Калории и калориметрична таблица | Храни

kalorimetrichna_tablica_na_hranite

Няма човек, особена дама, който/ято да не се е осмелил поне веднъж да “надникне” в калориите на дадена храна. Факт! Затова, следете следния линк:

 • Определение за термина калория:

  Калория (от лат. calor – топлина) е единица за измерване на енергия, означавана с единицата cal. За пръв път единицата калория е дефинирана от професор Никола Клеман през 1824 като килокалория (kcal – 1 kcal = 1000 cal), като една килокалория представлява количеството енергия необходимо да се загрее 1 килограм вода с 1 °C.

  Според системата SI единицата използвана за количество енергия е джаул (J), а калорията се използва главно за указване на енергийната стойност (калоричност) на храни. Всички режими на хранене са съобразени с количество калории, които дневно поема човешкото тяло и поради тази причина почти всички съвременни хранителни продукти включват информация за количеството калории, които организма би приел при тяхното усвояване.

  Връзката между калорията и стандартизирания J е:

  • 1 cal = 4,1841 J
  • 1 J = 0,239 cal

  Калориен състав на храните по категории

  Следете и профилираните описания на всеки продукт поотделно и по категории:

  • kalorimetrichna_tablica_hrani_1

   kalorimetrichna_tablica_hrani_2

   kalorimetrichna_tablica_hrani_3

   kalorimetrichna_tablica_hrani_4

   kalorimetrichna_tablica_hrani_5

   kalorimetrichna_tablica_hrani_6

   kalorimetrichna_tablica_hrani_7

   kalorimetrichna_tablica_hrani_8

   Полезни връзки свързани с калориите

  • Стойностите на хранителните източници и техните калории тук са за 100 грама продукт! Измерването на грамажите на всички въглехидрати, за да бъдат приложени в храненето ви (диетата) за деня е преди термична обработка, а това на протеина и мазнината – след!

   Обратно към раздел “Хранене”.

   Повече за мен и дейността ми:
   Белчо Христов Здравейте, от 10 години аз съм персонален фитнес треньор, диетолог и суплементарист. Първи за страната (през 2006 година) създадох онлайн платформата belchohristov.com за самообучение, а след това и онлайн магазин на моята компания. Занимавам се изцяло с авторски проекти и обичам да налагам най-новите виждания и схващания във сферата на фитнес тренировките, храненето и хранителните добавки в програми за отслабване, покачване на мускулна маса или просто за здраве, тонус и по-добър стандарт на живот. Моят блог е на 100% безплатна онлайн платформа за самообучение и ще съм ви благодарен, ако споделяте в социалните мрежи моите материали с ваши познати и приятели. Благодаря ви и приятно четене.

   E-mail бюлетин?

   Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

   моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

   който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

   Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

   Тренировъчни фитнес стратегии за начинаещи фитнес любители – тренировки, хранене и възстановяване

   Тренировъчна стратегия за начинаещи Вечният проблем на всеки начинаещ е как да тренира? Наблюдавал съм много, адски много начинаещи, и...