, CA., 1985.) Глутаминът също така играе важна роля и при регулацията на киселинно-основния баланс и е сигнал за амоняк в урината. Той служи и за пренасяне на азота между различните тъкани, регулира на чернодробния гликогенен синтез и служи за респираторно гориво в някои тъкани. Може да се каже, че от всички аминокиселини глутаминът изпълнява най-разнообразни функции. Той е свързан и с повишаването на мозъчната дейност. Прилага се и клинично в лечението на шизофрения и сенилност.

Глутаминът съставлява повече от половината от съдържанието на аминокиселини в мускула. Тъй като мускулът проявява ясен стремеж да изгаря аминокиселините си, съществува вечната тревога за потенциална загуба на тези най-ценни съставки. За да сме сигурни, че поддържаме необходимото ниво на глутамин трябва да приемаме глутаминови добавки. Неговата роля за ускоряване на мускулния растеж е изложена в следния коментар на доктор Мауро ДиПаскал:

Увеличаването на производството на протеин за изграждането на мускулна тъкан зависи от размера на наличния глутамин в мускулната клетка. Не можем да очакваме мускулът да расте без глутамин.

С тези си думи, доктор ДиПаскал обръща сериозно внимание на значението на тази може бе най-ценна аминокиселина. Всъщност, се счита че наличието на глутамин е от жизнено важно значение, тъй като той играе важна роля в толкова много биологични процеси и можем да кажем, че “го бива за всичко”.

Ролята на глутамина за обема на клетката

Когато разглеждаме значението на различни хранителни вещества в настоящия труд, ние всъщност обсъждаме увеличаването на обема на клетката. Като имаме предвид, че “пълната клетката е щастлива клетка” анализирахме начина, по който да поддържаме клетките в организма “щастливи”. Казано по-научно, “увеличаването на обема на клетката” включва процесите, водещи до стабилизиране и поддържане на напълно заредени мускулни клетки. Беше доказано, че глутаминът оказва най-силно влияние върху анаболния процес като спомага хидратирането на мускулните клетки. Трябва да отбележим, че хидратацията на клетката се отнася до вътреклетъчното състояние на организма, а не до нивото на извън клетъчната течност, наречено състояние на задържане на вода. Колкото по-хидратиран е мускула, толкова по-жив е той!

Осмотичен ефект на глутамина

Беше доказано също така, че глутамина може да се извърши процес на протеинов синтез под влияние на определени аминокиселини, които произвеждат осмотичен ефект като всмукват водата вътре в клетката. Може да се каже също, че чрез вкарването на вода в клетката се задвижва стартовия механизъм на анаболния процес в мускула. Глутаминът е аминокиселината, която най-много предизвиква осмотичния процес на хидратация. Доказано е също, че когато глутаминът напусне мускулната клетка, тя губи вода и бързо се дехидрира, като привежда мускула в катаболна състояние! Към проблема за загубата на вода от мускула се прибавя и фактът, че глутаминът напуска мускула по най-различни начини, което трудно може да се избегне. (Brainum, J.: Nutrition Science. Ironman Magazine, 1998.)

Гликогенът – стимулант за синтеза на гликоген и протеин

В следващия текст излагам сбито доклада на Weider Research: (“Glutamine The Superstar of Supplements” Muscle/Fitness Nov. стр.116). Глутаминът е главната причина за анаболното състояние на мускулната клетка, тъй като служи за основно гориво в процеса на гликогенния синтез. Поради това, че е считан за основното гориво при всяка форма на физически натоварвания, той се оказва и най-важния компонент за постигане на върхов резултат! Освен това може да отбележим, че гликогенът служи за възстановяване на мускула. Друго важно значение на глутамина е, че не позволява загубата на особено необходимия протеин наречен “миозин с тежка верига – МТВ”. МТВ определя контрактивната сила на мускула и до голяма степен влияе върху мускулния растеж и развитие.

Друго важно влияние на глутамина е значителната му роля за киселинно-основната регулация, където служи и като преносител на азота и като предшественик на протеините и нуклеиновите киселини. Всички тези фактори са от огромно значение за представянето и за поддържането на организма. Освен това, като защищава имунната система на организма, глутаминът го предпазва от самоизяждане. Ако не съществува необходимото количество глутамин, организмът би започнал да черпи глутаминовите запаси на скелетните мускули! Когато има необходимото количество глутамин, се избягва този опасен процес.

Обмяна на глутамина и захарта

Чудното действие на глутамина още веднъж се разкрива в изследването на Рочестерския университет в Ню Йорк, цитиран от Вайдеровата група за научни изследвания. Глутаминът играе важна роля на регулатор в процеса на гликогенезата. Образуването на глюкоза от глутамин не е съпътствано от някакви промени в двата основни гликорегулиращи хормони – инсулин и глюкагон. Чрез този процес, той спомага до голяма степен за загубата на мазнини без да се рискува, че ще се намали мускулната маса! Това се постига като се регулира секрецията на инсулин и гликагон. Следователно, наличието на глутамин изпълнява две основни жизнено важни функции:

1. Той се превръща директно в гликоза без помощта на инсулин. Чудото в това явление се състои в факта, че запасите от мускулен протеин се запазват. А когато организмът запазва протеиновите си запаси, той е поставен в анаболно състояние.

2. Не се налага допълнителна секреция на инсулин. Хубавото на този фактор е, че не се получава липогенно натрупване на мазнини! По този начин още веднъж можем да разберем анаболното и антикатаболно значение на глутамина. (Weider Research: “Glutamine The Superstar of Supplements” Muscle/Fitness Nov. стр.116)

Глутаминът и изхвърлянето на токсини от организма

По време на физическо усилие се образуват отпадъчни продукти от мускулната контракция – бързо се натрупва амоняк и се отделя глутамин, за да се пребори с влиянието на този токсин. Освен това, в резултат на разграждането на протеина в кръвта също се натрупват отпадъчни продукти. Глутаминът ефективно се бори с отровите, получени по време на тренировката. Като изхвърля токсините, включително и смъртоносния амоняк, който рязко нарушава производството на АТФ, глутаминът произвежда мощен анаболен ефект по време на тренировка. Важно е да отбележим и факта, че глутаминът действа за повишаване на нивата на растежния хормон, което води до значително изгаряне на мазнини! Той действа и като гориво за определени имунни клетки, активиращи се в състояния на стрес. Дори и полезния източник на стрес (физическите упражнения) води до изчерпване на запасите от глутамин. Поради многобройните се анаболни и антикатаболни действия, глутаминът би трябвало да се използва като добавка, тъй като е много ефективен, при изграждането на мускулна маса.

ТОП 10 златни факти за глутамина

1. С глутамин постигате чисто изграждане на мускулите

2. С глутамин имате гарантирано увеличаване на силата

3. С глутамин имате изчистване мазнините, с превес на мускулната маса

4. С глутамин се постига предотвратяване на претоварването, в резултат на физическа дейност или фитнес тренировка

5. С глутамин се поддържа имунната система в стабилно състояние

6. С глутамин имате повишено хидриране на клетките (напомпани мускули – по-релефно тяло)

7. С глутамин подобрявате нивата на кръвна захар

8. С глутамин спортните резултати ще са винаги по-добри

9. С глутамин се възстановяват хора след операции

10. С глутамин, ще имате по-добра мозъчна дейност, дори при ниски въглехидрати и диети с подобен характер

Глутамин може да използвате както на таблетки, така и на прах. Начина и количествата на глутамин в режимът ви, зависят изцяло от целите!

Обратно към раздел “Добавки”.

Публикувано от
Специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.

Архив